Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1897 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Diverse [Modern]
Drömmen om ett gammalt modernt format
Via svenskamagic.com

Modern står inför förändringar i och med det med det kommande släppet av Modern Horizons 3. Modern Horizons har gjort att det har blivit ett roterande format då man behöver införskaffa de senaste korten för att kunna hänga med och hålla sina lekar spelbara. Det finns också alltid en risk att gamla kort, eller en värre lekar, kan tappa sin relevans delvis eller helt.

Modern är inte som förr då man kunde investera i kort, med vetskap om att staples oftast var spelbara över längre tid och kunde behålla sitt värde (om det inte dök upp som en reprint i nästa Modern Masters). Efter 2019 verkar det vara många spelare som är trötta på Wizards snabbare utgivning av sets, en allt mer påtaglig power creep och även tusen varianter på kort. Den ökande mängden nya kort och det ständiga behovet av att hålla sig uppdaterad har fått mig att reflektera över det format som modern en gång var.

af Zasse
21:43, 31/3 -24
läst 2660 ggr.
Udskriv artikel
13 kommentarer

På den gamla goda tiden
Jag tänker tillbaka på de gyllene åren, då jag började med modern. En svunnen tid, men som ändå inte var alltför länge sedan. Det var en tid då man räknade permanenter i gravar för att se hur stor goyf var. Bolt snap bolt var som en ramsa man hörde folk säga och som oftast ledde till seger. Då spirits kunde köpa tid i rundor om de inte hanterades av Electrolyze eller Maelstrom Pulse. Man kunde spela ett hela 5 cmc djur som på den tiden var imponerande, det gav både mervärde när det kom ner på spelplan och när det lämnade. Hade man inte en tidig path mot Bob, ja då kunde han springa iväg med gamet. Cryptic var den bästa kontringen som fanns då Counterspell inte var tillgänglig, istället fick man själv utröna vilken 2 cmc som Leak, Knot eller Remand gjorde bäst nytta i sin lek.


Populära staples i det forna modern

Det kanske inte är bara jag som saknar det gamla modern formatet. Som bäst var det under Khans eran, enligt mig. Kollar man Grand Prix när det fortfarande var en grej, som GP Charlotte, GP Copenhagen och GP Singapore, hade vi vinnare som Elves, Merfolk och Affinity. Resterande lekar på top8 bestod av drös av arketyper som presterade: Jund, Podless CoCo, Twin, Burn, Scapeshift och Grixis Control. Formatet kändes öppet och roligt, framför allt interaktivt med jämna utbyten och var motståndaren uttappad så var det fritt fram. Det fanns så himla mycket och än mer som jag älskade med det formatet.

Ett format för dåtidens modern
Jag har gått i tankarna att man kanske ska försöka få igång ett icke-roterande modern format, Premodern lyckades och blev populärt. Ett format som kretsar kring en period är lite som att åka tillbaka i tiden, få en inblick och en känsla för hur det var då. Nostalgi till ett äldre format är säkerligen en drivfaktor, men för att locka till sig nya spelare måste formatet kännas kul och intressant. Om det ska lyckas måste kortpoolen vara stor och varierad nog för att det inte ska bli stagnant; där det finns plats för både etablerade arketyper såväl som att främja kreativitet kring nya idéer och lekar. Modern från förr hade visserligen sina staples och Tier 1 lekar, men jag tyckte att man då kunde spela fler nischade kort och utforska många typer av lekar. Jämfört med dagens modern, där antalet legala kort är större än någonsin, känns urvalet av faktiskt spelbara kort begränsat - Modern Horizons seten har ökat nivån avsevärt. Att slippa tänka på reserved list kort, rotation och power creep känns befriande på något sätt. Dåtidens staples har idag också sjunkit i pris vilket hjälper att göra formatet mer tillgängligt. Att låta äldre kort som aldrig ser spel bli relevanta igen känns glädjande, plus att har man väl införskaffat sig en lek behöver man aldrig oroa sig för ifall den är spelbar.

Om formatet börjar från och med 8th edition, när ska det då sluta? Det kommer alltid råda delade meningar om när formatet var som bäst. Slutar man med setet Journey into Nyx så är det precis innan WOTC bytte till den moderna ramen från M15. Jag tycker dock att modern förlorar mycket av sin charm utan alla tio fetchar, för att inte nämna den fruktade noshörningen, fisken och company. Khans-blocket var också det sista blocket som hade 3 sets, en tradition Wizards haft sedan lång tid tillbaka, det känns därmed fint att hylla istället för att låta kortramen få avgöra. Skulle man bryta av formatet vid senare set så får man räkna med Eldrazis, följt av Dredge, Hollow One och Humans som dominerande creature lek. Givetvis är det många kort jag skulle sakna som Bedlam, Queller, Push, Ballista och Yambal ifall man valt att bryta vid senare år.


Fetchländer från Zendikar och reprints fetchar från Khans of Tarkir

Vad formatet ska heta är lite klurigt. Kanske Old modern, Century eller varför inte Midmodern; för att flörta lite med Premodern. Namnet är egentligen inte så viktigt, då jag bara vill damma av mina modern kort som aldrig ser dagens ljus och spela magic som förr.

Vad får man spela och vad bör stanna hemma
När det kommer till banlistan 2015 tyckte jag den var relativt bra för sin tid. Efter att ha ha speltestat från 8th edition till och med Khans-blocket, om än i något begränsad utsträckning, kanske man bör överväga att låta stoneforge, BBE och Jace se spel. Jag är dock väldigt kluven kring Splinter Twin. Ska man låta tvåkorts-kombon få spelas med risk för hammaren och göra fansen besvikna igen eller ska man hålla den kvar på listan. Det är svårt att säga om Twin var bruten, det var definitivt en top-lek som tog utrymme för andra blåa lekar. Twin var unik med både interaktion och “hoppsan, där vann jag” games.


Potentiella unbans i ett nytt format

Trots att Mox och Looting var väldigt starka passade de i mer specifika lekar och kortpoolen som fanns då var betydligt mindre. Probe däremot förstår jag inte varför den var legal under så lång tid, den är oerhört bra för vad den gör i lekar som Suicide Zoo och Infect. Pod bör stanna kvar på banlistan med tanke på att det var mer en tidsfråga när och inte om den skulle ryka; Pod hade både grind och en kombo i ett. Annars hade jag själv gärna spelat den. Att trollet är legalt gör nog inget, det blev först ett problem när den fick sin kompis.

Åter till verkligheten: var med och skapa modern magi
Jag har sett att det finns ett intresse för det gamla modern där ute i världen, om än utspritt och lite spretigt om vilka sets och vad som kan spelas. Hur är det då bland alla magicspelare i det avlånga Sverige? Kanske fler känner en saknad för det modern som var, som har gått och tänkt i liknande banor. Den här krönikan är både en tillbakablick lika mycket som en uppmaning till handling. Jag har inte alla svar på hur formatet kan se ut, men vi kanske tillsammans kan skapa och forma det om intresset är stort nog. Ta fram era gamla modern-kort, lyft frågan lokalt i er spelbutik eller förening. Ge det gamla modern en chans, testa vid något tillfälle, varför inte dra igång en liga, antingen på plats eller online. Jag kan alltid hoppas att det en dag blir ett etablerat format som lockar både nya och äldre spelare, för att på nytt få uppleva den forna eran med “bolt snap bolt”. Hur det än blir så kommer jag alltid ha mina kort och minnen, en period full av nostalgi och gemenskap som jag kan tänka tillbaka på.

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

tobgoblin

MEDLEM
Ystad
Överlag så är problematiken kring Wizards pushande av set hela tiden. 4 commander-lek cykler per år. Massa eternal set till modern med helt bonkers powernivå. Titta bara på nya goyfen, för 10 år sedan hade man tappat det fullständigt över den men nu känns den bara meh.

Nej, jag tror att bara utesluta horizons och lotr ur modern hade varit det bästa. Powernivån i de setten är bara alldeles för hög.

15:42:17, 16/5 -24
aborro

MEDLEM
Göteborg
Laddy skrev 20:55, 2/4 -24 Jag håller helt med, vi behöver damma av de gamla modern korten som numera inte ser så mkt spel! Jag har gått i samma tankar :)

Jag tror man kan skapa ett "Only Modern" som är som du säger icke-roterande. Tycker att man skall då ha setten som inte finns i Pioneer och inte MHs eller LOTR, dvs från 8th till Avacyn Restored. Då blir det ju ett bara Modern format :)
Banlistan blir ju såklart den stora snackisen. Man kan ju utgå från vad som var bannat vid tiden på Avacyn Restored släpptes.

Jag och min brorsa petade lite på ett sånt här format, och kallade det "Nostalgia". Vi började speltesta utan banlist, mest för att se vad som var brutet.
Dredgevine med Gravetroll visade sig vara ganska bonkers. Affinity är inte direkt mycket värre än vad Blazing Shoal Infect är. Kanske bättre att börja med en banlist, men det kändes roligare att testa runt lite. Men vi har bara spelat typ ett dussin matcher.

22:49:59, 27/4 -24
pudas_beast

MEDLEM
Sundborn
Samma banlist som idag men utan set som ej varit standardlegala, bort med MH och LOTR. Hade varit intressant!

14:03:29, 10/4 -24
Don

MEDLEM
Arvika
Jag hade gjort det ganska enkelt. Samma start som tidigare, dvs 8th. Exkluderat alla Horizons-set och andra set som tryckt in kort direkt i formatet. Inkluderat alla sett som passerat standard, samt reprintset.

Utgått från banlistan som var aktuell när Horizons 1 släpptes och sedan tagit det därifrån.

19:58:34, 9/4 -24
Dannebragen

MEDLEM
Arvika
Icke roterande format är det enda rimliga för spelare som inte har tid att hålla sig uppdaterade med wizards utgivningstempo. Min input på legala set är att hålla formatet till den ursprungliga modern-framen. Alla andra gränsdragningar är godtyckliga och det kommer vara lika mycket åsikter som det finns spelare.

14:53:44, 6/4 -24
Iniovan

MEDLEM
Skövde
jag saknar också detta, tyckte om Snapcaster Mage , han var så trevlig :)

06:38:02, 3/4 -24
Laddy

MEDLEM
Lund
Jag håller helt med, vi behöver damma av de gamla modern korten som numera inte ser så mkt spel! Jag har gått i samma tankar :)

Jag tror man kan skapa ett "Only Modern" som är som du säger icke-roterande. Tycker att man skall då ha setten som inte finns i Pioneer och inte MHs eller LOTR, dvs från 8th till Avacyn Restored. Då blir det ju ett bara Modern format :)
Banlistan blir ju såklart den stora snackisen. Man kan ju utgå från vad som var bannat vid tiden på Avacyn Restored släpptes.

20:55:17, 2/4 -24
Olly

KICKBACKER
REDAKTøR
Norrköping
Jag kan av nostalgiska skäl sakna gamla modern, men mest för att UW var mindre dåligt då, eller så var motståndet långsammare. Tycker dock att det nya Modern är ett mer hälsosamt format.

Modern innan Modern Horizons och LOTR var ganska... dåligt? Känns som att formatet gick i sorcery-speed jämfört med idag. Inte bara powermässigt men också bredd-mässigt i antal nya lekar som poppade upp. Det hände typ aldrig då.

Dagens format öppnar upp för mycket mer varianter av kort som på gamla modern hade blivit instabannade eller inte ens påkomna då formatet var en uppgraderad variant av vad Pioneer är idag.

Pioneer hade heller inte funnits om Modern fortsatt stå still som det gjorde runt 2018-2019.

Idag finns också bra mycket fler Tier1-lekar än det fanns 2018 då formatet fått fler skräddarsydda enablers. 2018 och bakåt förlitade man sig på standardset vars främsta uppgift var att bädda för ett nybörjarformat som just standard/draft är. För något att bli en enabler i Modern var något tvunget att gå väldigt fel på designsidan, typ Oko eller Teferi time raveler.

18:32:46, 2/4 -24
Opdateret: 21:51:59, 2/4 -24
Don

MEDLEM
Arvika
*edit* dubbelpost

23:54:57, 1/4 -24
Opdateret: 23:55:31, 1/4 -24
Don

MEDLEM
Arvika
Ett modern utan horizons och supplementset som Lotr hade varit enormt mycket bättre än soppan vi ser nu. Spelade Gifts Ungiven på GP Köpenhamn och missade win and in för att gå dag 2. Fortfarande min roligaste turnering spelmässigt.

23:54:54, 1/4 -24
Plague_Spitter

MEDLEM
Saknar också hur modern var innan man började trycka kort direkt till formatet istället för att enbart låta kort introduceras "naturligt" genom standard legala set.

Tycker idéen är intressant och jag hade varit intresserad av ett sådant format, absolut. :)

15:40:20, 1/4 -24
Opdateret: 15:40:59, 1/4 -24
llWzmll

MEDLEM
Kalmar
Grym artikel!

Hade gärna spelat något format mot detta hållet!

07:38:44, 1/4 -24
Shazica

MEDLEM
Københavns kommune
Jag tror mer på idén att kultivera ett parallellt Modern-format som bara inkluderar kort som släppts genom standard-legala set. Den begränsningen skulle hålla formatet fräscht och intressant med godtycklig utrymme för brew vid sidan om hederliga staples, samtidigt som Modern Horizons + LotR och liknande framtida faror tas hand om automatiskt.

22:59:27, 31/3 -24
  Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!