Magic the Gathering
Magic the Gathering2809 medlemmer 2 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1794 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Turnering [Legacy]
Nordic Legacy League Online
Via svenskamagic.com

I februari och mars 2019 har vi spelat Nordic Legacy League online. Vi var 16 spelare (2 svenskar och 14 danskar) och matcherna spelades Bo3Bo3. I denna artikel kan du läsa om bakgrunden till turneringen samt en intervju med vinnaren Marcus Ewaldh (Truck).

af alli
09:35, 27/3 -19
läst 1574 ggr.
Udskriv artikel
9 Kommentarer

Intro
Jag flyttade till Köpenhamn från Stockholm för 10 år sedan på grund av arbete. När jag kom hit kände jag ingen och jag började spela Legacy varje tisdag. Vi var ofta 50+ deltagare och många av dom som grindade där är idag mer eller mindre professionella magic spelare, och har dessutom blivit mina vänner.

Nu 10 år senare har jag fått barn och andra förpliktelser och jag har tyvärr inte tid att gå till tisdags Legacy mer. För något år sedan började jag spela Legacy Leagues på MODO. För mig passar online spel riktigt bra för jag kan spela när jag har tid och det ger mig mitt magic fix (även om det självklart inte är detsamma som att spela IRL).

Men efter att grindat flera hundra leagues kände jag att något saknades. Alla motståndare i leagues är inte superbra, och det är många monkey-decks som är tråkiga att spela mot. Jag ville spela mot riktigt bra motstånd och se hur jag skulle klara det. Legacy Challenges går på söndagar kl 16 och det går inte att spela för en småbarnsförälder (ifall du inte ville spela med 2 barn i knät). Jag fick därför iden att starta en egen liga och så blev Nordic Legacy League född.

Struktur
Vi drog igång den första februari 2019 och vi var 16 spelare (2 svenskar och 14 danskar). Det var minst sagt hård konkurrens. Flera av deltagarna har gått i Top 8 i Legacy GPs, och vi fick bland annat med Michael Bonde som precis gick i Top 8 i Mythic Championship samt Hans-Jacob Goddik som vunnit Eternal Weekend i USA (och som dessutom gick obesegrad igenom hela den turneringen).

Vi spelade 3 rundor swiss och Top 8. Man behövde gå 2-1 för att kvala in till Top 8. Varje match var Bo3Bo3 (best of 3 matches där alla matcher var best of 3 games) och vi spelade med öppna leklistor.

Matcherna spelades online och varje runda avvecklades på 1 vecka (spelarna bestämde själva när de ville spela matcherna). Det var många som streamade sina matcher via Twitch eller Google Hangouts. Under februari och mars månad har man kunnat se massa bra Legacy online.

Metagame
Metagamet var varierat som det alltid är i Legacy. Det blev många klassiker, som ”Storm vs RUG Delver” och ”Miracles vs Sneak & Show”, och det var kul att se. Här är hela metat.
 • 2 x 4c Loam
 • 2 x BG Depths
 • 2 x Delver (RUG och UWr)
 • 2 x Esper Control (Stoneblade och Mentor)
 • 1 x Grixis Control
 • 1 x Lands
 • 1 x Storm
 • 1 x Sneak & Show
 • 1 x UW Miracles
 • 1 x Big Eldrazi
 • 1 x Shardless BUG
 • 1 x Death & Taxes

Mitt perspektiv
Jag spelade Lands (se decklist nedan). Jag mötte Death & Taxes, Shardless BUG och BG Depths. Det är ganska bra matchups och i en Legacy League hade jag antagligen gått 2-1 eller 3-0 mot dom lekarna, men konkurrensen var som sagt mycket hårdare här och jag gick 1-2.

Min första match var mot Death & Taxes där jag vann alla spel innan sideboard men förlorade alla spel efter sideboard. Min lista var svag mot Sanctum Prelate på 2 och det blev jag straffad för. Min Drop of Honey var dessutom helt värdelös. Jag tror jag drog den i alla sideboard games och den dödade 0 av hans creatures. Den dödade dock min egen Tireless Tracker några gånger. I ett spel hade jag drop och han hade Thalia, Guardian of Thraben. Han spelade sen Karakas och bouncade sin Thalia för att sedan spela om den. Jag missade helt vad som hade hänt. Jag trodde att det var en bug i clienten och att min drop hade typ blivit "phased out" eller nått.

I den andra matchen mötte jag Shardless BUG som spelade många svar till mina 20/20. Jag tror han spelade Wasteland, Diabolic Edict, och Assassin's Trophy. Jag hade dock sett i hans leklista att han bara hade 3 gröna mana sources så jag gick aggresivt efter dom med mina Wasteland och Rishadan Port. Det var aldrig riktigt jämt och jag vann 2-0, 2-0.

I den sista matchen mötte jag BG Depths som borde vara en bra matchup. Han sideboardade dock ut sina Dark Depths och slog ihjäl mig med Dark Confidant medan jag höll upp Wasteland mot hans kombo. Det hade jag inte riktigt räknat med.

Lands

Legacy / Turneringsspil

Af: alli
19:47, 14/3 -19

alli kommentarer:
- ingenting :( -
Kategori: Turneringsspil
Format: LegacyStørrelse: 60 kort
Farver:
Eksporter til Magic Online
Eksporter til Apprentice
Eksporter til Magic Workstation
Skriv ud
15758,-
Manakurve
Farvefordeling
Guldfisk! [lek]235828[/lek]
Køb decket! Proxy decket!


Förutom att spela i turneringen så var jag också administratör. Vi använde challonge för att hålla ordning på resultaten/standings och det gick verkligen smidigt. Jag tror att vi kan vara 32 spelare nästa gång (kanske till och med 64). Vi kommer att spela fler omgångar av Nordic Legacy League och jag vill gärna att fler svenska (och norska och finska) spelare är med. Om du sitter därhemma och vill spela Legacy på hög nivå så skriv till mig så bjuder jag in dig till vår facebookgrupp.

Vinnare
Även om det inte gick så bra för mig så visade Marcus Ewaldh (Truck) varför Sverige är Danmarks storebror. Marcus tog hem hela turneringen med UW Miracles. Jag såg många av hans matcher och jag måste säga att han spelade suveränt. Det var inte tur som avgjorde! Ni kan läsa en vinnarintervju med Marcus längre ner och ni kan se finalen här.
Marcus Ewaldh under GP Prag 2016. Foto: Olle Råde, Wizards


Vinnarintervju

Din lek
Du spelade UW Miracles. Är det den bästa leken just nu enligt dig?
Det är en av de bättre, men långt ifrån så bra som den varit. Spelstilen passar mig och jag har lång erfarenhet av arketypen.

Vad är lekens styrkor och svagheter?
När jag väljer lek tittar jag på hur hög ”lägsta-nivån” är. Oftast har det att göra med en stabil manabas och mycket cantrips. Sålänge man får spela magic så ser det okej ut. De flesta lekar i Legacy är hyggliga matchups. I de fall jag inte kan interagera är det sämre. Eldrazi med Chalice of the Void och Manaless Dredge stänger ner många av mina kort. Andra dåliga matchups är de som går över toppen och har ett bättre lategame, t.ex Goblins och 12-post.

Du spelade straight UW. Många andra splashar röd för Pyroblast och jag ser även en del som splashar svart för Thoughtseize. Varför valde du ren UW?
Att jag håller mig till UW har tre förklaringar. Den första är att metat innehåller förhållandevis få blå lekar, där Pyroblast i vanliga fall skiner. Den andra förklaringen är att många av lekarna, även de blå, spelar Wasteland och då vill jag inte fetcha en Volcanic Island ändå. Den tredje anledningen är att min bästa plan mot dessa lekar oftast är Back to Basics och då vill jag inte spela fler dubbelländer än nödvändigt ändå.

Du spelar en kopia av Teferi, Hero of Dominaria. Varför är den bättre än Jace #3?
Jag har länge ogillat att spela Jace #3. Kortet är fantastiskt (min son heter det i mellan-namn t.om!) ;) men det blir oftast lite clunky om man floodar på Jace. Så jag spelar hellre Accumulated Knowledge/Predict på den slotten. Teferi är snarare Engineered Explosives/Council's Judgment #2, Entreat the Angels #2 som går att pitcha till Force of Will. Utan Monastery Mentori main behöver man fler svar på planeswalkers och även om Teferi inte är lika bra som Pyroblast mot en Jace så är det bättre än inget.

Vilka kort överpresterande för dig i turneringen?
Back to Basics och Counterbalance.

Vilka kort underpresterade för dig i turneringen?
Predict och Counterbalance.

Metagame
Vi hade nästan fler Life from the Loam än Brainstorm i vårt meta. Är blå sämre än på länge?
Jag tror det är sämre än på länge, men fortfarande bra. Framförallt handlar det om att blått är mindre kontroll/tempo och mer midrange. Det är svårare att få ihop en plan utan Deathrite Shaman.

Ett kort som överraskade mig var Palace Jailer i UWr Delver. Det kortet var minst sagt bra mot dig. Tycker du att den ska in i fler decks?
Ja det var verkligen jättesvårt att slå Palace Jailer. Jag förlorade i swissen mot Tue så jag var minst sagt orolig i finalen. Det finns en del spelare som testat Jailer i mirakel men inte jag (än!), monarch är verkligen en kraftfull mekanik.

Hur tror du att ”the London mulligan rule” kommer påverka Legacy metat? Kommer det att vara bra eller dåligt för Miracles?
Jag har inte tänkt så mycket på det. Gillar att Wizards testar lite nya grejer.

Turneringen
Vi spelade med öppna leklistor. Hur påverkade det din förberedelse inför matcher? Var det en fördel för dig tror du? Vi spelade bo3bo3 (best of 3 matches). Vad är dina tankar kring det?
Upplägget var det bästa jag varit med om. Jag spelar kontroll så med öppna leklistor kunde jag ha en genomtänkt plan och veta vad jag behöver spela runt. Bo3Bo3 var också riktigt bra, kändes som att matcherna blev mer representativa. En mulligan till 5 tar hårdare om man spelar 3 än 9 games, t.ex.

Vad mötte du för olika lekar i turneringen?
Jag mötte UWr Delver, Hex depths, Aggroloam, Sneak and show, UWb Delver och UWr Delver, i någon annan ordning...

Vad är dina bästa minnen från turneringen?
Samtliga matcher bjöd på trevliga motståndare och bra games. Den mest osannolika vinsten var mot Andreas Petersen som hade Punishing Fire lås på mig i game 1. Jag var nära att scoopa flera gånger. Mina änglar sköt han ner och jag fick ploga 2 Snapcaster Mage för att hålla mig vid liv. Till slut fick jag ner Back to Basics och Teferi som efter ett tag ultimatade bort Grove of the Burnwillows (som Andreas kunde spela ut genom att life from the loama sin Wasteland och targeta Grove). Det hela hade slutat med en Jace ultimate på Andreas och mitt library med endast ett kort kvar, men Andreas var hygglig att scoopa runda 30 ungefär.

I gruppspelet spelade du en win-and-in mot Sneak & Show. Är det en bra matchup för dig?
Sneak and Show är alltid läskig. Det är väldigt mycket kraft i den leken och tvingar mig att ha svar varje runda tills de får slut på bomber. Har de Boseiju, who shelters all är det ännu värre.

I den matchen var Back to Basics verkligen god. Det var flera gånger som han tappade ut till Sneak Attack varpå du följde upp med Back to Basics (och sen hade han inte fler röda mana sources). Var du förvånad att den var så bra i just den matchupen?
Det var jag verkligen. Det kändes väldigt konstigt att slåss på den fronten men jag litade på Sam Roukas som tipsade mig.

Till sist ett stort grattis till att vinna Nordic Legacy League. Det var verkligen välförtjänt.
Tack så mycket! Det var väldigt bra upplägg och jag hoppas kunna vara med igen nästa gång.

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Sparkcaster

FSVM - ORDFöRANDE
REDAKTøR
MODERATOR
VæGTER
Västerås
Tummar upp!

16:09:07, 9/4 -19
mabe

MEDLEM
Västerås
Kloka tankar! Grattis!

15:56:25, 6/4 -19
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Fridlevstad
Gött mos !

20:40:34, 1/4 -19
pettdan

MEDLEM
Stockholm
Trevlig läsning! Tackar! Och grattis till Truck!

14:21:54, 30/3 -19
alli

MEDLEM
Københavns kommune
JackaBo skrev 11:19, 28/3 -19 Mycket bra artikel! Bra reklam inför eventuell kommande säsong också?

Tack!

Vi kommer att spela igen inom några månader. Du skriver bara en PM till mig ifall du vill vara med.

23:30:26, 28/3 -19
JackaBo

MEDLEM
Farsta
Mycket bra artikel! Bra reklam inför eventuell kommande säsong också?

11:19:55, 28/3 -19
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAKTøR
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Truck! <3

08:15:37, 28/3 -19
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Wow Truck-intervju! <3 :D

16:51:20, 27/3 -19
ScwesterN

MEDLEM
Karlskrona
Tack för trevlig artikel

16:40:49, 27/3 -19
  War of the Spark! Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!