Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Diverse
Det bästa kortet: Time Spiral block
Via svenskamagic.com

Välkommen till vad jag än idag skulle kalla Mark Rosewaters mästerverk: Time Spiral block! Tre set som utforskade Magics What’s been, What could have been, och What’s to come. Det är ett block fullt av obskyra referenser, knasiga koncept och galna designer. Det finns många bra kort, men bara tre (fyra?) är dom bästa (1). Vilka? Häng med!

af Kenji
09:12, 3/12 -18
läst 4442 ggr.
Udskriv artikel
20 kommentarer

Time Spiral block hade kodnamnen Snap, Crackle and Pop och var ett block som handlade om tid. Alla tre seten är döpta efter tre (mer eller mindre) klassiska kort: Time Spiral, Planar Chaos och Future Sight. Time Spiral (setet, inte kortet) hade nya mekaniker om relaterade till tid (Suspend och Split Second) och ett tema kring den tid som varit – kort och gott så var det Mark Rosewaters avstamp in i det nya och hans farväl till det gamla och jag är av den bestämda åsikten att det är och förblir hans bäst designade set någonsin.



Det verkligen dryper av nostalgi, callbacks till kort från tidigare set: Foriysian Interceptor motar av en Two-Headed Giant of Foriys. Celestial Crusader är en Crusade på ben (med vingar?). Jedit's Dragoons är en post-Apocalypse Radiant's Dragoons. Cancel är en priskorrigerad Counterspell. Spiketail Drakeling är tonårsversionen av Spiketail Hatchling innan den växer till sig till en fullvuxen Spiketail Drake. Mindstab är en Mindstab Thrull som blir stabbad i huvudet. Evil Eye of Urborg är en inverterad Evil Eye of Orms-by-Gore. Faceless Devourer är en Faceless Butcher som äter creatures med Shadow. Skittering Monstrosity är en större och dyrare Skittering Horror. Smallpox är en liten Pox. Viscid Lemures är en Hyalopterous Lemure med korrekt artwork (Richard Thomas visste inte att det är skillnad mellan lemures och lemurs när han gjorde artworken för Hyalopterous Lemure. Ooops!). Barbed Shocker är en större Shocker. Ironclaw Buzzardiers är kavaleriet som kompletterar Ironclaw Orcs. Lightning Axe är en Lava Axe som targetar creatures. Thick-Skinned Goblin refereras till på Keeper of Kookus. Pendelhaven Elder bor i Pendelhaven. Penumbra Spider är den åttbenta versionen av Penumbra Bobcat, Kavu och Wurm. Phantom Wurm har föregångar i Phantom Centaur, Nantuko, Tiger och Nishoba. Wormwood Dryad är en lite mer smärt Wormwood Treefolk. Och sen så har vi alla slivers som alla refererar till något tidigare kort: Watcher Sliver (Castle), Telekinetic Sliver (Opposition), Basal Sliver (Basal Thrull), Bonesplitter Sliver (Bonesplitter) och Gemhide Sliver (Paradise Mantle), to name a few.

Och detta är bara ett axplock på common och uncommon.

Klassiska karaktärer som Mangara of Corondor (från Mangara's Tome och Mangara's Blessing) och Tivadar of Thorn (från Tivadar's Crusade) fick sina egna kort för första gången. Många fler, faktiskt: Lim-Dul the Necromancer (från Legions of Lim-Dul och Lim-Dul's Vault), Ib Halfheart, Goblin Tactician (från Blinking Spirit och Goblin Ski Patrol), Jaya Ballard, Task Mage (från Burnout, Gorilla Shaman, Incinerate, Lava Burst, Pyrokinesis, m.fl.), Norin the Wary (från Goblin Shrine och Sabretooth Tiger), Thelon of Havenwood (från Thelonite Druid), Ith, High Arcanist (från Maze of Ith), Dralnu, Lich Lord (från Dralnu's Crusade), Kaervek the Merciless (från Kaervek's Spite och Kaervek's Hex), Stonebrow(Kamahl’s mentor), Saffi Eriksdotter (från Lhurgoyf!), Mishra, Artificer Prodigy (Urza’s brorsa!), och sist men inte minst Teferi, Mage of Zhalfir (Teferi efter att han offrat sin Planeswalker spark). Smockfullt var det, minst sagt!

Ytterligare så gjores en kraftanstränging för att göra functional reprints av gamla kort som visat sig vara för bra när dom trycktes: Restore Balance var ett försök till en fixad Balance, Ancestral Vision en fixad Ancestral Recall, Living End en fixad Living Death, Wheel of Fate en fixad Wheel of Fortune, och Hypergenesis en fixad Eureka. Hellre än bra, kan jag tycka såhär i efterhand. But 5 points for trying! Hela non-mana suspendcykeln är väldigt innovativ design.

Om vi tittar på Time Spirals mechanics så fanns det ett par som sträckte sig över alla färger, och fem som var (mer eller mindre) bundna till en färg: Vitt hade Rebels som var tillbaka för första gången sedan Mercadian Masques (och den här gången printade dom inte Lin Sivvi, Defiant Hero så nu var dom inte brutna i block constructed). Blått hade Morph som var tillbaka och för första gången sedan Onslaught och det visade sig lika svårt den här gången för spelarna att förstå att man kan svara på allt förutom upmorphningar, som bara går att svara på med egna uppmorphingar (vilket gjorde Willbender till värsta tricket). Brine Elemental och Vesuvan Shapeshifter var ett galet bra lås i limited, och tog sig till och med till några tier 2 constructedlekar. Slipstream Serpent var superdålig att morpha upp om du inte hade ett Island i spel (I’ve seen it happen at least twice!). Alla var rädda för Voidmage Prodigy. Svart hade Madness som var tillbaka för första gången sedan Torment. Tyvärr så var det för dåligt supportat för att få något riktigt genomslag, but people did try, I can promise you. Rött hade Storm som var tillbaka för första gången sedan Scourge, och det var lika brutet som förut – Ground Rift är ju obviously helt värdelös, men alla andra Stormkort spelades och spelas fortfarande i diverse constructedlekar (okej, inte Volcanic Awakening kanske, men den var så vidrig i 2HG att den platsar med dom andra stormkorten). Även Echo var en mestadels röd förmåga (men förekom också i grönt) som var tillbaka efter att vi senast såg den i Urza-block. Slutligen så hade Grön Thallids som var tillbaka för första gången sedan… Fallen Empires? UG stompy med Sporesower Thallid var den överlägset roligaste leken att drafta, tyckte jag då. Det var kul att se att Thallids göra en comeback i Dominaria nu i våras, men lite tråkigt att dom gick i iväg från sin gamla ikoniska mechanic där dom mossar på sig och sedan fröar av sig – dom nya Thallidsarna känns så generiska i jämförelse…

Så dom fem färgbundna temana var endast löst bundna till tid: Du sparar tid på att hämta Rebels ur leken och genom att spela en creature facedown innan du morphar upp den (men ironiskt nog så förlorar du också tid genom att du ofta betalar mer för att spela facedown + morpha upp, men det känns snabbare eftersom du får fördela kostnaden över två turer). Madness kan spara tid åt dig genom kostnadsreducering om du kan få till en bra motor, och Echo ger dig en billigare up-front cost men tvingar dig att betala extra turen efter. Storm kan blir hur starkt som helst om du har tillräckligt bra timing i ditt spel. Slutligen så växer Thallids på brädden om du bara ger dom lite tid. Time, time, time…

Om vi tittar på setets två nya abilities så har jag i ärlighetens namn aldrig haft särskilt mycket för Split Second. Varför kan jag nog bäst beskriva genom att berätta varför jag tycker så mycket om Suspend: Suspend är en interaktiv ability som byter tid och information mot resurser medan Split Second är ett extremt icke-interaktivt keyword. En av mina favoritstorys som inkluderar suspend är en limitedmatch där två spelare (vi kan kalla dom Jane och John) precis har trade:at bort alla creatures på bordet, men Jane har också en suspendad Phthisis med två counters på. Hon passar tur och John passar kvickt tillbaka – han har ingenting emot att låta matchen stå still i ett par rundor och låta Phthisis komma ur suspend och fizzla. Jane tickar ner Phthisis till en counter och spelar en Fury Sliver, sen passar hon turen. John undrar vad hon håller på med – försöker hon bait:a honom att spela en creature att döda med Phthisis? Han kan inte spela två hot som är stora nog att hantera Fury Sliver för då kommer en dö till Phthisis och många stora hot har han inte kvar i leken. Han tittar på sin life total: 16 liv. Han passar turen, tänker att Jane förmodligen kommer att flasha ut en liten Scryb Ranger eller något liknande i upkeep, låta det nya djuret ta Phthisis så att Fury Sliver kan få attackera. All in all inte en dum plan för att få slå obehindrat med sin Fury Sliver… Men så blev det inte! När Jane får turen så spelar hon Stonewood Invocation i sin egen Fury Sliver, låter Phthisis fizzla pga no legal targets och hugger för 16 double strike skada. Game, set and match. Jag älskar suspend (2), och trippel Time Spiral draft var ett format jag tänker tillbaka på med ett leende på mina läppar.

Och vi har inte nämnt dom Timeshiftade korten än... Oh, boy. Time Spiral hade 301 kort fördelade på 121 commons, 80 uncommons, 80 rares och 20 basic lands. Det fanns också ett separat ark med 121 Timeshiftade kort (dom hade en lila symbol istället för svart, silver och guld). Timeshiftade kort var reprints från äldre set (riktiga reprints, med den gamla kortramen!), och dom var plockade från lite olika rariteter: 28st var tidigare commons, 48st var tidigare uncommons och 45st var tidigare rares (3). Varje booster hade 1 rare, 3 uncommons, 10 commons och 1 Timeshiftat kort, så i praktiken hade varje booster två ”rares”, varav det ena av dom hade mycket större varians i huruvida det var ett bombrare eller ett junkrare – den bästa av dagar kunde man öppna en Akroma, Angel of Wrath eller en Lightning Angel, och en annan dag kunde man öppna en Squire eller en Consecrate Land. Om du någon gång tyckt att det var spännande att öppna ett booster så var det dubbelt så spännande att öppna ett Time Spiral booster. Good times.





I Planar Chaos så frågade sig MaRo och hans designteam what if Magic design had shifted ever so slightly: Abilities skiftar färger, och det syns tydligast på alla slivers: Regenerate blev vit, vigilance blev blå, first strike blev svart, trample blev röd och haste blev grön. Många gamla favoriter colorshiftades för att bygga på temat: Revered Dead är en Drudge Skeletons. Calciderm är en Blastoderm. Mana Tithe är en Force Spike. Sunlance är en Strafe. (ser ni hur vitt fick kort från alla färger? det gäller alla färger, alla fick allt från alla (4)) Riptide Pilferer är en blå Headhunter och Serra Sphinx är en blå Serra Angel. Bog Serpent är en svart Sea Serpent och Vampiric Link är en svart Spirit Link. Brute Force är en röd Giant Growth och Reckless Wurm är en röd Arrogant Wurm. Essence Warden är en grön Soul Warden och Harmonize är en grön Concentrate.

Vissa av dessa colorshifts får man känslan att designteamet tog chansen att rätta till lite gamla designmisstag och flytta kort som Fa'adiyah Seer och Prodigal Pyromancer till en mer passande färg. Andra får man känslan att designteamet försökte spänna musklerna och se hur långt dom kunde ta hela colorshiftmekaniken: Serra's Boon är en inverterad Phyrexian Boon. Dismal Failure är en inverterad Dismiss. Deadly Grub blir en Deadly Insect om man låter den vara tillräckligt länge. Needlepeak Spider är en inverterad Giant Spider. Mire Boa är en landshiftad River Boa.

Vissa colorshifts kommer full circle och refererar tillbaka till timeshiftade kort från Time Spiral: Malach of the Dawn (5) är en Ghost Ship och Piracy Charm är en Funeral Charm (och Prodigal Sorcerer och Sindbad, men dom har vi redan nämnt).

Men tuffast av allt så passade designteamet på att fråga hur saker hade kunnat gå lite annorlunda i storyn i The Weatherlight Saga:


I Magics riktiga timeline så räddar Crovax Mirri, Cat Warrior genom att döda Selenia, Dark Angel. Han blir då target för en curse och förvandlas till en vampyr.
När han sedan försöker smyga iväg och sabotera flygskeppet the Weatherlightsmyger Mirri efter och dom slåss och faller överbord. Mirri dör av fallet men Crovax överlever och tar sedan plats som the Ascendant Evincar.
I Planar Chaos alternativa timeline så dödar Mirri Selenia och blir istället hon cursed, och Crovax och resten av Weatherlights crew blir tvungna att lämna henne lämna henne. För att bearbeta den stora sorgen efter att ha förlorat både Selenia och Mirri så återskapar Crovax sig själv som Crovax, Ascendant Hero.

Allt detta genom att designa om tre kort. That’s minimalist storytelling, I tell you! (6)

En annan story om Planar Chaos som jag älskar är storyn om vad Planar Chaos hade kunnat vara om saker bara gått lite annorlunda i designen (7): Färgen lila. Hela storyn går att läsa här, men kortversionen är att MaRo och hans team ville hamra hem att Planar Chaos var Magic som Magic hade kunnat vara om Richard Garfield gjort något annorlunda med den tidiga designen av Magic: Tänk om dom hade introducerat en sjätte färg i spelet? Tänk om den färgen hade varit Lila? Nu blev det inte så att dom testade lila i Planar Chaos, på gott och ont. Förmodligen mest gott, men jag och en liten skara spelare kunde aldrig sluta gå och drömma om att dom någon gång kanske skulle släppa ett set med den sjätte färgen i. Länge fick vi vänta, men i januari 2016 släpptes Oath of the Gatewatch och därmed det sjätte basiclandet: Wastes! Inte riktigt en helt ny färg rent flavourmässigt, men nästan. Och rent speltekniskt var det en sjätte färg, med ungefär lika mycket (lika lite?) support som man skulle kunna förvänta sig för Lila. Cirkeln var äntligen sluten.



Planar Choas är ett förhållandevis upptaget set sett ur designsynvinkel, men det ligger ändå i lä jämfört med sin efterföljare Future Sight: Bloodthrirst, Convoke, Cycling, Dredge, Graft, Hellbent, Scry, Transmute, Absorb, Delve, Fateseal, Fortify, Frenzy, Grandeur, Gravestorm, Poisonous, Aura Swap, Transfigure, Tribal, Wizardcycling/Slivercycling var alla återkommande eller nya keywords. Dessutom så hade både länder och enchantments Morph, det fanns enchantment creatures (8) och creatures med protection from mana cost och färgade artifacts (9) och enchantments som gick att tappa. Deathtouch, Lifelink, Reach och Shroud gjorde också entre som keywords för förmågor som tidigare skrivits ut at length. Smockfullt, to say the least.

Och ungefär nu är det väl dags att prata om en av de stora sorgerna för Magicspelare som jag(tm): Time Spiral block var en kommersiell flopp för Wizards of the Coast, och varför kan ni läsa ut ur stycket ovan. Time Spiral block var ett firande av Magics historia och alla gamla rävar älskade det – men få nya spelare tyckte att det var särskilt spännande, om dom ens fattade. Det var praktiskt taget omöjligt för en ny spelare att lära sig grunderna i Magic samtidigt som du var tvungna att lära sig alla keywords, mechanics och abilities från Time Spiral, Planar Chaos och Future Sight. Det blev bara för mycket. Som en referenspunkt kan vi ju jämföra med en ny spelare som började året innan, under Ravnicablock: ”Det här är dom fyra färgerna, det finns multicolorkort, i det här setet så finns det tre eller fyra nya förmågor, en för varje guild, välj det guild du vill ha, ta dom två färgerna och lär dig ditt keyword och du är all set.” Typ. (10) Men nog om detta. Låt oss gå tillbaka och prata om varför Time Spiral block är ett av Magics bästa block, controversy notwithstanding.

Syftet med Future Sight var att blicka framåt och svara på frågan ”vad kan vi vänta oss av Magic i framtiden?” vilket MaRo verkar ha tolkat som ”vilka konstiga mechanics kan vi komma undan med att prova i en kontrollerad miljö?” Många av dom abilities som introducerades i Future Sight var antigen alldeles för smala för att kunna bära ett helt set, eller visade sig för kraftfulla när man väl valde att prova (hej, Delve!).

Mest uppmärksammat var nog den nya Futureshiftade ramen (Lucent Liminid, Death Rattle, m.fl). När Future Sight släpptes så visste folk inte riktigt vad dom skulle göra med den. Bara några år tidigare hade man uppdaterat från den gamla, traditionella ramen till den mer moderna post 8th-edition ramen, och många undrade ifall Wizards här provade hur en mer radikal omdesign skulle mottagas (inte så jättebra, om man lyssnade på dom mest högljudda på internet (11) ). Men det fanns också röster sin tyckte att det var en bra redesign. En av dom argument jag kommer ihåg tydligast var en graphic designer som poängterade att det är mycket mer logiskt att ha manakostnaden längsmed vänsterkanten och att det inte är helt fel att ha ikonen för korttyp längst upp till vänster – det är vital information som matchar mycket bättre hur en genomsnittlig spelare håller en hand med kort än vad den rådande designen gör.

Utöver allt som händer i dom här seten och deras olika fokus så finns det en del blocköverskridande design som är direkt vacker. Min favorit är förmodligen Premature Burial, Cradle to Grave och Grave Peril som alla är removal fast i den tidsenhet som setet det kommer ifrån: Premature Burial dödar något som kom tidigare, Cradle to Grave dödar något just nu, och och Grave Peril dödar något som kommer.

Premature Burial Cradle to Grave Grave Peril

Och sen så har vi alla Magusar – starka kort genom tiderna som fick functional reprints som creatures för att göra dom lite mer sårbara och långsammare än tidigare (det är enklare att döda en creature än en artifact/land/enchantment och en creature kan inte tappas och aktiveras rundan den kommer in i spel). Magusar från Time Spiral är artifacts, Magusar från Planar Chaos är länder och Magusar från Future Sight är enchantments. Alla är inte fullträffar, men nästan alla uppmuntrar till att provas på (jag kommer aldrig glömma en av mina vänner som testade Magus of the Vineyard i Gruul Aggro och konsekvent siktade på tur 1 Magus tur 2 Giant Solifuge, och bara hoppades, hoppades, hoppades att motståndaren inte skulle ha något vettigt att göra med dom där två gratis gröna mana han fick på tur 1. Killen vann inga turneringar med leken, men det var lika roligt att stå som åskådare som att spela mot honom varje gång han lade Magus runda 1!)

Med allt detta sagt så är det nog dags att försöka reda ut vilka som är dom bästa korten i Time Spiral block!

Time Spiral

Academy Ruins, Vesuva och Gemstone Caverns är länder som gått ett par varv i diverse eternalformat. Gauntlet of Power platsar i dom flesta Commanderlekar. Might of Old Krosa har spelats flitigt i Infect – mycket power för lite mana! Saffi Eriksdotter och Norin the Wary har båda platsat i diverse (mer eller mindre) kombobaserade modern- och legacylekar av varierande tier. Empty the Warrens likaså, och det är nog den starkaste kandidaten hittills då den figurerat som sideboard tech och alternate win condition i både Charbelcher och olika varianter av Perfect Storm. Inte dåligt för en common!

Stuffy Doll var väl aldrig särskilt bra, men alla drömde ju om att suspenda en Shivan Meteor och lägga Stuffy rundan efter.

Living End och Hypergenesis spelades inte mycket när dom släpptes, men iom att Alara Reborn (och Cascade) släpptes på våren 2009 så började det snart ploppa upp lekar i Modern. Ancestral Vision spelades i en del i standard och en del i Extended och Modern innan Alara Reborn släpptes, och efter släppet så låg den kvar på samman nivå – det var liksom inget av cascade-korten som riktigt passade in i några av lekarna som ville spela visions. Nej, vision-spelare fick vänta ett par år till tills dom släppte Planechase 2012 och Shardless Agent – äntligen en creature med cascade i rätt färger för att kunna abusea Ancestral Vision! Mig veterligen så spelas den mest i BUG-skal i legacy nuförtiden, men jag gissar att den platsar i alla lekar som spelar låga kurvor är UGx och gillar value som Shardless Agent och Ancestral Vision erbjuder. Ancestral Vision är bra, men inte bäst.

Det bästa kortet är Krosan Grip. Grip spelades och spelas i sideboards överallt: Draft, Standard, Extended, Moder, Legacy och Vintage, och jag förmodar även Commander, Planechase, Archenemy och 2HG också. Det är det ultimata svaret på enchantments och artifacts som bara måste dö – split second gör att den endast kan kontras av blindfired-Counterbalance (som av en händelse råkade vara legal i standard samtidigt, vilket sammanträffande!). Och samtidigt så är den så otroligt elegant: Ett keyword och en rad med text. Elegant och evigt eftertraktad – allt som krävs för att bli krönt till Time Spirals bästa kort!

Ancestral Vision Krosan Grip

Och, som med det mesta som har med Time Spiral att göra: Vill du läsa vart svärdet i artworken kommer ifrån så kan du göra det här.


Time Spiral Timeshifted

Det är klart jag måste redogöra mig fram till det bästa timeshiftade kortet också!

Lord of Atlantis är ful men stark, som alla som mött en Merfolk-lek i Modern kan intyga om. Withered Wretch sprang ärrvarv runt vissa gravbaserade lekar i standard (och är typexemplet på ett aggressivt svar på en potentiellt förtryckande lekarketyp). Call of the Herd spelades i standard, framför allt med sin bästa vän Momentary Blink (12).

Sacred Mesa var en limitedbomb, men jag tyckte alltid att den såg bättre ut på pappret än vad den presterade i spel. Tvärt om var det för Stormbind som kunde vinna dig matcher från ingenstans – det är bra när alla kort på handen blir Sudden Shock. Samma gällde för Lightning Angel – allt som krävdes var att du träffade WURx runda 4 och sen så var det bara rida på hennes vingar till vinst.

Psionic Blast är ett gammalt exempel på sned design som på senare dagar rättats till (hej Char!), men att den reprintades som Timeshifted gjorde att blått helt plötsligt hade båda removal och reach på sin rareslot, och den möjliggjorde även för UG, UW och UB aggro i standard på ett sätt som få andra kort kunde göra. Dock så är den förbannat ful, kan jag tycka. Och när vi ändå talar om UG: Mystic Snake var starkt i aggrokontroll – många gånger har jag fått erkänna game, set and match när min Loxodon Hierarch blev kontrad av den mystiska ormen. En sån galet bra temposwing.

Nej, det bästa timeshiftade kortet måste nog vara Browbeat. Okej, okej, kanske inte. I know it’s a bad card, but I still love it. You can’t take that away from me…

Många skulle nog hävda att Akroma, Angel of Wrath är det bästa timeshiftade kortet, men jag håller inte med. Akroma var (en av) Time Spirals poster girls när det begav sig, och hon förblir en av de mest ikoniska karaktärerna i Dominarias historia (hon fick till och med ett monument i Future Sight (Akroma's Memorial)! Men hon är inte det bästa timeshiftade kortet, för det är Dragonstorm. Grundbulten i en av dom mer dominerande lekarna i standard när det begav sig, som gett oss en av dom bästa top 8 duellerna i spelets historia. Men den största anledningen till att Dragonstorm är det bästa kortet och inte Akroma är att Akroma har låtit sig hamna i skuggan av konkurrensen under dom 10+ åren sedan Time Spiral släpptes, se bara på bomber som Griselbrand, Jin-Gitaxias, Core Augur och Iona, Shield of Emeria, med flera. Dragonstorm däremot är jag övertygad om att den skulle kunna komma att dominera standard igen bara WotC kom sig för att reprinta den tillsammans med tillräckligt mycket support i form av ritualer och relevanta drakar. Och även om dom inte printar tillräckligt mycket stöd så vet vi att folk skulle försöka få det att fungera ändå. Dragonstorm är liksom Krosan Grip också väldigt elegant designad, vilket är ett stort plus i min bok. Den lovar om drömmen att gå loss och totalt trampa sönder allt motstånd med en armé med drakar, och vilken Magicspelare ligger inte och drömmer om sådant om nätterna?

Akroma, Angel of Wrath Dragonstorm

Planar Chaos

Harmonize har alltid varit ett kort som jag tycker att det pratas alldeles för lite om – att unconditionally dra tre kort för fyra mana i färgen som rampar mana är ju bara så bra. Men ändå så ser den inte så mycket spel utanför commander och andra icke-turneringsformat. Jag vet inte om det är för att det är för enkelt att splasha blått för kortdrag eller för att fyra mana helt enkelt är för dyrt för att dra kort (om så är fallet, vart går gränsen? 3? 2??). Ett bra och elegant kort som fyller en lycka i färgen den colorshiftades in i, men bästa kortet i Planar Chaos är den inte.

Simian Spirit Guide är en reprint av Elvish Spirit Guide och den har öppnat upp för så många lekar i Extended och Modern – det är bara så bra med en gratis mana för en tur om ens gameplan går ut på att landa ett hot eller ett blockande permanent (Trinisphere och Blood Moon, jag tittar på er och era kompanjoner!).

Urborg, Tomb of Yawgmoth är basically ett legendariskt Swamp med en upside, något som går att säga om väldigt få nonbasic länder (trenden startades mig veterligen i Kamigawa-block med Eiganjo Castle, Minamo, School at Water's Edge, Oboro, Palace in the Clouds, etc). Man måste ha en bra anledning till att inte spela en Urborg istället för ett Swamp om man spelar svart i någon Eternalformat, and that’s all fine and good, men det finns två kort i Planar Chaos som är ännu bättre:

Om Akroma, Angel of Wrath var postergirl för Time Spiral så var Akroma, Angel of Fury en ännu mer frontad poster girl för Planar Choas (hon var ju till och med artwork på boosterboxen, googla själva och se!), och många var vi som började dregla när vi fick se att Therese Nielsens artwork för de båda Akromorna för From the Vault: Angels. Men även i Planar Chaos så får Akroma se sig själv landa på andra plats, för det bästa kortet är inget annat än Damnation. Kortet förkroppsligar allt vad Planar Chaos står för: Det är en colorshiftad version av ett av tidiga Magics mest kända sweepers, och artworken är en ren invertering av Wrath of Gods 7th, 8th, 9th och Xth artwork. Och ja, du gissade det: Damnations design är simpel, stilren och mycket elegant. Det bästa kortet i Planar Chaos.

Akroma, Angel of Fury Damnation

Future Sight

Så till slut är vi tillbaka och ska titta på framtiden (13). Future Sight är ett set smockfullt av sleeper hits – jag förmodar det är vad man får när man går in stenhårt för att designa nischade kort med nischade och innovativa abilities.

Ta Daybreak Coronet, till exempel: Auras är ju generellt klassat som den smalaste permanent-typen – det krävs att du har en creature i spel att spela den på, och om du gör det så är det en stor gamble eftersom du öppnar upp för möjligheten att bli 2-1:ad om motståndaren spelar ett removal i din enchantade creatre. Daybreak Coronet tar detta ytterligare ett steg och säger att du måste commita två auras till samma creature för att få ut något av din investering – men vilken investering å andra sidan! 2 mana för +3/+3 och tre abilities är ett bargain price som till och med mellandagsreorna har svårt att matcha. Starkt, Daybreak Coronet är inte det bästa kortet i Fugure Sight.

I en tidigare artikel så skrev jag om att Protean Hulk var Flash’s wingman, och i samma fåra så är Virulent Sliver och hans polare Heart Sliver från Tempest två av tre wingmen till hulken (14). Spela Flash, leta efter och sacca hulken, spela en Heart Sliver för haste och fyra Virulent Sliver för att göra dom väldigt giftiga och attackera för vinst. Gärna runda 1 med hjälpa av Gemstone Caverns. Du får inte bäst i setet för att vara en wingmans wingman, men en omnämning är du definitivt värd!

Det förmodligen mest uppmärksammade kortet i setet är Steamflogger Boss. Nu har Wizards släppt ett set som utvecklar mekaniken på bossen, men under många år så var kortet bara ett stort internskämt bland spelare som var med när det begav sig. Ingen visste vad contraptions gjorde och det var helt okej. Steamflogger Boss var äldre Magicspelares egna meme, om vi tänker på ordet i sin rätta bemärkelse. MaRo har till och med själv gått ut och sagt att kortet bara var ett skämt, men jag tror också att även om det var ett kul interskämt så länge det varade så uppskattar dom flesta spelarna att contraptions nu är fixat och etablerat som en fungerande mechanic. Mindre känd än bossen är Barren Glory, kortet som gjort den motsatta resan till Steamflogger Boss: Bossen är ett svartkantat kort som gick till en silverkantad expansion och Barren Glory är en functional reprint av The Cheese Stands Alone, dvs ett kort som började i en silverkantad expansion och sedan gick till en svartkantad (om än under lite mer omständiga omständigheter). Inget av dom här korten är bäst. Dom är egentligen särskilt bra. Men dom förkroppsligar verkligen Future Sight på ett mycket unikt sätt.

Sprout Swarm var det bästa commonet i draft och sealed (några av mina vänner kallade det för ett commonrare – ett common på samma powerlevel som de flesta rares i setet). Om man lyckades drafta en Muraganda Petroglyphs också så gick Sprout Swarm från att vara riktigt, riktigt bra till att vara helt absurd. Jag lyckades aldrig göra det själv, men jag är väldigt avundsjuk på dom som fick leva drömmen. Gathan Raiders var förmodligen det näst bästa raret – tre färglösa mana och att man pitchar ett land är ett bra pris för en 5/5a. Remember, kids: If anyone asks you what color Gathan Raiders is, the correct answer is colorless. Det common som spelas mest nu på senare tid är dock Logic Knot, och det är faktiskt en ganska så seriös contender för bästa kort i setet.

Akroma's Memorial är förmodligen det bästa Commanderkortet i setet. Att göra alla sina creatures till mini-Akroma är bara så otroligt bra, men på turneringar så visade det sig vara en lite för hög kostnad för att få det att fungera bra nog. Aven Mincensor var också ett kort som aldrig riktigt hittade en lek i standard, förmodligen pga avsaknaden av fetch i formatet. Den hittade ju dock en plats i diversen vitbaserade aggrolekar i alla format där det finns fetch att störa, och har visat sig så populär att när den reprintades så fick den levla upp till rare.

Future Sight hade annars en grej för undercostade tjockisar och att låta spelare spela sina spells med en discount (kolla bara på dom tre commonsen i föregående stycke!), och många av dom starkaste korten i setet är en variant på just dessa teman: Street Wraith låter dig cycla utan att betala mana (inte något man kunnat göra sedan Fluctuator var legal!). Summoner's Pact låter dig tuta efter en grön creature helt gratis och Pact of Negation är en FoW som inte kostar något liv och som man inte måste pitcha ett kort till (så länge du vinner samma runda!). Narcomoeba får du spela gratis om du råkar (”råkar”) milla den. Tombstalker låter dig betala 2 mana för en flygande 5/5a. Det är tydligt att MaRo tycker att kostnadsreducering är ett spännande design space.

Och sen så hade vi combobitarna, finishers båda två: Pyromancer’s Swath combar bra med ritualer och Grapeshot och Bridge from Below har spelats i olika skal i samtliga eternalformat, mest framgångsrikt i dredge. Även flera länder från setet har gått sina varv i eternalformaten: Grove of the Burnwillows är bästa kompis med Punishing Fire och Horizon Canopy har blivit ett dyrt playset att peta in i dom flesta aggressiva lekar som spelar vitt, grön eller båda dom färgerna. Fyra otroligt starka kort, men inte heller något av dessa är det bästa kortet i Future Sight.

Okey, I’ll cut to the chase: Tarmogoyf är det bästa kortet i Future Sight. Det är det första kortet som folk tänker på när man säger Future Sight och den har spelats i alla format (inte så mycket standard när det begav sig, dock) och dessutom så har den futureshiftad ram vilket känns lite passande givet vilket set vi talar om. Men Tarmogoyf har alltid slagit mig som lite tråkig, i brist på andra ord att uttrycka vad jag känner. Det är ju bara en tjock vanilla till ett kriminellt underkostat pris? Det finns inget elegant i designen, och artworken har jag inte så mycket för heller för den delen (but on that opinions may vary, I suppose!). Nej, det mest anmärkningsvärda med kortet när det släppdes var ju att det var det första kortet som nämnde till Planeswalker som en korttyp, och ingen fattade nånting. Sen släpptes Lorwyn och vi fick våra fem första Planeswalkers and it all made so much more sense. Men för en sommar så famlade vi verkligen i mörkret. Det är ett starkt och ganska charmigt ögonblick i tiden, men det är tyvärr inte därför man kommer ihåg kortet: Man kommer ihåg Tarmogoyf för att det är en 5/6a med cmc2 utan en allt för stor drawback.

Nej, då talar jag hellre om setets runner up: Venser, Shaper Savant är allt jag älskar med Magic i allmänhet och Time Spiral block i synnerhet. Venser är relevant i Time Spirals storyline (även om jag mest kommer ihåg honom som gnällig och dryg), har en otroligt vacker artwork av en av mina favoritillustratörer Aleksi Briclot. Men bäst av allt är designen, som är både elegant och komplex: Att kunna studsa spells som ligger på stacken var något nytt för Future Sight, och fluffmässigt så var det lite Vensers grej eftersom vi ser effekten på Venser's Diffusion också. Men bara den effekten på en instant var lite klent, och det är därför Venser själv är så bra: Du får hans signatureffekt i kombination med andra relevanta effekter. Venser kan studsa både spells på stacken och permanenter. Han är dessutom en legendarisk wizard som passar i alla wizards tribal och som går att kombinera med Karakas för att få en 5-mana studsmaskin varje runda. Allt bara kommer samman så väl på denna lilla 2/2a, men han är nog ändå bara näst bäst. För bäst är ändå Tarmogoyf. Trots att det finns så otroligt många bra kort i Future Sight så är det inget kort som mäter sig med Tarmogoyf.



Fotonoter
(1) Subjektivt bästa. Beats me att man ska vara tvungen att poängtera detta – ni har väl läst Snurvel_s utmärkta inledning till artikelserien? (*)
(*) Say what?! En fotnot i ingressen?! Blasphemy! (I)
(I) Say whaaat?! En *-fotnot! Blasphemy!
(2) Något som den uppmärksamme läsaren lagt märke till när dom läste min artikel om min fanmade expansion Night Eternal.
(3) En komplett lista på alla timeshiftade kort och vilken expansion dom kommer från går att finna här.
(4) Okej, svart fick inget från rött, grönt fick inget från svart och blått fick inget från grönt, men bortsett det så fick alla från alla!
(5) Som dessutom är den första manliga ängeln! Den du!
(6) Jag menar, titta på detaljerna: Namnen speglar till och med varandra! (The Cursed och Ascendant går igen i både tidslinjerna) Och tittar ni noga på Crovax, Ascendant Hero artwork så håller han Selenias svärd Sword of the Chosen i handen.
(7) Vi pratar alltså alternate reality till ett set som handlar om alternate realties och what-if scenarios. Det här är så otroligt mycket meta.
(8) Detta var långt innan Theros, mind you!
(9) Och det var även långt innan Shards of Alara!
(10) Det kan ju poängteras att MaRo och andra på moderskeppet pratat om att detta problem drogs ytterligare till sin spets i Lorwyn/Morning Tide limited året efter Time Spiral där creature-tribal och professions-tribal gjorde ett random parti alldeles för invecklat och komplext för en ny spelare, vilket gjorde att många checkade ur både matchen och sedan spelet över lag. Men generell konsensus verkar ligga i att denna complexity creep började i Time Spiral so credit where credit is due, etc. I digress.
(11) Märk väl att detta var 2007, och internet var en annorlunda plats då. Facebook höll precis på att komma till Sverige och man kommunicerade genom att skriva på varandras Walls, öppet så att alla kunde se. Facebook Messenger fanns (men i ett annat namn), men ingen använde det för varför skulle man göra det? Man hade ju Hotmail för att maila någon om man ville maila på riktigt. Hela internetkartan var annorlunda: Twitter fanns inte och Reddit var inte en grej. Jag hängde en del på MtgSalvations forum och där klagades det en del, men allt vara bara i en så mycket mindre skala back then.
(12) När det begav sig så kunde man blinka tokens utan problem, men jag är osäker på ifall man fortfarande kan göra det?
Reds anm: Citerar mtg comprehensive rules:
110.5f A token that’s in a zone other than the battlefield ceases to exist. This is a state-based action; see rule 704. (Note that if a token changes zones, applicable triggered abilities will trigger before the token ceases to exist.)
110.5g A token that has left the battlefield can’t move to another zone or come back onto the battlefield. If such a token would change zones, it remains in its current zone instead. It ceases to exist the next time state-based actions are checked; see rule 704.
(13) Dåtidens framtid. Är det nutidens nutid? Eller är det fortfarande framtid? Eller är det kanske dåtid vid det här laget när vi till och med har fått veta hur assemble a contraption fungerar?
(14) Disciple of the Vault är den siste, men exakt hur denna Flash-Hulk kill gick till kan den som skriver om Mirrodin få berätta om i mer detalj.

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

skallbrand

MEDLEM
Uppsala
Kenji skrev 17:40, 17/12 -18 @OrC_MeD_StiL: Bra val!

@skallbrand: Det känns bra att vi förstår varandra även om vi inte håller med varandra. Tack för dina kommentarer!

Tack själv och varsågod :)

22:07:17, 17/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
@OrC_MeD_StiL: Bra val!

@skallbrand: Det känns bra att vi förstår varandra även om vi inte håller med varandra. Tack för dina kommentarer!

17:40:43, 17/12 -18
skallbrand

MEDLEM
Uppsala
Kenji skrev 07:24, 10/12 -18
skallbrand skrev 20:53, 9/12 -18 Håller absolut inte med om Dragonstorm. Ett av de sämre stormkorten, endast relevant under en av episoderna den var standardlegal och aldrig någonsin i något annat format.

Lord of Atlantis är en triljon gånger bättre och har varit det sen beta. Och blivit ännu bättre varje gång det kommit nya bra merfolks. Den var bra i standard när lorwyn kom och är staple i legacy och modern.

Tormod's Crypt är också ett bättre kort än Dragonstorm (och akroma).

Sen skulle jag hands down vilja ha det till att Simian Spirit Guide är ett klart bättre kort än Damnation men där kan jag åtminstone se hur man kunde argumentera mot det.

Allt annat i artikeln var däremot bra och sjukt mysigt :)

Jag erkänner villigt att jag såg förbi Lord of Atlantis och inte gav den det spotlight den förtjänade, tack för att du tog dig tid att belysa det!

Men även om du har rätt i att Lord of Atlantis är ett mer spelat kort än Dragonstorm så står jag fast vid mitt val. I min ögon så är det (tyvärr) inte mycket unikt med LoA förutom den fula artworken: Goblin King gör samma sak för rött. Lord of the Unreal har samma stats men ger bort bättre förmågor. Master of the Pearl Trident är en functional reprint för att Wizards in vill reprinta ett kort med namnet Lord of Atlantis igen (plus att dom inte vill att deras lord ska ge bort +1/+1 och islandwalk till motståndarens merfolklek, eller läser jag LoA fel nu?). Lords finns i alla färger. So there's no novelty there, in my opinion. Men det är ett riktigt bra kort.

Ett annat sätt att se på det är att dom här artiklarna är högst personliga, och Dragonstorm ligger mig närmare om hjärtat än LoA. För bara ett par dagar sedan så satt jag och pratade med en vän om hur dom roligaste kombolekarna att spela mot är dom som inte nödvändigtvis vinner bara för att dom lyckas få in sin combo. Ta Splinter Twin, till exempel: Om du lägger Deceiver Exarch i slutet på motståndarens runda 3 och tappar upp och lägger Splinter Twin på din exarch runda 4 och motståndaren inte har en kontring så är matchen slut. Punkt. Dragonstorm, däremot: Du måste på en arbiträr runda ha tillräckligt många länder + 3 ritualer och/eller suspendade kort för att kunna casta en spell för 9 mana. Om du lyckas med det och hämtar 4st Bogardan Hellkite så kan motståndaren svara med en Honourable Passage, stanna på fem liv, tappa upp och lägga Wrath of God och sedan försöka stabilisera matchen därifrån.

Det fanns jättemånga olika typer av svar på Dragonstorm i standard: Loxodon Hierarch och Faith's Fetters tog dig upp över 20 liv, och kombinerade du det med ett gäng flyers så kunde inte Dragonstorms Hunted Dragon flyga igenom för den sista skadan. Ivory Mask och Imperial Mask var båda standardlegala (och det fanns folk som spelade dom för att undvika discard och/eller burn). Honourable Passage och andra prevent kunde köpa dig tillräckligt mycket tid för att döda drakarna. Det var spännande att spela med och mot Dragonstorm på ett sätt som vi sällan sett både innan och efter.

Med allt detta sagt, stort tack för att du tog dig tid att lyfta Merfolklorden, det förtjänade den!

Jag ser vad du skriver och håller med om iakttagelserna.

Men såhär: Yavimaya Dryad eller kanske Basal Sliver ligger mig helt klart närmst om hjärtat i time spiral. Båda har så sjukt elegant design att jag helt enkelt inte vet vart jag ska ta vägen. Nostalgi, flavor, rent speltekniskt och faktiskt viss spelbarhet i olika format. Men jag skulle aldrig aldrig aldrig gå så långt som att påstå att någon av dom är BÄST.

23:38:47, 16/12 -18
OrC_MeD_StiL

MEDLEM
Bromma
Trevlig artikel, älskar time spiral. Skulle nog ranka såhär:
Time Spiral: Dread Return
Planar Chaos: Simian Spirit Guide
Future Sight: Tarmogoyf

För att ett ”fair” kort ska vara bättre än ett brutet ”unfair” kort bör det vara extremt mana-effektivt och/eller flexibelt (Lightning Bolt, Thoughtseize etc). Krosan Grip är varken eller och spelas som sagt bara som sideboard-kort, även om det är ett kraftfullt sådant. Dread Return är portad från modern på livstid och en staple i alla format med dredge. Grip är inte i närheten. Svarta WoG:en har cool illustration men mäter sig definitivt inte med SSG, som tillåter unikt brutna saker i modern (t.ex. chalice runda ett) och är legacy-staple därtill.

22:49:44, 16/12 -18
Megaloman

MEDLEM
Ystad
Härlig nostalgi! Ett av mina bästa magicminnen är från västsvenska mästerskapen på gothcon när det spelades Time Spiral/Planar Chaos sealed och draft. Good times.

11:20:00, 15/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
skallbrand skrev 20:53, 9/12 -18 Håller absolut inte med om Dragonstorm. Ett av de sämre stormkorten, endast relevant under en av episoderna den var standardlegal och aldrig någonsin i något annat format.

Lord of Atlantis är en triljon gånger bättre och har varit det sen beta. Och blivit ännu bättre varje gång det kommit nya bra merfolks. Den var bra i standard när lorwyn kom och är staple i legacy och modern.

Tormod's Crypt är också ett bättre kort än Dragonstorm (och akroma).

Sen skulle jag hands down vilja ha det till att Simian Spirit Guide är ett klart bättre kort än Damnation men där kan jag åtminstone se hur man kunde argumentera mot det.

Allt annat i artikeln var däremot bra och sjukt mysigt :)

Jag erkänner villigt att jag såg förbi Lord of Atlantis och inte gav den det spotlight den förtjänade, tack för att du tog dig tid att belysa det!

Men även om du har rätt i att Lord of Atlantis är ett mer spelat kort än Dragonstorm så står jag fast vid mitt val. I min ögon så är det (tyvärr) inte mycket unikt med LoA förutom den fula artworken: Goblin King gör samma sak för rött. Lord of the Unreal har samma stats men ger bort bättre förmågor. Master of the Pearl Trident är en functional reprint för att Wizards in vill reprinta ett kort med namnet Lord of Atlantis igen (plus att dom inte vill att deras lord ska ge bort +1/+1 och islandwalk till motståndarens merfolklek, eller läser jag LoA fel nu?). Lords finns i alla färger. So there's no novelty there, in my opinion. Men det är ett riktigt bra kort.

Ett annat sätt att se på det är att dom här artiklarna är högst personliga, och Dragonstorm ligger mig närmare om hjärtat än LoA. För bara ett par dagar sedan så satt jag och pratade med en vän om hur dom roligaste kombolekarna att spela mot är dom som inte nödvändigtvis vinner bara för att dom lyckas få in sin combo. Ta Splinter Twin, till exempel: Om du lägger Deceiver Exarch i slutet på motståndarens runda 3 och tappar upp och lägger Splinter Twin på din exarch runda 4 och motståndaren inte har en kontring så är matchen slut. Punkt. Dragonstorm, däremot: Du måste på en arbiträr runda ha tillräckligt många länder + 3 ritualer och/eller suspendade kort för att kunna casta en spell för 9 mana. Om du lyckas med det och hämtar 4st Bogardan Hellkite så kan motståndaren svara med en Honourable Passage, stanna på fem liv, tappa upp och lägga Wrath of God och sedan försöka stabilisera matchen därifrån.

Det fanns jättemånga olika typer av svar på Dragonstorm i standard: Loxodon Hierarch och Faith's Fetters tog dig upp över 20 liv, och kombinerade du det med ett gäng flyers så kunde inte Dragonstorms Hunted Dragon flyga igenom för den sista skadan. Ivory Mask och Imperial Mask var båda standardlegala (och det fanns folk som spelade dom för att undvika discard och/eller burn). Honourable Passage och andra prevent kunde köpa dig tillräckligt mycket tid för att döda drakarna. Det var spännande att spela med och mot Dragonstorm på ett sätt som vi sällan sett både innan och efter.

Med allt detta sagt, stort tack för att du tog dig tid att lyfta Merfolklorden, det förtjänade den!

07:24:57, 10/12 -18
skallbrand

MEDLEM
Uppsala
Håller absolut inte med om Dragonstorm. Ett av de sämre stormkorten, endast relevant under en av episoderna den var standardlegal och aldrig någonsin i något annat format.

Lord of Atlantis är en triljon gånger bättre och har varit det sen beta. Och blivit ännu bättre varje gång det kommit nya bra merfolks. Den var bra i standard när lorwyn kom och är staple i legacy och modern.

Tormod's Crypt är också ett bättre kort än Dragonstorm (och akroma).

Sen skulle jag hands down vilja ha det till att Simian Spirit Guide är ett klart bättre kort än Damnation men där kan jag åtminstone se hur man kunde argumentera mot det.

Allt annat i artikeln var däremot bra och sjukt mysigt :)

20:53:38, 9/12 -18
Opdateret: 20:55:39, 9/12 -18
Laggie

MEDLEM
Uppsala
Mysläsning! Blir sugen på en låda TS för att få drafta 3xTS igen :D!

08:45:22, 8/12 -18
Ichorid

ÆRESMEDLEM
REDAKTøR
Linköping
Excellent! Mera mera! :D

23:51:28, 7/12 -18
Caele

MEDLEM
Norrköping
Härlig läsning om ett favoritblock. Tack tack!

08:52:17, 6/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
@Sajkobeer & Mindtrix: Stort tack för dom värmande orden. Kul att ni uppskattade att läsa den lika mycket som jag uppskattade att skriva den!

ang. hur bra Goyfen var på riktigt och hur snabbt det gick... Detaljer är som sagt svåra såhär 11,5 år senare, och när det kommer till exakt hur bra den var och exakt hur lång tid det tog så finns det många som har bättre minne än jag. Så med sagt uppskattar jag din bild / ditt minne och kapitulerar för att du förmodligen kommer ihåg det mer korrekt än jag Sajk :)

08:06:15, 6/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Felix skrev 14:39, 5/12 -18 Katharsis finns ju på svenska också och kan väl i det här fallet bli "få avslut", alltså mer som closure än (religiös) rening?

I stand corrected! Och jag som letade efter en översättning i nästan 10min, I guess my google-fu is not so good sometimes. Och to get closure beskriver det också ganska bra :)

07:58:54, 6/12 -18
mindtrix

MEDLEM
Agree, favorit i serien. Inte bara för det är ett väldigt innovativt och spännande block (vilket ger skribenten lite gratis poäng) utan för en välskriven text med mycket referenser.

20:11:34, 5/12 -18
Sajkobeer

REDAKTøR
MODERATOR
ÆRESMEDLEM
Detta är nog min favorit i serien hittills. Bra jobbat. En artikel helt i min smak. Personligen minns jag att jag draftade Tarmogoyf i min första TS-PS-FS-draft eftersom det var en potentiell 3/4 för två :) funderade på den i Extended också men det fick vara och jag drog mig tillbaka för hardcore tentaplugg. Flash forward inte allt för lång tid och Tarmogoyf var överallt som jag minns det. Men detta var ju innan både planeswalkers och fiendefetch. Detaljerna är svåra såhär 11.5 år senare.

17:10:21, 5/12 -18
Felix

MEDLEM
Järfälla
Katharsis finns ju på svenska också och kan väl i det här fallet bli "få avslut", alltså mer som closure än (religiös) rening?

14:39:07, 5/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
@Felix: Tack för dom värmande orden! Nu finns det ingen bra svensk översättning på cathartic, men det var just vad den här artikeln var för mig. Det var verkligen skönt att efter alla dessa år få sätta på print varför jag älskar Time Spiral block så mycket som jag gör.

@latsblaster: Artikeln är strax under 5000 ord lång, jag ber om ursäkt att ett par "onödiga felskrivningar" smög sig in. Jag hoppas att det inte förstörde läsupplevelsen i sin helhet.

ang. Time Spiral vs Planar Chaos och Future Sight så håller jag med om att TS känns mer balanserat i sin helhet, både sett till artworks och mechanics. Riktigt vad det är är har jag lite svårt att säga fingret på, men färgpaletten känns lite mörkare i PC och FS, och både dom colorshiftade och futureshiftade korten stör ju setens Ma mer än dom timeshiftade korten i TS (och ja, alla timeshiftade kort hör till TS och bör därför komma direkt efter TS, tycker jag)

För den som inte är bekant med begreppet Ma:
På wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Ma_(negative_space)
Extra Credits om Ma i speldesign: https://www.youtube.com/watch?v=5DuDambEIMU

07:43:31, 5/12 -18
Opdateret: 07:44:51, 5/12 -18
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Daqqer skrev 12:28, 4/12 -18 Tack för en trevlig artikel! Det tog ett bra tag innan Tarmogoyf "upptäcktes". Undrar om ett kort skulle kunna gå under radarn på samma sätt idag. Sen är det klart att den blev starkare när Planeswalkers väl kom, men den var ju långt ifrån svag innan.

Time Spiral är mitt absoluta favorit-block. Jag hoppas att det kommer ett lika experimentellt och nyskapande block nån mer gång.

@Dagger: Tack! Ja, det tog sin tid innan Goyfen upptäcktes och verkligen blev den fenomen som den var och är. Så vitt jag minns så testades den i standard men det var i dom lite större formatet där den fick större genomslag pga fetch och billigare instants och sorcerys som man började se dens potential.

En sidenote (och en claim to fame som jag utlämnade ur artikeln men den får ju plats här i kommentarerna): Jag minns så väl på Future Sight prereleasen hur en vän till mig öppnade en Tarmogoyf och frågade "så vad tror du om den här?" och jag svarade "Ja, den är ju obviously helt värdelös i limited, och jag ser inte riktigt varför man skulle vilja spela den i constructed - det är ju bara en vanilla som man inte ens vet hur stor den är. Typ sämsta raret i setet." Så om någon undrat så är väl det där citatet det tydligaste beviset på att man inte ska lita på mig när det kommer till kortvärderingar vid release...

Jag hoppas också att det kommer ett nytt Time Spiral block redux någon gång i framtiden, men tyvärr så tror jag aldrig att det kommer att hända. Det är synd, för det skulle vara väldigt spännande att se vad MaRo hittade på idag med 10+ år till under bältet. Men men, den som lever får se.

07:27:40, 5/12 -18
Opdateret: 07:45:25, 5/12 -18
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Lite onödiga felskrivningar i texten men väldigt bra förklarat om varför time spiral är bäst, även om jag tycker att del 2 och 3 inte hänger med del 1 utan är för extrema för sitt eget bästa.

Kom alla time shifted korten med till första expansionen? Ska man ha dem direkt efter dem i pärmen, inte efter planar chaos eller future sight?

Jag var trött när jag läste det här, men jo, det var härligt att läsa.

17:50:24, 4/12 -18
Felix

MEDLEM
Järfälla
Grymt bra Marcus, det bästa du skrivit (på Svm)! Du lyckas verkligen både förstå och förklara blockets idé. Det togs upp många saker jag missat trots att jag spelade mycket då och sedan Fallen Empires, mycket bakgrundsarbete och det märks. 10/10, would read again.

12:40:57, 4/12 -18
Daqqer

MEDLEM
Borlänge
Tack för en trevlig artikel! Det tog ett bra tag innan Tarmogoyf "upptäcktes". Undrar om ett kort skulle kunna gå under radarn på samma sätt idag. Sen är det klart att den blev starkare när Planeswalkers väl kom, men den var ju långt ifrån svag innan.

Time Spiral är mitt absoluta favorit-block. Jag hoppas att det kommer ett lika experimentellt och nyskapande block nån mer gång.

12:28:45, 4/12 -18
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!