Magic the Gathering
Magic the Gathering2913 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1886 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Diverse
En mäktig turneringsserie - Amulet of Vigo(r)
Via svenskamagic.com

Inom Magic spelas det en hel del olika turneringar. Du har säkert hört talas om både GPs, PTs, kanske en PTQ eller liknande. Du kanske till och med hört talas om MagicFest! Frågan du nu bör ställa dig är: har du hört talas om turneringen Amulet of Vigor? Om inte så bör du offra några minuter för att läsa denna artikel. Dels för att den (förhoppningsvis) är underhållande och dels för att det kanske kan ge dig och dina vänner inspiration till att skapa en egen turneringsserie!

af Binkabi
09:12, 4/7 -23
läst 2904 ggr.
Udskriv artikel
7 Kommentarer

Vad är Amulet of Vigor?
Innan vi kan ge oss in i detaljerna för hur turneringen nådde sitt klimax och hur det hela slutade är det på sin plats att förklara hur själva turneringsserien gick till. Det hela började i december 2019 (ja, det var ett tag sen!) när jag och en hel del andra fick en inbjudan. “Amulet of Vigo(r)” var titeln och inbjudan kom från Viktor Vigo Olsson. Åtta spelare skulle delta och formaten var tre rundor Modern och tre rundor common/uncommon kub draft. Vinnaren fick sig ett exemplar av kortet Amulet of Vigor signerat av samtliga deltagare. Vinnaren fick också uppmaningen att behålla kortet då det kanske skulle visa sig användbart i framtiden. Mystiskt minst sagt! Vid turneringens slut visade det sig att Vigo planerade att hålla i ytterligare sju liknande turneringar där vinnarna från varje turnering slutligen skulle få en invite till en nionde, avgörande drabbning. Där skulle också vinstkortet användas på något sätt.

Förutom det traditionella vinst = 3 poäng, draw = 1 poäng och förlust = 0 poäng hade samtliga turneringar även ett achievement-system. Så även om du kanske inte riktigt hade en fantastisk kväll när det gäller att vinna kunde du ändå plocka poäng genom exempelvis achievementet “Snapscaster Mage” eller riskera allt med ett spinn på det fruktade Wheel of Fortune!

Så för att sammanfatta ovanstående del:
Turneringsserien bestod av åtta turneringar.
Vinnaren från varje turnering fick ett priskort.
Vinnaren från varje turnering bjöds in till en final.

Vad spelade vi, vilka kvalade och vad vann vi för kort?
Turnering 1
Datum: December 2019
Format: 3 rundor Modern + 3 rundor C/UC kub draft
Vinnare: Joakim Binkabi Heining
Vinstkort: Amulet of Vigor

Turnering 2
Datum: April 2020
Format: 3 rundor Pioneer + 3 rundor Chaos draft
Vinnare: Lucas Gustafsson
Vinstkort: Crown of Vigor

Turnering 3
Datum: Maj 2020
Format: 3 rundor “Bring your own block” + 3 rundor Commander cube draft
Vinnare: Cristian Berglund
Vinstkort: Font of Vigor

Turnering 4
Datum: Augusti 2020
Format: 3 rundor Pauper + 3 rundor Sealed deck Prerelease edition
Vinnare: Sarah Björk
Vinstkort: Demonic Vigor

Turnering 5
Datum: Oktober 2020
Format: 3 rundor Legacy + 3 rundor Mercadian Masques Draft
Vinnare: Jonathan Shamaatae Tell
Vinstkort: Vigor Mortis

Turnering 6
Datum: December 2020
Format: 3 rundor Premodern + 3 rundor Premodern Cube draft
Vinnare: Didde Andersson
Vinstkort: Force of Vigor

Turnering 7
Datum: Mars 2022
Format: 3 rundor singelton Modern + 3 rundor Modern Horizon II draft
Vinnare: David Samuelsson
Vinstkort: Vigor

Turnering 8
Datum: Augusti 2022
Format: 3 rundor Vintage + 3 rundor Chaos Sealed
Vinnare: Samuel Giselsson (inhoppare i final: Daniel Abrahamsson)
Vinstkort: Wrap in Vigor

Förtydligande av ovanstående
Från turnering 3 hittar vi “Bring your own block” formatet. Instruktionerna vi fick var följande:
Välj 3 olika Modernlegala set + 1 core set för totalt 4 set.
Alla set måste vara från olika block.
Man måste välja ett första-set, ett andra-set och ett tredje-set (exempelvis Innistrad - Mirrodin Besieged - Rise of the Eldrazi)
Specialset som Modern Horizon får inte väljas.
Utökad bannlista: Ugin, the Spirit Dragon, Karn Liberated, Jace, the Mind Sculptor + samtliga kort med keyword “Infect”.

Denna turnering gav poäng för bästa brew också (achievement), här är listan:
Hatching Plans

Modern / Casual

Af: Binkabi
10:54, 21/5 -20

Binkabi kommentarer:
- ingenting :( -
Kategori: Casual
Format: ModernStørrelse: 60 kort
Farver:
Eksporter til Magic Online
Eksporter til Apprentice
Eksporter til Magic Workstation
Skriv ud
1789,-
Manakurve
Farvefordeling
Guldfisk! [lek]245504 [/lek]
Køb decket! Proxy decket!


Finalen
Så hur gick då finalen? Den spelades i februari 2023 men på grund av slö och hårt arbetande artikelförfattare tog det fram till semestern för artikeln att bli klar. Dock tänker jag att väntan är värd det, mest för att turneringen pågått över så lång tid men också för att finalen i sig var en smått otrolig upplevelse! Låt oss ta en titt på finalformaten och hur jakten på seger gick!

Format 1
Finalens första 3 rundor spelades i formatet Time Spiral Remastered Draft. Ett remastered-set är en blandning av gamla set som tillsammans ska bilda en spännande, rolig draftmiljö. I detta fall får vi en draftmiljö där mer eller mindre varenda keyword finns representerat. Detta ger en rätt svårnavigerad draftmiljö där man behöver värdera mellan kort som Saltfield Recluse, Mystical Teachings, Blightspeaker, Lightning Axe och Durkwood Baloth. Jag menar, vad hade du valt som ditt first pick? Oavsett vad så leder första formatet till delfinal mellan Joakim och Sarah, durdle vs slimmade rebeller. Sarah tar hem det och toppar listan efter format 1 med en stabil 3-0.

Format 2
Finalens andra omgång bestod av formatet “Modern med Twist”. Det var här det var dags för oss att använda våra vinstkort. Reglerna var som följer:
Grundformatet är Modern.
Majoriteten av spells i leken måste dela färg med ditt vinstkort.
Majoriteten räknades mot antalet länder, så om en lek innehöll 20 länder behövde minst 21 spells dela färg med ditt vinstkort.
Undantagsregel för spelaren med Amulet of Vigor, där gällde istället regeln att själva kortet var tvunget att vara med i leken.

För den som då gillar meta-tänkande så blev färgfördelningen således 4 gröna, 2 svarta och 1 vit-baserad lek + en lek utan den typen av restriktioner. Detta betydde förståss inte att folk dök upp med monogrön stompy eller liknande, metat var rätt spritt! Lekar som GR landpaj, monovit soldiers, RB Scam och UG Emerge sågs under turneringen. Från mitt perspektiv, som den som pilotade RB Scam, gick denna del inte riktigt som jag tänkte mig. Gick 2-1 vilket var okej, men förlorade mot soldiers av alla lekar. Inte för att leken var dålig, inte spelaren heller, men som killen med oändligt med Fury kändes det som att fördelen borde ligga hos mig. Det gjorde den dock inte och jag blev brutalt överkörd av en armé med soldater. Oavsett så låg jag i detta läget på 4-2, respektabelt men inte i topp. I topp hittade vi Sarah, med det rätt oslagbara resultatet 6-0. Detta i sin tur betydde att jag och en till som låg på 4-2 i teorin hade chans att komma ikapp, men detta krävde att Sarah gick väldigt svagt i format nummer 3.

Format 3
För finalens tredje och sista format var Block Wars. Var och en av oss fick ett block tilldelat i god tid före finalen. Legacy bannlist rådde, i övrigt var det bara att bygga som man ville! Så här fördelades blocken:
Kamigawa block = Lucas Gustafsson
Onslaught block = Cristian Berglund
Zendikar block (orginal) = Joakim Heining
Urza block = Jonathan Tell
Odyssey block = David Samuelsson
Tempest block = Didde Andersson
Innistrad block = Daniel Abrahamsson
Ravnica (orginal) = Sarah Björk


Leken jag spelade:
UW Zendikar Block

Zendikar-block / Casual

Af: Binkabi
19:13, 3/7 -23

Binkabi kommentarer:
- ingenting :( -
Kategori: Casual
Format: Zendikar-blockStørrelse: 61 kort
Farver:
Eksporter til Magic Online
Eksporter til Apprentice
Eksporter til Magic Workstation
Skriv ud
1497,-
Manakurve
Farvefordeling
Guldfisk! [lek]262892 [/lek]
Køb decket! Proxy decket!


Jag tror med handen på hjärtat att RW Landfall hade gett bäst vinstchans, med tanke på hur otroligt konsistent den leken är. Men, trots att priser och ära stod på spel, valde jag att köra med en lek som jag genuint ville spela. Tror många kan förstå mig när jag väljer att sleeva upp Jace, the Mind Sculptor om tillfället ges! För mig stod Sarah för motståndet match 1. Så redan här kunde finalen avgöras, jag var tvungen att vinna. Sarah spelade en mäktig Sultai kontroll och jag kunde bara med avund stirra på Karoo-länderna. Egentligen ska jag väl inte vara allt för ledsen, Celestial Colonnade är inte fy skam den heller! Hur eller hur så slutade vår match med seger för mig! Visade sig att jag dels hade bra creatures som satte bra press och dels så hade jag mäktiga planeswalkers. Även om Sarah lyckades stjäla en Jace genom Mimeofacture kunde det inte mätas mot resten av mitt lag. Hoppet lever åtminstone!

Match 2 blev mot Jonathan som hade Urzablocket i ryggen. Allt jag kunde tänka var “troligen spelar han med Gaea's Cradle”. Det gjorde han, en riktigt läskig UG lista med Cradle och Opposition, som råkar comba bra ihop med Deranged Hermit. Våra två första games var inte mycket att snacka om. Jag vann första, mest för att Jonathan aldrig drog blå mana. Andra gamet mötte jag 10 creatures med Opposition i spel så, ja, inte mycket att jobba med där. Avgörande game 3 var en riktig nagelbitare. Det kom i princip ner till en tur där jag kunde spela ut Emeria Angel och hoppas på att han inte hade för mycket. Han började med att slänga ut Hermit för att sedan studsa den och tappa upp sin Cradle. Sedan gick han djupt i tanken, innan han till slut valde att passa turen utan att spela om Hermit för att respektera en Day of Judgment. Detta gjorde att jag kunde tappa upp och spela fetch efter fetch för att faktiskt vinna på brädet. På han hade jag bara kontringar och inga sweepers, så hade Jonathan spelat om sin Hermit hade jag varit rökt. Inte för att valet att spela runt en sweeper var dåligt eller fel, det råkade bara leda till ett sämre resultat just denna gång. Så med minsta marginal plockade jag hem match 2 och gick upp till 6-2 samtidigt som jag hörde att Sarah tog hem sin match och gick till 7-1. Så inför sista rundan var jag tvungen att vinna och Sarah förlora för att tvinga fram en draw!

Kaervek
Sista rundan för finalen stod Cristian för motståndet. Onslaught var hans block och jag hade väl egentligen inte tänkt mycket på vad som finns där. Jag keepade en hyfsad hand och fick smaka på Goblins. Ojdå, 0-1 utan större möjlighet att göra motstånd. Brädar in mina Kor Firewalker, ser två i min starthand och plockar hem game 2 utan problem. Med en go känsla i magen går vi till game 3 och jag ser en rätt udda hand med länder och 2 Kor Firewalker igen. Jag bara antar att det kommer räcka utan problem så jag keepar. Crille går Skirk Prospector. Jag går Celestial Colonnade. Han går Goblin Piledriver och slår mig till 19. Jag går Kor Firewalker. Han går land in i Sulfuric Vortex.... oh, right… Synd att man lämnat all sin enchantment removal i brädan. Jag hinner åtminstone gaina 1 upp till 20 innan den träffar brädan. Tur 3, går till 18, spelar ny Kor Firewalker och anfaller för 2, Crille på 18 sen till 16 på sin tur. Spelar ut Goblin Warchief men kan inte anfalla. Jag går till 16. Spelar land + Emeria Angel och passar turen. Crille går ner till 14. Han dödar min ängel och spelar ut en ny goblin, passar, jag går till 14. Spelar land + Jace och gör det mycket panteterade -1 för att studsa Goblin Warchief. Min tanke är att haste+minskad manakostnad är farligast, så spenderar han sin tur på att spela om den så är jag nöjd. Slår med en Firewalker, Crille går till 10 på sin tur. Han spelar om sin Warchief och slår ihjäl Jace och ger mig däng ner till 10, sen 8 på min tur. Jag droppar land, aktiverar Colonnade och slår för 8. Crille går till 2 och jag passar turen. Han tittar på mig, sitt liv, sin hand, på mig igen och ser sig besegrad, dödad av sin egen Vortex. Ungefär samtidigt visar det sig att Sarah förlorat sin match, vilket gör att efter 9 rundor ligger vi båda på 7-2! “Hur avgör vi detta?” frågar vi Vigo som funderar lite. Efter en stund fastslår han att vi inte kommer avgöra det med att räkna massa tiebreakers, utan genom att spela. Common/uncommon kub sealed.

Så, den otippade fjärde rundan stod alltså mellan mig och Sarah. Öppnar mina boosters och känner hur stjärnorna radar upp sig för mig. I min hög av kort ligger en mycket trevlig Jeskai blink lista och ber om att få vinna turneringen åt mig. Med flertalet sätt att blinka kort som Cloudblazer känns mina chanser goda. Sarah spelade en RG go big med massor av bra creatures och stora spells. Även denna match var en nagelbitare, speciellt mot slutet. Jag sitter med Illuminate och Kaervek's Torch samt en generös mängd mana. Jag lyckas med det bra playet att spela Illuminate så att Sarah kan offra sitt creature och fizzla min spell. Snälla, låt inte ett sånt missplay kosta mig allt! Sarah tappar upp och räknar en del, hugger ner mig till 10 liv och passar turen. Jag tappar upp och provat en Torch istället vilket gör att Sarah får se sig besegrad. Visade sig att det fattades en damage för leathal, så det var återigen med minsta marginal jag lyckades knipa en seger.

Så slutar alltså en episk turneringsserie! Som sig bör, med en Fireball to the face! Vet inte om det var just ödet eller vad det var, men slumpade sig heller inte bättre än att jag knep min finalplats med att spela Jeskai. Kanske är någon form av poesi också, vem vet… Hur som helst, som deltagare ser jag verkligen fram emot omgång 2, när/om den nu blir av! Slutligen, förutom ett stort tack till Vigo som anordnat allt, en bild på priserna!


 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Deoxiribos

MEDLEM
Sala
Riktigt bra formulerat. bra genomarbetad artikel. :)

21:16:32, 22/7 -23
CH

HOVEDMODERATOR
REDAKTøR
Sundsvall
Intressant turneringsupplägg och väl skrivet.

16:56:03, 9/7 -23
aginamist

REDAKTøR
Klart man kände till Amulet of Vigo(r)!

12:45:45, 6/7 -23
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
dojanovich skrev 10:07, 4/7 -23 Trevlig läsning och kul upplägg på turneringsserie :) finns det länk till kuben?

Hejsan

Tyvärr inte om du tänker på com/unc cuben.

14:59:02, 5/7 -23
Opdateret: 14:59:21, 5/7 -23
Binkabi

REDAKTøR
Kalmar
dojanovich skrev 10:07, 4/7 -23 Trevlig läsning och kul upplägg på turneringsserie :) finns det länk till kuben?

Vet faktiskt inte, får fråga herr Viktor!

11:16:36, 5/7 -23
Generaln

MEDLEM
Karlskrona
Trevlig läsning och bra spelat, hoppas vi ses i säsong 2! ;)

12:19:48, 4/7 -23
dojanovich

MEDLEM
Göteborg
Trevlig läsning och kul upplägg på turneringsserie :) finns det länk till kuben?

10:07:41, 4/7 -23
  Wilds of Eldraine Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!