Strategi
Prerelease Rivals of Ixalan
Via svenskamagic.com

Äntligen har det blivit dags för mig att återvända till att skriva artiklar som handlar om prereleaser! Denna gång förflyttar vi oss till Ixalan och den rivalitet som råder där. Bland dinosaurier, pirater, vampyrer och merfolks kan det vara svårt att orientera sig fram till den gyllene staden, vilken tur att jag tänker hjälpa dig en bit på vägen! Det är tid för att diskutera mina val för de tre bästa commonsen för varje färg, de rares jag helst öppnar samt en kortfattad klargörelse över hur prereleasen går till!

af Binkabi
14:34, 7/1 -18
läst 5504 ggr.

Vad gäller för prerelease Rivals of Ixalan?

En vecka innan ett set har officiell release har man chans att öppna upp nya kort före alla andra. Tar du dig ner till din lokala spelbutik för att delta på prereleasen finns det några korta saker du bör känna till. När du registrerat dig och betalat kommer du att tilldelas en låda innehållandes följande:

  • 4 Rivals of Ixalan och 2 Ixalan boosters
  • Ett foilat promo av random rare från Rivals of Ixalan
  • En spindown-tärning
  • Tips på hur man bygger sin lek




När du öppnat dina boosters är det dags att bygga en lek. I din lek måste du ha minst 40 kort och rekommendationen är att du håller dig till just 40. Fördelningen brukar vara ungefär 15 creatures, 8 andra spells och 17 länder. Basicländer är det enda du får lägga till din lek utifrån, du måste alltså inte öppna basics!

När allt är klart är det dags att börja spela! Beroende på hur många ni är kan det bli olika antal rundor, här i Kalmar är det vanligtvis 4-5 rundor per event. Efter att alla har spelat färdigt är det prisutdelning och du har därmed deltagit och slutfört hela prereleasen!

Nya mekaniker

För varje nytt set finns möjligheten att nya mekaniker införs. Vissa är lätta att förstå, andra kan vara riktigt kluriga. I Rivals of Ixalan införs endast en ny mekanik som heter Ascend. Vi kan ta och titta på ett kort för att lättare förstå mekaniken!

Kortet Dusk Charger är i grund och botten en 3/3:a för 4 mana, en rätt medioker deal i dagens Magic-värld. Tittar vi närmare ser vi också att kortet har Ascend, vilket innebär följande: Om du minst 10 permanenter belönas du med ett emblem (City’s Blessing) och behåller det för resten av pågående game. Detta betyder i sin tur att Dusk Charger nu får en bonus, +2/+2, vilket förvandlar honom till en betydligt mer imponerande 5/5:a för 4 mana.

Dusk Charger City


Det som gör mekaniken så spännande är att City’s Blessing ger kraft åt många kort (23 stycken), dock behöver du bara skaffa den en gång per game och det spelar ingen roll med vilket kort du skaffar det! Kortfattat: skaffa minst 10 permanenter, få City’s Blessing, profit!

Top 3 commons

Kort disclaimer: jag kommer inte att ta med reprintade kort från Ixalan, så tyvärr Raptor Companion och company, ni får inte vara med denna gång!



Luminous BondVitt

1. Luminous Bond
2. Martyr of Dusk
3. Squire's Devotion

Även om det inte varit total torka har det ändå funnits en viss brist på removal. Att få en Pacifism för 3 mana känns väldigt välkommet, så man har chans att hantera stora dinosaurier eller uppumpade Merfolks. Ett stort minus för Luminous Bond är dock att Ixalan trots allt är ett tribalset och att lämna kvar en creature i spel kan visa sig vara problematiskt, även om det inte längre deltar i combat. Martyr of Dusk känns grymt stark och har en mycket relevant creaturetype. För 2 mana får du en bra, aggressiv vampyr som ersätter sig själv om döden skulle inträffa. Bra synergi med sin tribe och bra i allmänhet, jag gillar det! På tredje plats satte jag Squire's Devotion eftersom jag tror kortet kommer att vara väldigt användbart i formatet. 3 mana ger dig permanent +1/+1 och lifelink till ett av dina creatures och ger dig dessutom en bonus 1/1:a med lifelink! Bör göra det svårt att förlora ett race, även om ditt creature hanteras inom en rimlig tidsram. Det fanns fler kort som kunde gått in på plats tre, så hedersomnämnande till Divine Verdict och Exultant Skymarcher, som jag också tror kommer göra ett bra jobb!

Vitt rare/mythic jag helst öppnar: Zetalpa, Primal Dawn

Det här var ett mycket svårt val. Många av de vita rares/mythics är väldigt situationsbundna (Slaughter the Strong) eller är rakt av ospelbara ([Sphinx's Decree[/card]). Får jag välja öppnar jag helst Zetalpa, eftersom kortet är extremt starkt och svårstoppat, även om manakostnaden inte riktigt är en dröm personligen.



Kitesail CorsairBlått

1. Kitesail Corsair
2. Deadeye Rig-Hauler
3. Crashing Tide

Blått bjuder på en hel del bra kort och mitt val för bästa common är Kitesail Corsair. En bra, aggressiv pirat som hjälper dig att trigga raid och slår hårt? Verkar vara precis vad leken vill ha! Jag har svårt att se att man inte spela så många flygande pirater man kan, förutsatt att resten av poolen stöder Ux pirater då! På tal om raid, på andra plats hittar vi Deadeye Rig-Hauler, vilket också ser ut som ett riktigt starkt kort för limited. Jag sätter den på andra plats eftersom man trots allt måste jobba lite för att få ut maximalt värde, men det är ett jobb jag gärna gör. Får du kurva ut med Kitesail Corsair, valfritt tredrop och sedan Deadeye Rig-Hauler blir det mycket svårt för motståndaren att hålla stånd. På tredje plats sätter jag Crashing Tide. Ett stabilt tempoplay som inte kostar dig ett kort verkar väldigt bra. Du får en extra bonus om du befinner dig i Merfolk, men ärligt talat hade jag spelat denna i alla blåa, aggressiva lekar jag kan lägga vantarna på. Kortet tappar en del om du spelar en långsammare lek, men eftersom du får dra ett kort kan du säkert hitta plats för den oavsett. Även blått har välsignats med flertalet bra commons och ett hedersomnämnande till Waterknot, blå removal ska man alltid hålla ett extra öga på!

Blått rare/mythic jag helst öppnar: Timestream Navigator

En cool och spännande effekt för limited. Visserligen kräver det en del att få den aktiv, men samtidigt är det något senare i matchen du vill aktivera den, så det löser sig självt. En bra creaturetype också, och med ett svärd eller liknande kan Timestream Navigator också ge sig in i striden. Annars är jag relativt oimponerad av de blåa rares och mythics vi fått, väldigt situationsbundna eller överlag svaga, vilket gör att commons och uncommons får jobba desto hårdare!



ImpaleSvart

1. Impale
2. Moment of Craving
3. Voracious Vampire

I svart hittar vi mer bra removal i Impale. Inget spektakulärt eller skimrande med guldkant, men 4 mana döda något är åtminstone något man kan ha användning för! Temat fortsätter på plats nummer två med Moment of Craving. -2/-2 räcker inte för att döda allt i formatet och mot vissa lekar kan man nästan få svårt att hitta ett vettigt target. Dock är -2/-2 också användbart i strid och tillsammans med en vampyr eller liknande kan man förhoppningsvis sänka den där T-rexen som är besvärlig. Bonusliv på köpet och en bra manakostnad räcker för att jag ska bli nöjd! Tredje plats går till Voracious Vampire, som fyller ett hål i vampyrlekarna. Innan Rivals of Ixalan fanns det endast 2 commons (Legion Conquistador och Skymarch Bloodletter) och 1 uncommon (Inspiring Cleric), vilket kunde lämna vampyrlekarnas kurva något obalanserad. Förutom att fylla luckan är Voracious Vampire en ganska skaplig varelse som ger dig möjlighet att trycka in mer skada, något du bör vara intresserad av!

Svart rare/mythic jag helst öppnar: Tetzimoc, Primal Death

Det är svårt för mig att välja något annat rare än just Tetzimoc. Jag älskar att ta mig in i huvudet på motståndaren och få dom att spela efter mina regler. Även om det vore fördelaktigt att börja visa Tetzimoc tidigt så är det inget måste, det är okej att vänta till något senare i gamet också. En kommande, ensidig sweeper är inget man kan blunda för oavsett, och för den ringa kostnaden av 6 mana känns denna gamla dinosaurie som en riktig vinnare! Överlag känns svarta rares/mythics betydligt bättre än medianen, vilket bådar gott för färgen!



BombardRött

1. Bombard
2. Sun-Collared Raptor
3. Goblin Trailblazer

Förutom Bombard är jag inte speciellt imponerad av röda commons i Rivals of Ixalan. Det är inget fel på dom men nivån känns lägre än övriga färger. Hur som helst, plats 1 går till Bombard, solid removal för en vettig kostnad. Dessutom får man lyxen att jobba i instant-speed, vilket kommer hjälpa mot både auror och tricks! På andra plats sätter jag Sun-Collared Raptor eftersom den har en bra potential och fyller ett gap i dinosaurielekarna. Innan Rivals fanns det 2 commons (Nest Robber och Raptor Companion) och 2 uncommons (Sky Terror och Raptor Hatchling), men deras spelbarhet och färgkrav lämnar en del att önska. Nu tillför Rivals 3 tvådrops till, hurra! På tredje plats med liknande motivering hittar vi Goblin Trailblazer. Ett bra tvådrop med bra creaturetype som passar lekens mål perfekt. Finns inte mycket mer att önska egentligen!

Rött rare/mythic jag helst öppnar: Rekindling Phoenix

Här har vi troligtvis ett av setets starkaste kort. 4/3:a med Flying för 4 mana hade varit en riktigt bra deal oavsett, att sedan ha ett extraliv som också ger haste kommer att avsluta många games! Även om du lyckas döda både Phoenix och lilla Phoenix (som är en elemental av någon anledning) så lär det ha kostat 2 kort och mycket tid, vilket i sig är nog för att avsluta många games. I övrigt är röda rares en mix av udda effekter och hyfsat starka kort, vilket stämmer överens med hur färgen sett ut på senare tid.



GröntHunt the Weak

1. Hunt the Weak
2. Knight of the Stampede
3. Jungleborn Pioneer

Grönt är, åtminstone för mig, svårt att bedöma. Det är inte att korten är dåliga, men dom är inte direkt fantastiska heller. På första plats hittar vi Hunt the Weak, ett passande kort för både dinosaurier och merfolk. Plocka dom, sleeva dom och vinn! På andra plats sätter jag Knight of the Stampede, vilket förhoppningsvis öppnar upp för en “go big” dinosaurielek. Med lite hjälp kan man få fram 7-8 drops runda 5 (eller runda 4 om du landat tidigare acceleration), vilket kan ge många lekar problem! Tredje plats kniper Jungleborn Pioneer, men ärligt talat finns det många kort som kunde fått den platsen. Plus för kortet är att man får två permanenter, vilket kan visa sig vara viktigt i och med Ascend. Minus för kortet är att det kostar 3 mana, vilket är en rätt svårkonkurerad plats i just merfolkleken.

Grönt rare/mythic jag helst öppnar: Tendershoot Dryad

Ja, det finns många minus med kortet. Rätt dyr manakostnad, pinsamt liten kropp, oväsentlig creaturetype. Trots det kan jag inte låta bli att välja Tendershoot Dryad som mitt favorit-rare i grönt. Det hjälper dig med Ascend, faktum är att du troligen har det redan rundan efter den här kommer ut. Efter det får du njuta av att producera en 3/3:a varje runda, vilket kommer att vara i princip oslagbart.



Slutord

Jag ser verkligen fram emot att få spela prerelease igen! Även om jag sedan länge tröttnat på Ixalan ser det ut som att Rivals of Ixalan kan återuppväcka intresset. Som det ser ut kommer många luckor att fyllas och tribal-delen att förstärkas, vilket känns väldigt roligt! Jag önskar dig lycka till och må den eviga solens styrka för evigt vara din!

 

Artikel-feedback