Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Casual
NybörjarMagic del III a - Arketyper, friendly color pair
Via svenskamagic.com

Välkomna till del tre i min artikelserie om nybörjarmagic. I del ett presenterade jag konceptet. I del två gick jag igenom designregler för nybörjarlekar. I denna artikel kommer jag gå igenom några lämpliga arketyper i respektive färgkombination, och även ge min rekommendation om var man kan börja.

af partysmurphen
08:30, 5/11 -19
läst 3238 ggr.
Udskriv artikel
2 kommentarer

Jag kommer dela upp den här delen av artikelserien i flera artiklar så de inte blir för långa. Vi börjar med friendly color pairs. Den här artikelserien kommer på inget vis vara uttömmande. Jag kommer bara skrapa lite på ytan och ge lite inspiration. Fokus kommer ligga på de mer intressanta arketyperna som har lite mer svängrum.

Om man tänker börja bygga många lekar rekommenderar jag att man sorterar dem ungefär i de arketyper jag listat nedan. Många teman, som artifact matters, spells matters och self-mill, är frekvent återkommande i Magic-expansioner och väldigt tacksamma att bygga kring. Många kort supportar flera arketyper, och cross-overs mellan arketyper är vanligt.

Förutom arketyper finns det även supportmekaniker, som cycling, scry och kicker. De kan vara ett tema i sig, men behöver inte vara det. De kan vara tacksamma för att fylla ut lekar med.


Vit-blå
Vit-blå är faktiskt en av de svåraste kombinationerna att hitta arketyper till för nybörjarlekar. Traditionellt är detta en kontrollkombination. Tyvärr är det svårt att bygga kontroll med draftrester, och det är inte heller den mest nybörjarvänliga arketypen man kan tänka sig. I limited brukar vit-blå handla om flyers eller flicker.

Arketyper:
  • Flyers
  • Flicker / bounce / etb
  • Artifact
  • Spells (som en del av Jeskai egentligen)
  • High Alert
  • Enchantments / Auras

Azourius abilitys från Ravnicablocken (Forcast, Detain och Adendum) är inte så intressanta. Man kan ta ett gäng kort med valfri av dessa abilitys och lägga i en lek men temat blir dels rätt klent, dels kommer man ha använt nästan samtliga kort med den abilityn för att kunna få ihop leken.

Flyers
Flyers är en arketyp det kan vara svårt att få balans med. Hur gör man leken tillräckligt bra för att strategin ska vara rimlig utan att göra leken så stark att den inte går hantera? Det är lite för lätt att ha varelser för 1-3 mana som blockar bra och då vinner flyers lätt racet. Det riskerar även att bli brist på combat-interaktion så det är inte särskilt lärorikt.

Flicker / Bounce
Flicker/bounce med ETB value är ganska lätt att hitta kort till. Blanda helst inte, utan spela antingen med bounce eller med flicker effekter. Det är ganska lätt att gå överstyr med value i en sån här lek, så var lite försiktig. Till skillnad från många andra två-komponentslekar (som ramp + big spells, self-mill eller sacrifice matters) så behöver man inte ha balans mellan komponenterna. Det går alldeles utmärkt att ha bara några få flicker/bounce effekter då ETB varelser bär sig själva.


Mistmeadow Witch Cloudblazer Kor Hookmaster

Let’s do it a-gain.


Spells Matters
Detta är egentligen en blå-röd arketyp. Det kan vara svårt att få till en lek som känns rimlig blå-vit med spells matters, men det finns nog med kort. Man kan exempelvis göra något aggressivt med rebound-kort och prowess.

Artifacts
Artefaktlekar i blå-vitt kan vara antingen value eller mer aggressivt. Det finns även en crossover mellan artefakt och bounce/flicker. Artifacts matters är ett väldigt välsupportat tema i princip alla färger.

Enchantments
Enchantment / Auras matters hittar vi i Bant-färgerna . Blått står mycket för studs, vitt plockar upp från graven och grönt är generellt mer value för Enters the Battlefield-triggers. Floodtide Serpent, Auramancer och Blessed Spirits är exempel på kort som platsar i den här arketypen. I och med Throne of Eldraine finns det nu även kort som supportar både artefacts och enchantments samtidigt.


Min rekommendation:Artifact Bounce
Att bygga en valuelek med artefaktbas är riktigt kul. Särskilt om man har tillgång till lite goa Esperkort från Alarablocket. Det är en grindig lek där man tydligt kan se fördelarna med att ha kort som fungerar ihop. Här kan du hitta en leklista på en sådan lek.


Esperzoa Sanctum Gargoyle Prophetic Prism

Artifact bounce for value är lätt att se payoffs i.



Blå-Svart
Blå-svart är också typiskt kontroll, men har så mycket mer annat att erbjuda än blå-vitt. Svart har även ett sub-tema med bonus för en enda varelse som kan fungera bra i flera arketyper, som bounce eller sacrifice.

Arketyper:
  • Zombies
  • Sacrifice (Morbid, Undying, Exploit etc)
  • Self-mill
  • Mill
  • Bounce / ETB value
  • Artifact
  • Inspired Control

Här finns fina möjligheter till cross-overs. Innistrad gav oss exempelvis gott om self-mill med zombies. Undying som kom i samma block fungerar finfint i sacrifice-teman.

So many dumb ways to die
Sacrifice-lekar finns det gott om support för. Eldrich Moon gav oss en hel del varelser som tycker om att dö. Dragons of Tarkir bidrar med Exploit. Undying och Unearth är andra typiska blå-svarta abilities som ger en fodder att offra. Utöver det finns det hur mycket kort som helst på detta tema. Det är bara att söka på “sacrifice” eller “dies” i kortpärmen.

Mill
Millning har sedan Magics begynnelse varit typiskt blått. Det finns en hel del payoffs av att det finns kort i motståndarens grav. Vilket behövs, för att bara milla någon för vinst är svårt.

Self-Mill
Att milla sig själv för value istället för att milla motståndaren för att vinna är ett lite nyare koncept. Framförallt Innistrad gav mycket till denna arketyp som även supportas av grönt. Det finns även kort som millar båda spelarna, ett koncept jag ännu inte byggt en lek på. Flashback, Delve och rabatterade zombies är bra payoffs i self mill-lekar. Men även kort som blir bättre av att kort hamnar i graven som Take Inventory, Ghoulcaller's Accomplice eller Revenant passar finfint i denna arketyp.

Inspired Control
Inspired är en mekanik som det finns ganska få kort som har. Normalt sett undviker jag sådana mekaniker, men det finns på tok för mycket potential i denna ability. I blå-svart är det kontroll som gäller, till skillnad från den blå-gröna varianten som är aggro-orienterad. En listig detalj är att en varelse tappas när den regenereras.


Sphinx Crypsis Necrobite

Inspired-lekar är fulla med tricks.


Bounce / ETB
I princip samma som sin blå-vita kusin. Ha massa kort som triggar på Enter The Battlefield, och kort som låter dig göra om det. Kombinationen Havengul Skaab, Mist Raven och Homicidal Seclusion nämnde jag redan i avsnittet om Easter Eggs i en tidigare artikel.

Artifacts
Artifact matters är ett tema som finns i princip alla icke-gröna färgkombinationer. I blå-svart kan det vara ett Treasure-tema, eller en mer tempo-orienterad lek med kort som Painsmith, Parasitic Strix och Dross Ripper.


Min rekommendation: Exploit
Bortsett från Mill, som är lite lurigare att få bra, så är blå-svart mest en fråga om vad du har tillgängligt.

Exploit är en hyfsat liten blockmekanik, något jag i regel undviker att bygga kring. Men i det här fallet är mekaniken bara en delmängd av den välsupportade arketypen sacrifice. Mekaniken är även jämnt spridd mellan de båda färgerna.

När man bygger två-komponentslekar på detta vis är det viktigt att hitta balans mellan “enabler” och “fodder”. I flickerlekar så behöver inte ETB varelser flickereffekter för att vara bra, men i den här leken behöver vi dels varelser att offra, dels effekter att offra dem till. Har man bara tillgång till det ena så blir det inte så bra. Just exploit löser detta rätt så elegant eftersom varelserna kan offra sig själva, men även mata varandra i en tur-efter-tur exploitkedja. Dels gör detta att din varelse har “Vigilance”, dels gör det kort som Deadly Wanderings bra i den här lektypen.


Mortus Strider Nantuko Husk Gurmag Drowner

Mortus Strider är ett hus i den här arketypen. Det tar dock ett tag innan Husk kan bli så stor av multipla offringar att det blir ohanterligt.


I artikeln NybörjarMagic del II - Lekdesign finns en bild med det mesta man kan vilja ha i en Exploit-lek. Här finns även en leklista på hur en (ganska stark) sådan lek kan se ut.



Svart-Röd
Här är det lätt att tänka aggro, men svart-röd har en hel del bus för sig och kan få ihop riktigt kraftfulla value machines.

Arketyper:
  • Die Matters (Morbid, Traitor, Sacrifice)
  • Vampires
  • Artifact
  • Minotaurs
  • Goblins
  • Dragons
  • Deathtouch
  • Bloodthirst / Spectacle

Det är en hel del tribal i denna arketyp. Men det är ännu mer crossovers, och en hel del support för kompletterande mekaniker som Scry och Kicker.

Why won’t you just die?
Sacrifice matters och die matters har blivit etablerade delar av röd-svart. Försöka att inte blanda ihop dem för mycket. Vissa kort triggar på allt som dör, annat enbart på sacrifice. Se till att det finns payoffs, och att det är lagom balans mellan enablers och fodder.


Gavony Unhallowed Furnace Celebration Rupture Spire

Vissa kort triggar enbart på sacrifice, andra på dies. Glöm inte att “sacrifice” står på mycket fler kort än man först tänker på.


Artifacts
Artifact matters finns det massor med i svart och rött. Mycket är baserat på sacrifice, särskilt kort från Mirrodin och Kaladesh. Den här arketypen bygger i princip sig själv, men tänk på att använda rätt kort om du bygger artefaktvarianten av sacrifice.


Hijack Costly Plunder Defiant Salvager

Artefaktversionerna av Act of Treason, Altar's Reap och Bloodflow Connoisseur.


Deathtouch
Den här arketypen går ut på att göra annars mediokra varelser rätt så orättvisa. Blanda friskt mellan kort som har deathtouch, kort som ger deathtouch och kort som utnyttjar deathtouch. Undvik kort som blir för starka i den här arketypen, särskilt equipments. Power of Fire på en Typhoid Rats är rimligt pga risk för kortförlust. Gorgon Flail är lite jobbigare när man har multipla kort som Ashmouth Hound, Shockmaw Dragon och Prodigal Pyromancer i leken. Och det finns andra färgkombinationer av den här arketypen där deathtouch är mindre tonsättande där equipments är rimligare, som röd-blått.

Balansera leken med att ha relativt svaga varelser i övrigt. Tänk på att first strike och trample blir extra bra med deathtouch, så ha med några sådana kort i leken. Och att deathtouch inte är enda sättet att nyttja pingare på.


Footlight Fiend Bladebrand Power of Fire

Här ser vi bland annat en liten delikatess från Ravnica Allegience. Galvanic Juggernaut enchantad med Power of Fire och smått förbättrad av Bladebrand är svårt att få ihop men effektivt när man lyckas.


Tribals och cross-overs
Även inom svart-rött finns gott om crossovers. Vampires med sacrifice-tema går absolut att göra, även om det är mer en svart-vit arketyp. Minotaurer är rätt så klena, något man kan kompensera med genom att krydda det med deathtouch. En annan trevlig mix av kort är Goblins med sacrifice-tema. Det kom en del lämpliga kort i Modern Horizons och även i Dominaria. Annars är det nog mest gamla kort som gäller.


Lightning Volley Felhide Petrifier Viridian Claw

Minotaurs är en rätt så svag creature type, men med rätt kryddning kan det bli riktigt giftigt.


Bloodthirst / Spectacle
Både Bloodthirst och Spectacle är mekaniker som gör kort bättre om man skadat motståndaren. Kort som Firebrand Archer, Goblin Arsonist, Goblin Fireslinger, Razortip Whip och Hissing Iguanar är väldigt bra på att säkerställa att man skadat motståndaren. Det finns överlapp mellan kort som passar bra i den här arketypen och de som passar i Deathtouch-leken, som exempelvis Hooded Assassin. Undvik kort som resulterar i life loss om leken innehåller Bloodthirst, då båda mekanikerna fungerar med skada men bara den ena med life loss.


Rekommendation: Sacrifice the Traitor
Spela Act of Treason. Anfall motståndaren med dess egen varelse. Offra. Mer ikoniskt blir det inte. Krydda med egna djur som gärna dör. Lägg in lite payoffs för sacrifice. Klart! Behöver du mer inspiration finns en leklista här.


Act of TreasonAltarBloodflow Connoisseur

Se till att sac-outlets är billiga så att man kan både spela Act of Treason och offra samma runda.



Röd-Grönt
Röd-grönt är ganska basic och passar utmärkt för att göra enklare lekar. Dess flesta abilities är hämtade från Gruul, som Ferocious. Lite variation finns dock.

Arketyper:
  • Advocate of the Beast
  • Morbid
  • Ferocious
  • Bloodrush
  • Landfall
  • Allies
  • Lands in graveyard
  • Enraged Dinosaurs
  • Sacrifice Artifacts

Lekar i denna färgkombination är i regel väldigt enkla. Temat ger lite payoffs men korten är ofta relativt oberoende av varandra.

Beasts
Beastleken är väldigt straight forward. Lägg massa beasts och beast payoffs i leken, som Wirewood Savage. Man kan ha ett trample matters-tema med kort som Tanglesap. Detta är en av de mest basic lekar man kan göra, perfekt för ett allra första game.

Power 4 the win
Ferocious är också ganska simpelt. Leta upp djur med 4+ i power. Gärna conditional så det blir lite mer liv i leken, som exempelvis Thresher Lizard. I Khans of Tarkir fanns det även en undercover enabler i form av Bloodfire Expert som enablade exempelvis Savage Punch. Synd att det inte finns fler prowesskort som skulle kunna platsa i temat.

Det finns även en hel del power 4 matters kort som tryckts nyligen. Försök gärna hitta lite kort som man får jobba lite för för att få upp 4 power. Bull Rush är ett dåligt kort som gör sig bra i den här arketypen.


Thresher Lizard Flames of the Raze-Boar Netcaster Spider

Ibland har man plötsligt en varelse med fyra power.


Bloodrush
Med Bloodrush kan man göra lite busiga saker. En Fling från ingenstans har väl aldrig skadat någon? Kort som går bra ihop med bloodrush är exempelvis Raging Redcap och Goblin Smuggler. Bloodshot Trainee fungerar sämre, spara den till en liknande build men med annan power boost än Blood Rush, t ex equipments.

Den här arketypen tål en större andel varelser eftersom Bloodrush gör att de kan agera spells. Det gör Lead the Stampede väldigt mycket bättre i den här leken. Att ha koll på sådana detaljer kan göra väldigt stor skillnad för upplevelsen.


Wandering Wolf Feral Animist Slaughterhorn

Bloodrush är en ability som ger Charging Badger en lek.


Landfall
Landfall-leken bygger sig själv om man har korten. Glöm inte att lägga in kort som gör att man kan trigga landfall på motståndarens runda, som Fertilid, Natural Connection eller Terramorphic Expanse. Det händer att Territorial Baloth blir väldigt stor ibland, så undvik möjligheter att ge den trample eftersom det lätt blir för starkt.

Morbid
Fram till Modern Horizons fanns det bara ett rött kort det faktiskt står morbid på. Nu finns det två. Men oroa dig inte, rött tycker om när saker dör ändå. Rött har även kortet som gör de gröna morbid-varelserna typ tre gånger bättre.

Fokusera på kort som gör att varelser dör billigt som Bloodpyre Elemental eller Brindle Boar. Du vill ha din mana för turen för att spela Morbid-spells. Det finns även en crossover med landfall med kort som Sakura-Tribe Elder och Burnished Hart.

Det finns gott om payoffs för att varelser dör. Förutom kort med Morbid är exempelvis Bloodbriar, Furnace Celebration och Lumberknot riktigt bra i de här lekarna.

Lands in graveyard
Detta är en ny arketyp som det inte finns så mycket kort av sedan tidigare. Förhoppningsvis kommer det mer av denna vara. Men har man gott om kort från Modern Horizons så kör på.

Det finns gott om sätt att få länder i graven. Rummaging Goblin, Terramorphic Expanse och Scout the Borders är några exempel. Några sämre kort som är rimliga i den här arketypen är Rootwater Alligator och Ruinous Minotaur. Payoffs är det lite snålare med, men Crawling Sensation är en.


Igneous Elemental Murasa Behemoth Springbloom Druid

Kommer vi få se mer payoff av denna arketyp framöver tro?


Sacrifice Artifacts
Artefakter är väl supportat i Esper () och i rött. Grönt är däremot mer fokuserat på att förstöra artefakter och har det sparsamt med artefakt-teman. Det finns några få, som Food () och Clues (). Dock så finns det ett par kort i grönt som parar väldigt bra ihop med rötts support av artefakter och sacrifice.


Fangren Marauder Salvager of Ruin Molder Beast

Det kräver en del setup, men ibland kan man göra väldigt dumma saker.


Rekommendation: Morbid
Det finns gott om djur som gärna dör och sätt att utnyttja detta. Har man tillgång till Innistrads morbidkort är detta bland det roligaste du kan bygga i den här färgkombinationen. Här finns en leklista för en sådan lek.


Festerhide Boar Generator Servant Hunger of the Howlpack

Vadå? 8/8 trample haste runda tre kan väl visst vara casual. Så länge det inte händer ofta förstås.


Grön-Vitt
Grön-vitt är typiskt tokens, men man får se upp om det är kvalitet eller kvantitet som är målet. Ett annat ofta återkommande grön-vitt tema är counters.

Arketyper:
  • Populate
  • Go wide / Convoke
  • Humans
  • Enter the Battlefield / Flicker
  • Enchantments
  • Counters
  • Toughness Matters
  • Dinosaurs

Populate
Har du kort med populate och kort som gör tokens, ja då har du snart en populatelek. Här är fokus på bra tokens snarare än många.

Go Wide
Go wide-strategin går ut på att göra många gubbar och utnyttja det till sin fördel. Spela något som buffar allt, som Inspired Charge eller Angel of the Dawn. Convoke är den payoff som är lättast att motivera denna strategi med, men är inte nödvändigt. Det finns gott om kort som belönar ett brett bräde, inte minst varelser som växer.


Inspired Charge Bronzebeak Moa Scion of the Wild

Vissa kort blir bättre av att man får många varelser före, andra efter. Och för några spelar det ingen roll.


Humans
Humans-arketypen har en hel del kort framförallt från Innistrad-blocket, men även Theros har lite att bidra med. Som så många andra arketyper handlar det mest om man har korten. Det är inte så många set som har detta tema. Humans som creature type har dock blivit vanligare, så håll ögonen öppna.


Cavalry Pegasus Bonds of Faith Crossroads Consecrator

Humans var länge en underförstådd creature type i Magic, något som gör t ex Soldier Tokens lite konstiga i en Humans-lek.


ETB / Flicker
Det finns massor med bra ETB varelser i grönt och vitt, och en hel del enablers. Revolt ingår även i denna kategori. Ett litet Easter Egg man kan lägga in är varelser som studsar sig själv med någon form av payoff, till exempel Kor Skyfisher ihop med Court Street Denizen.


Acrobatic Maneuver Roaring Primadox Renegade Rallier

Grön-vit flicker/bounce har samma strategi som sin blå-vita kusin.


Enchantments
Om du bygger en enchantment-lek, fundera på om det är enchantments eller auras som är temat. Oavsett finns det mycket kul att göra med dessa arketyper i grön-vitt. Om man vill göra något lite mer avancerat kan man bygga in kombon Presence of Gond ihop med Midnight Guard, uppbackad av kort som Commune with the Gods och Auramancer.


Sumala Woodshaper Conviction Druid of Horns

Conviction är ett kort som kan enabla många strategier, som Revolt, non-creature spells och Aura spells.


Counters
Counters matters är ett av de mest supportade teman du kan hitta. Bolster, Support, Persist, Fabricate, Outlast, Proliferate, Spike osv osv. Jag tror inte det finns någon mekanik som har koppling till så många keywords och teman som counters har. Undvik att använda flera i samma lek, särskilt om de är lätta att blanda ihop, som Bolster och Support. Och tänk på att vissa mekaniker gör att creatures lägger counters på sig själva, andra blir bättre om man delar med sig. Som i den här leken.

Toughness Matters
Det finns gott om kort i vitt och grönt med mycket toughness. Det finns även några kort som belönar detta, som Abzan Beastmaster, Assault Formation, Fruit of the First Tree, Gate Smasher, Gauntlets of Light, Sight of the Scalelords och Sultai Flayer.

Notera att det finns få commons som belönar denna strategi. Tower Defense blir förstås tokig i den här arketypen.

Dinosaurs
Introduktionen av dinosaurs är lite av en cry-out efter yngre spelare. Perfekt. Om man har en större mängd lekar rekommenderar jag att man tar med både dinosaurier och vampyrer. De är väldigt populära.

Det finns tillräckligt gott om Dinosaurier i grön-vitt, och det finns även en crossover med Toughness Matters med kort som Steadfast Armasaur och Belligerent Brontodon. Undvik gamla kort som blivit erratade till Dinosaurier dock, korten behöver kunna spelas så som de är skrivna.


Rekommendation: Go Wide
Det finns gott om kort till denna arketyp och den är väldigt enkel för nybörjare att spela. Grön-vit blir ofta väldigt enkla lekar. Glöm inte att lägga in lite tricks. Det kan vara en så enkel sak som att Mighty Leap fungerar ypperligt med både Plummet och Enormous Baloth. Leken kan exempelvis se ut så här.



Avslutningsvis
Att bygga sådana här lekar är till stor del en fråga om vilka kort man har tillgängliga. Mina rekommendationer är baserade på vad som är tacksamt att bygga, men ska man göra en lek av varje färgkombination så ska kanske inte tre vara på sacrifice-temat. Se vad du har och vad du kan bygga. Det kanske behövs en aggrolek? Och en enklare lek, som gröna beasts? Vad du än gör hoppas jag du funnit lite inspiration i den här artikeln.

Nästa gång kollar vi på arketyper för non-friendly color pairs.

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

partysmurphen

DOMMER L1
REDAKTøR
ÆRESMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Linköping
Tack :)

18:10:57, 16/11 -19
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Riktigt välskrivet.

22:37:11, 13/11 -19
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!