Casual
NybörjarMagic del III b - Arketyper, enemy color pair
Via svenskamagic.com

Välkomna till fortsättningen av del tre i min artikelserie om nybörjarmagic. I del ett presenterade jag konceptet. I del två gick jag igenom designregler för nybörjarlekar. I denna artikel kommer jag fortsätta gå igenom några lämpliga arketyper i respektive färgkombination, denna gång för enemy color pairs.

af partysmurphen
08:48, 26/11 -20
läst 5256 ggr.

Mycket senare än planerat är det dags för sista delen om arketyper för nybörjarlekar. Det har släppts några expansioner sedan jag skrev merparten av det här förra året, så lite nytillkommet har smygit sig in.

Den här artikelserien kommer på inget vis vara uttömmande. Jag kommer bara skrapa lite på ytan och ge lite inspiration. Fokus kommer ligga på de mer intressanta arketyperna som har lite mer svängrum.

Om man tänker börja bygga många lekar rekommenderar jag att man sorterar dem ungefär i de arketyper jag listat nedan. Många teman, som artifact matters, spells matters och self-mill, är frekvent återkommande i Magic-expansioner och väldigt tacksamma att bygga kring. Många kort supportar flera arketyper, och cross-overs mellan arketyper är vanligt.

Förutom arketyper finns det även supportmekaniker, som cycling, scry och kicker. De kan vara ett tema i sig, men behöver inte vara det. De kan vara tacksamma för att fylla ut lekar med.


Svart-Vit
Svart-vit har en ganska brett utbud av arketyper som varierar i komplexitet. Om du bygger en gauntlet med lekar i olika färgkombinationer kan det vara smart att välja arketyp för sent, så får du något som kompletterar övriga lekar.

Arketyper:
  • Zombies
  • Vampires
  • Knights
  • Warriors
  • Allies
  • Morbid /Sacrifice
  • Lifegain matters
  • Gain 4 life matters
  • Extort
  • Artifacts
  • Enchantments
  • Revolt

Tribal och “ta från dig, ge till mig” är typiska kännetecknen för svart-vit. Det som gör färgkombinationen lite djupare är att man kan gå aggro, kontroll eller till och med kombo (nåja).


Tribal
Svart-vit skiftar rätt mycket i vilken tribe som supportas beroende på expansion. I Amonkhet är det Zombies, på Ixalan är det vampyrer och är man i Zendikar springer man på allies. I Eldraine finns det knights och i Tarkir finns det istället warriors.

Triballekarna är enkla och man behöver egentligen bara några få kort som motiverar att man är tribal. Bortsett från allies, som i svart-vit är ett subtema som naturligt platsar i Lifegain-lekar.


Morbid /Sacrifice
Svart är bra på att offra saker för value. Vitt är bra på att tillhandahålla varelser att offra.
Man kan även ha ett vampyrtema, men det är mer tematiskt än funktionellt. Om man vill kan man lägga in Afterlife som subtema.



Sacrifice-tema är typiskt Svart-vit.
Bonus: Finn ett fel.



Lifegain Matters
Räkna med att springa på vampyrer även här, dock med helt andra ambitioner än i arketyperna ovan. Leta efter kort som ger bonus för life gain och kort som ger liv. Klart! Kan även kombineras med ett Allies tema.

Impassioned OratorBloodbond VampireKalastria Nightwatch

Den här akretypen dyker ofta upp bland Wizards digitala nybörjarlekar. Tänk om de kunde göra samma sak med kartongbitar.


Gain 4 life matters
Efter att ha hållit på med det här ett tag lär man sig att det är skillnad på strategi och strategi. I föregående arketyp spelar det roll att man får liv. I denna spelar det roll om man får fyra eller mer liv. Build around här är förstås Angelic Accord. Man kan kombinera med payoffs från föregående kategori, men nu är det viktigare att man får mycket liv. För att göra det lite mer intressant, ha inte för många kort som ger fyra liv rakt av. Tvinga spelaren att planera sina resurser. Champion of Arashin når nästan hela vägen fram men behöver hjälp för det där sista.

Vi har nyligen även fått ett 3 lifes matter tema i och med Core 2021 med kort som Griffin Aerie, Silversmote Ghoul och Indulging Patrician som man också kan bygga kring, eller väva in i samma lek.

Angelic AccordIll-Gotten InheritanceChampion of Arashin

Angelic Accord är hörnstenen i denna arketyp. Notera hur Inheritance både hjälper till att nå det där sista livet, såväl som på egen hand kan generera 4 liv.


Extort
Har man ett gäng extortvarelser liggandes kan man lika gärna slänga ihop dem till en lek. Kombinera med lite payoffs och bygg en defensiv lek som sakta kramar livet ut motståndaren. Glöm inte att hålla kurvan låg så man har råd att extorta. Vem behöver anfalla?

Nirkana AssassinTithe DrinkerSmite

Extort erbjuder en helt annan matchbild, där anfall kanske inte ens är nödvändigt


Enchantments
Svart har några få Enchantment Matters-kort, som Blightcaster och Blood-Cursed Knight. Framförallt Blightcaster är dock såpass stark build-around att arketypen kan motiveras, då vitt har massor med enchantment matters support. Theros Beyond Death har under våren gett ytterligare kort till denna arketyp.

Undvik enchantment creatures i nybörjarlekar. Det är bara förvirrande.


Blightcaster Shackles Necromancer

Att kunna spela om enchantments gång på gång är förstås väldigt starkt med en Blightcaster i spel.


Artifacts
Svart-vita artefaktlekar tenderar att bli value-baserade, via exempelvis graveyard recursion eller flicker/studs. Det är inte ett väletablerat tema, men det är lätt att hitta artifacts matters i färgerna.

Cross-overs
Att vampyrer finns lite överallt är uppenbart. Ett mysigt tema som finns tillgängligt är även
Bogbrew Witch-paketet. Sacrifice? Javisst. Life gain? Jodå. Trigga Angelic Accord? Absolut.
Det är bara att börja brewa.


Bogbrew WitchBubbling CauldronFestering Newt

Häxa_Matters.dec


Rekommendation: Lifegain Matters
Lifegain är en arketyp som är tematiskt rätt och har väldigt mycket support, inte minst i nyligen släppta Zendikar Rising. Det är egentligen bara den här färgkombinationen som bryr sig om lifegain, även om grönt har lite support med. Men behöver man en triballek och har korten så absolut.



Svart-Grönt
Svart-grönt har cementerat sig i “life in death”. Det är nästan svårt att hitta arketyper för denna färgkombination utanför graveyard. Men där är de flera stycken som skiljer sig rätt mycket åt, så det finns lite att jobba med.

Arketyper:
  • Deathtouch
  • Alver
  • Self-mill (Delirium, Scavenge, Delve, Undergrowth, Escape etc)
  • Thallids and Saprolings
  • Counters (-1/-1 och +1/+1)
  • Morbid / Sacrifice
  • Toughness matters

Deathtouch
Detta är en strategi som knappt har några payoffs alls, och är en arketyp som passar mycket bättre i andra färgkombinationer som , och . Det finns dock några få guldkorn, som Lure. Kombinationen med trample är också väldigt tilltalande.

Tribal
Alver och Thallids är ganska lika. Det är två typiskt gröna creature types som fått påhälsning av svart. Thallids ihop med ett morbid/sacrifice tema är ganska tacksamt, särskilt om man har mycket Dominaria-kort liggandes.

Slimefoot, the StowawayThallid GerminatorThallid Omnivore

Thallids är även en bra grund för en morbidlek.


Counters
Amonkhet gav oss -1/-1 counter arketypen, ett tema som fanns sedan tidigare i Eventide/Shadowmoor och även i Mirrodin Besiged pga infect. Det är rätt tunt med kort till denna arketyp, men går att skrapa ihop. +1/+1 counters finns det mer support för, och det är även ett tema som återkom i Zendikar Rising.

Self-mill
Self-mill är den här färgkombinationens signum. Det finns mängder med enablers och gott om payoffs. Det är bara att välja och vraka. Tänk på att ha med ett par enchantments i leken om du använder Commune with the Gods som enabler. Dead Weight brukar passa bra. Se upp om du bygger kring Escape; Det finns stor risk att det blir för bra med kort som kommer tillbaks hela tiden.

Morbid / Sacrifice
har gott om kort som bryr sig om att något dör, och ännu mer fodder. Det har inte samma humpf som eller samma explosivitet som utan tenderar att bli lite mer grindigt i sin konstruktion. Morbid är den här färgkombinationens näst mest supportade arketyp efter self-mill.

Toughness matters
Denna arketyp finns knappt supportad i en enskild expansion alls. Däremot finns det gott om kort utspridda över Magics historia i detta tema. Tarkiblocket är det som kommer närmast att ha haft support för denna arketyp. Det finns även lite överlapp med morbid i form av kort som Korozda Guildmage och Fruit of the First Tree

Grim ContestSight of the ScalelordsKin-Tree Invocation

Ass if it matters...


Rekommendation: Self-mill
Self-mill är det självklara valet för första grön-svarta leken. Det finns massor med support och det är lätt att få ihop en intressant och lite annorlunda lek. Jag skrev tidigare en artikel där jag beskriver hur man bygger en sådan lek.


Blå-Grön
Blågrönt är en färgkombination som lånar lite här och lite där. Det finns dock några renodlade blå-gröna strategier.

Arketyper:
  • Counters (Adapt, Evolve, Merfolks, Populate)
  • Merfolk
  • Inspired
  • Landfall
  • Flicker/Bounce
  • When Elephants fly


Counters
Counters-teman är ganska självförklarande och relativt självbyggande. Merfolks behöver inte ha ett counter-tema, men man hamnar där mer eller mindre ändå. Som vanligt, blanda inte utan håll det till en counter-mekanik.

Landfall
Landfall är en göttestrategi som har hur mycket support som helst. Det kan lätt bli för bra, så ta det lite varligt. Se till att ha kort som kan trigga landfall även på motståndarens runda.

Roiling RegrowthEmbodiment of SpringBroken Bond

Landfall som mekanik blir mycket mer rolig om man kan landfalla även på motsatåndarens runda.

Flicker/Bounce
Det finns gott om varelser med Enter the Battlefield triggers och kort som studsar dessa. Det är i princip samma recept som för och .


Inspired
Inspired-leken är en av mina absoluta favoriter. Om du har korten, bygg denna först. Leken är en stor härlig röra av combat tricks som leder in nybörjaren på att fråga mer om när man kan spela instants. Den går emot några av mina designregler då det inte bara är en fringe ability utan även en med “minne”. Det gör den en aning mer komplex, men det gör den också mer belönande att spela bra med.

Man kan även göra lekar med untap-tema utan inspired-kort, med kombos som Simic Ragworm ihop med Heavy Arbalest.


Pheres-Band Tromper Breaching Hippocamp Retraction Helix

Blanda inspired med tap-enablers och untap-enablers. Horseshoe Crab platsar även i denna arketyp.


When Elephants Fly
Man kan i denna färgkombination även smyga in lite småsynergier. Vad säg till exempel om grönts tjockisar och anti-flying kort ihop med blåtts flying enablers? Det här blir i praktiken en väldigt enkel lek med några små guldkorn i, snarare än en renodlad synergistisk lek. Såvida man inte går bananas. Gör inte det.

Femeref ArchersCaller of GalesEnormous Baloth

Lerduveskytte med motståndarens varelser händer inte varje dag. En permanent och ett par, tre spells för vardera effekt är ganska lagom.


Rekommendation: Inspired
Lite av en must have i sin gauntlet som jag ser det. Men Landfall är också ett tacksamt tema, särskilt om man har en Tatyova, Benthic Druid över.

Här är en leklista på en typisk UG inspired-lek.



Blå-Rött
Det finns nog ingen färgkombination som har så mycket varianter som blå-rött. Väldigt mycket kretsar kring varianter av spells matters men det finns annat kul också.

Arketyper:
- Instants & Sorcerys matters
- Non-creature spells matters
- Draw 2+ cards matters
- Multicolored spells matters
- Scry matters
- Second spell matters
- Untap + Deathtouch
- Not blocked matters
- Cast from graveyard matters
- Wizards

Spells matters
Kort som triggar på att man spelar en viss typ av spell eller antal man har i graveyard finns det gott om. Se upp så att du inte blandar friskt mellan “instant or sorcery” och “non-creature spells”. Det finns hur många varianter som helst på det här temat. Kort med flashback fungerar i de flesta, som “Spela två spells samma runda” och “Triggers på cast”.

Draw 2+ cards matters
Ta det varligt med strategier baserat på att man drar många kort. Det blir rätt fort tokigt om en spelare sitter och drar extra kort hela tiden. Man kan komma runt det med effekter som drar mycket kort utan att man får kortövertag, som Merfolk Looter och Tormenting Voice. Throne of Eldraine och Modern Horizons gav denna arketyp en hel del kort.

Improbable AllianceSpinehorn MinotaurThundering Djinn

En och annan card draw är förstås ok, men fokusera på loot/rumage effekter så det inte blir tre-för-en hela tiden.


Scry
Scry matters leken ser ut ungefär så här: Flamespeaker Adept, Aqueous Form, eventuellt Knowledge and Power och lite smått och gott med scrying på det. Det finns väldigt många kort med scrying, så har man payoff-korten är det en baggis att sätta ihop den här leken.

Second Spell Matters
Second spell matters kräver ju att man har möjlighet att spela flera spells samma runda. Rebound och Flashback är två bra sätt att se till att man har kort att spela. Billiga cantrips kan också vara en lösning. Den här arketypen har inte jättemycket support, men det finns lite kort här och där.

Untap & Deathtouch
Untap-arketypen är typiskt blå-grön, och deathtouch strategin är typiskt röd-svart. Man kan kombinera dessa i en röd-blå arketyp. Primärt står rött för pingandet, blått står för untap och deathtouch får man lösa via artefakter.

Heavy Arbalest Soliton Vial of Poison

Soliton och arbalest är var för sig ganska kassa. Ihop är de mycket kraftfulla. Det är den här typen av vikten av synergi man vill visa med demolekar.


Not Blocked
Vid sidan av alla spells högt och lågt så har blå-rött även en aggro-arketyp. Strategin är att kombinera varelser som blir bättre av att anfalla med kort som gör dem svåra att blocka.

Bloodcrazed NeonateAerial GuideScroll Thief

Fast forward är arbetsnamnet för den här arketypen. Thieving Otter fungerar även i deathtouch-arketypen pga sin wording.


Wizards
Dominaria hade en hel del Wizards matter, ett team som i Zendikar Rising kombinerats med instants/sorceries matters. Kan även kryddas med lite deathtouch med kort som Rockslide Sorcerer.


Rekommendation
Instants & Sorcerys matters, eller non-creature spells matters. Dessa är färgkombinationens hörnstenar och det finns hur mycket kort som helst i dessa kategorier.


Röd-Vitt

Rödvitt är typiskt en aggressiv färgkombination.

Arketyper:
  • Battalion
  • Humans
  • Allies
  • Dinosaurs
  • Equipments
  • Auras
  • Equipments and auras
  • Artifacts

Battalion
Battalion nämnde jag lite i en tidigare artikel. Leken är beroende av en bra kurva. Typiskt vill man spela något runda 1, ett bra battaliondjur runda två och något med haste runda tre. Notera att alla battalionkort inte nödvändigtvis använder ordet “battalion”. Det är helt enkelt ett samlingsnamn för effekter som är beroende av att många varelser anfaller samtidigt.

Warcry Phoenix Haazda Marshal Makeshift Battalion

Alla battalion-djur använder sig inte av ordet "Battalion"


Tribal-lekar
Det blir inte mer straightforward än så här. Se till att det finns lite payoffs. Se upp med Allies, det blir lätt för bra. Humans och framförallt Dinosaurs är bra lekar för ett första spel då de är okomplicerade. Kan kan göra Dinosaurs lite mer “komplicerade” med ett enrage-tema. Kanske lägga in Sparkmage's Gambit som flexibelt kort, och något sätt att ge Raptor Hatchling mer toughness så att man kan göra flera tokens.

Equipments och Auras
Vissa kort bryr sig om equipments, andra om Enchantments. Det har dock börjat komma fler och fler kort som bryr sig om både och. Och då behöver man både och i leken. Bygger man en lek kring Tiana kan det vara värt att leta efter kort som låter en offra auras och equipments. Som Angelic Purge, Blazing Torch, Choking Restraints, Compulsory Rest, Crackling Club, Destructive Digger, Flamespeaker's Will eller Inferno Fist.

Militant Inquisitor Tiana, Ship Auramancer.

Equipment, aura eller både och? Rätt kort till rätt lek.


Om man bygger en aura-lek så har man rimligtvis en Auramancer i leken, inte en Ironclad Slayer. Bygger man en equipmentlek är Goblin Gaveleer, Militant Inquisitor och Weapons Trainer bra kort att använda, inte Champion of the Flame.

Tänk på att kort som blir bättre av equipments även kan bli bättre av andra kort. Exempelvis tycker både Bloodshot Trainee och Fencing Ace om Battle-Rattle Shaman.

Lekar vars build-arounds inte finns på creatures tenderar att ha svårt att få plats med removals. Försök hitta varelser som kan fylla funktioner som spells normalt sett gör till dessa lekar. Som Wild Celebrants istället för att ha en Shatter.

Artifacts
Rödvita artefaktlekar är i regel aggressiva, och har ofta ett sacrifice-tema. Precis som för sacrificelekar, så är det vitt som står för fodder och, i det här fallet, rött som står för sac-outlets. Det påminner ganska mycket om artefaktlekar, men nu är det alltså bara en av färgerna som står för offrandet. Vitt har lite att erbjuda, som Angelic Purge. Men det den bidrar med till leken är ändå kort att mata elden med, som Remember the Fallen och Trusty Packbeast.


Rekommendation
Man vill ju ge en bild av vad färgkombinationerna representerar, och då är det aggro som gäller. Battalion eller Dinosaurs skulle jag börja med.


Epilog
Det fanns en hel del idéer kring fler delar i den här artikelserien. Får se om jag tar mig tid att avsluta dem. För att runda av för den här gången tänkte jag bjuda på ett youtube-klipp från Lars. Lars kontaktade mig efter att ha läst min första artikel. Då han bor i norrland så är det lite långt till de konvent där vi demar, så jag skickade honom några lekar att spela med sin dotter med.

De hade redan lite kort från War of the Spark, så planeswalkers hade de redan kommit i kontakt med. Av de fyra lekarna jag skickade var en baserad på Angrath, Captain of Chaos och amass-mekaniken. En annan var baserad på toughness matters med Huatli, the Sun's Heart som anförare.

Det är två lekar jag inte skulle rekommendera som första lek. Eftersom de redan kommit i kontakt med både kort från den expansionen och de mekanikerna passade det dock perfekt.

Hur gick det då? Jo, det kan du se på Youtube här. Tack Lars för att du vill dela med dig av det här!


Det var allt för den här gången. Hoppas det varit trevlig läsning, kommentera gärna.

 

Artikel-feedback