Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Strategi
En snabb koll på Zendikar Rising inför Prereleasen
Via svenskamagic.com

Det har varit en svårt år i världen 2020 i allmänhet. Coronapandemin, brandkatastrofer, orkaner, valfusk, cykloner, översvämmningar, isavsmältning och övervåld mot befolkningen från diverse stats-/polismakter etc. För pappersmagicfronten har det varit extremt dåligt på grund av mängden inställda events som alla vet. Men nu ser det väl ändå ut som att saker och ting är på bättringsvägen för riktig Turneringsmagic ur Coronasynpunkt? Åtminstone i Sverige, ändå? Väl? Snälla säg att det är så! En hel del personer förbereder sig i skrivande stund för en prerelease i papper och inte online, och jag är en av dem! Eftersom jag inte hittade en bra gratis orienteringsartikel för limited online så bestämde jag mig att skriva en själv istället. Allt är som vanligt så långt.

af Sajkobeer
15:45, 17/9 -20
läst 1820 ggr.
Udskriv artikel
9 kommentarer

I korthet om Zendikar Rising:
Emeria
ZR är den 85e expansionen i Magic The Gathering och släpps officiellt den 25 september. Setet är huvudsakligen designat av Mark Rosewater och vidareutvecklat främst av Eric "Mad Genius" Lauer. Från den 17e september finns det på Magic Online och Prereleaser startar world wide den 18e september. Tematiskt är det ytterligare ett återbesök i Zendikar med fokus på länder, fast denna gången utan Eldrazis. Setet är baserat kring fyra huvudmekaniker där två är gamla och två är nya. De gamla mekanikerna är Landfall och Kicker som alla säkert känner till vid detta laget. De två nya mekanikerna är Party-mekaniken som bryr sig om vilka creatures du har bland de varelser som har creature types som är vanligt förekommande i klassiska rollspel. Samt en mekanik med det smidiga namnet Modala dubbelsidiga kort, på engelska förkortas det åtminstone MDFC (Modal doublefaced cards), jag förstår varför.

Setet innehåller 280 kort varav 101 commons, 80 uncommons, 64 rares, 20 mythic rares och 15 basic land. Setet innehåller även reprints av gamla kändisar som Disenchant, Lotus Cobra och Into the Roil.

Mekaniker

Partymekaniken är en väldigt tematiskt mysig sak som helt enkelt ger dig bonusar, synergieffekter och rabatter för en hel radda olika saker beroende på hur många medlemmar du har i ditt party. Ditt party emulerar ett klassiskt rollspelsgäng med äventyrare som tillhör olika klasser. Här konkretiserat av hur många creatures du har av typen Warrior, Wizard, Cleric respektive Rogue. Och NEJ, även om du har en changeling så har du inte automatiskt fullt party. En gubbe kan bara uppfylla villkoret för en klass oavsett hur många klasser den egentligen har. För att få ett fullt party måste du alltså ha minst fyra gubbar on the battlefield. En changeling är fortfarande bara en creature även om den har alla creature types. Min gissning är att denna flavour kommer locka många rollspelare till att åtminstone testa på Magic. Partymekaniken är tydligt framträdande i alla färger utom i grönt där den finns mer i bakgrunden. Följande färg är associerad med respektive klass. Rött = Warrior, Blå = Wizard, Svart = Rogue och Vitt = Cleric medan grönt har lite av varje.

De dubbelsidiga korten är helt enkelt kort som du väljer vilken av de två sidorna du ska spela när det är dags. Men MDFCs skiljer sig från t.ex. varulvarna i Innistrad genom att MDFCs aldrig byter sida när de väl hamnat på battlefield. Har du lagt ner den, så stannar den med den sidan uppåt. Hittills är har alla sådana kort minst en sida som är ett land. Detta är nytt eftersom det låter lekar ytterligare försäkra sig mot mana flood eller mana torsk. Det avser säkert att ge roligare partier där manaproblem inte på samma tydliga sätt avgör utgången av matchen. Tänk bara på alla gånger du stannat på 3 land och dina mäktiga draftpicks som kostar 4-5 mana är döda på din hand. Hade du då inte önskat att du kunnat rakt av byta ett sjudrop mot ett land? MDFC låter dig göra just det! Nackdelen på kort som returnar land till hand som ofta i Magics historia varit en stor nackdel, kan om den paras med MDFC-korten därmed istället bli en fördel. Kom även ihåg att i varje draftbooster finns det minst ett MDFC-kort. Att spela dessa nya landsplitkort upplever jag som extremt skicklighetsintensivt. Jag tror dessutom att de kommer få stort inflytande på lekdesign även i constructed i format som Standard och Pioneer.Nissa of Shadowed Boughs

Kortutvärdering med limited i åtanke.

När det gäller limited generellt så är det enligt mig viktigast att hålla koll på commonsen. Alla kan se att ett rare som Zareth San, the Trickster eller Kazandu Mammoth // Kazandu Valley är superbra. Men att korrekt utvärdera commonsen är enligt mig det intressanta och relevanta för det är de korten du kommer spela med mest och möta flest av.
Med erfarenhet av tidigare limitedformat är det oftast rätt enkelt att identifiera kort som är bra i sig själva oberoende av synergier med övriga leken. Men det är ju just synergieffekterna som gör att ett nytt set blir intressant. Särskilt då såklart synergier mellan commons för de förekommer såklart överlägset oftast. Ska därför i denna text försöka peka ut kort både som verkar komba bra med andra samt de som är bra i sig själva.
I alla format så är synergier viktiga i aggrolekar samtidigt som det oftast är väldigt svårt att få till dedikerade kurva ut-aggrolekar i Sealed Deck. Hursomhelst.

Uppdelning av redovisningen

Som vanligt är fokuset på de bästa commonsen "i ett vakum" svårt att skilja från de bästa commonsen sett till arketyper och formatet. Idag gör jag så att jag först redovisar commons du alltid vill ha i din lek nästan oavsett arketyp. Sedan redovisas arketyp-specifika kort längre ned. Vissa kort redovisas för sin kanske styrka främst i Sealed Deck andra enbart för styrka i draft. Författaren varken orkar eller har tid att göra uppdelningar liksom så eftersom minst hälften av korten är starka eller svaga i båda dessa respektive kategorier.


Vitt
Vitt är centrerat kring party-mekaniken, landfall och den eviga fokuset på lifegain. Vitt är och förblir som alltid den bästa färgen för lifegain. Toppcommons i vitt utan inbördes ordning:
1. Nahiri's Binding
2. Shepherd of Heroes
3. Farsight Adept
4. Prowling Felidar
5. Kor Celebrant


Blått
Blått är trollkarlarnas färg, Wizards alltså. Blått har i Zendikar Rising utöver Wizard-tribal begåvats med massor av Kicker-kort. Att Wizard-tribalen pushas är inte så konstigt för den attraherar såklart EDH-spelare och är samtidigt en submekanik till hela Party-grejen. Som smidigt skjutits in som extra magnet för att attrahera nya spelargrupper och för att rekrytera från basen av rollspelare. Kicker är mer neutralt ur marknadsföringssynpunkt. Frågan är snarare om Kicker-mekaniken säger oss något om formatets hastighet. Kickerkort är ju ofta OK att topdecka sent i en match, eftersom de skalar väl med partiets utveckling. Innebär detta att desigteamet förväntar sig matcher som pågår länge? Varför annars har mer än en tredjedel av de blåa commonsen kicker eller får bonus av när du kickrar en spell? Original-Zendikar från 2009 är känt som ett snabbt limitedformat präglat av Balls to wall-aggro medan Battle for Zendikar anses vara ett allmänt långsamt format. Inget av detta säger egentligen något om hastigheten för Zendikar Rising. Men sannolikt blir väl Zendikar Rising någonstans däremellan. Men only time will tell. Toppcommons i blått utan inbördes ordning:
1. Bubble Snare
2. Cunning Geysermage
3. Into the Roil
4. Skyclave Squid
5. Tazeem Roilmage

Svart
Är färgen som är lite överallt bland commonsen i Zendikar Rising. Det är lite mill, lite kicker, lite landfall, lite lifegain, lite party-tribal samt ett subtema med +1/+1-counters matters, parat med standardgrenarna där svart är kung i stan removal och reanimering såklart. Dessutom kommer ett svart kort som unconditionally låter dig förstöra en enchantment! Du väljer target enchantment till det fascila priset av 2 mana och lika mycket liv som targeten har i converted manacost.
Bästa svarta commons utan inbördes ordning:
1. Deadly Alliance
2. Dreadwurm
3. Feed the Swarm
4. Nimana Skydancer
5. Vanquish the Weak

Rött
Bland commonsen i rött handlar det främst om landfall, kicker och Warrior-tribal (Party-tribal). Som vanligt så ser rötts common kort väldigt svaga ut när de evalueras var och en för sig. Men det brukar ordna upp sig när det väl är dags för att spela en match och synergierna klickar in. Här är min lista på rötts bästa limitedcommons utan inbördes ordning:
1. Expedition Champion
2. Grotag Bug-Catcher
3. Roil Eruption
4. Spitfire Lagac
5. Molten Blast

Grönt
Står på commonsloten nästintill helt utanför hela den här party-tribalgrejen. Istället är det mer fokus på kicker, +1/+1 counters och landfall. Grönt har den sedvanliga 1/1 deathtouch för ett, en landhämtare som istället hämtar två land om man kickar den samt de största landfall-djuren. De bästa gröna commonsen är utan inbördes ordning:
1. Canopy Baloth
2. Murasa Brute
3. Rabid Bite
4. Broken Wings
5. Territorial Scythecat

Artefakter
Det finns endast 7 commonartefakter i setet. Två av dessa kommer ha en ordentlig impact på formatet tror jag. Det handlar om en enabler och en finisher. Stonework Packbeast är alltså en aggressivt kostad manafixare som också på ett mycket flexibelt sätt hjälper dig få effekt av alla dina party-tribalsynergier. Kommer sannolikt vara en autoinclude i princip alla sealedlekar. Detta tillsammans med Sea Gate Colossus som i praktiken kommer vara en 7/5a för 5 mana. Det kan man inte ignorera länge i limited och överleva. Colossen kan alltså dyka upp precis närsomhelst runda 5 mot i princip vilken motståndare som helst oavsett färgkombination, sålänge spelaren inte är monogrön. Hint, man brukar aldrig vara monogrön i limited! Som om det inte vore nog så finns det en common-equipment i form av ett segel som ger flying till eqippad gubbe, för ynka en mana initialt. Frågan är om frekvensen av dessa tre artefakter kommer vara så stor att flexibla situationalremovals som Disenchant och Broken Wings kommer vara maindeckmaterial i formatet? Vi får se.


De pushade mainstream-arketyperna

Nuförtiden är limitedformaten ofta så styrda att när du har en given tvåfärgslek så finns ett tydligt övergripande och kraftfullt tema att använda. Det går nästan inte att undvika att använda huvudmekaniken för en tvåfärgskombination numera. Ofta signaleras temat av det som kallas för Signpost uncommons av RnD. Dessa kort är alltid är väldigt bra guldkort som har fokus på mekaniken för den givna färgkombinationen i fråga och tydligt visar hur det är tänkt att färgkombinationen ska vinna sina matcher. En erfaren spelare behöver egentligen bara titta på namnet på korten nedan och kan därifrån konstatera vilken färgkombo kortet tillhör.

Dessa kort är i Zendikar Rising:
Spoils of Adventure för Blåvit
Soaring Thought-Thief för Blåsvart
Ravager's Mace för Rödsvart
Brushfire Elemental för Rödgrön
Murasa Rootgrazer för Grönvit
Cleric of Life's Bond för Svartvit
Umara Mystic för Blåröd
Moss-Pit Skeleton Grönsvart
Kargan Warleader för Rödvit
Lullmage's Familiar för Grönblå
Nahiri, Heir of the Ancients
Av detta kan vi konstatera att följande färgkombination har följande huvudtematik:

UW = Party-tribal med Kontroll/Value
UB = Rogue-tribal med mill
BR = Party-tribal aggro
RG = Landfall aggro
GW = Landfall midrange
BW = Cleric-tribal med lifegain
UR = Wizard-tribal med spells matters
GB = +1/+1 counters spelar roll
RW = Warrior-tribal med Equipments
UG = Kicker-ramp

Nedan listas därmed de viktigaste commonsen att ha med när du bygger en lek enligt varje given färgkombinations tematik. Som vanligt är listorna utan inbördes ordning.

Azorious
Blåvitt vill traditionellt kontrollera spelets tempo genom slöa ner spelet på marken, gaina liv och vinna med evasion. Strategin kallas ofta UW-flyers eftersom flygare är den vanligaste typen av evasion. I Zendikar Rising finns alla möjligheterna för detta på plats. På grund av stark förekomst av möjlighet till Party-tribal i blåvitt går det ofta bra att vinna med flyers och value från party-rabatterade spells och effekter. Nyckelcommons i arketypen utan inbördes ordning:
1. Shepherd of Heroes
2. Kor Celebrant
3. Into the Roil
4. Expedition Diviner
5. Bubble Snare
6. Nahiri's Binding

Orzhov
Handlar om lifegain och clerictribal. Kan likt UW och BR lätt köra med i hela Party-mekaniken och ibland få till riktigt billiga eller kraftfulla spells ahead of curve om leken klaffar. Det gäller att få till en kritisk massa med gubbar som triggar lifegain-effekterna och sedan är bollen i rullning mot mål. Nyckelcommons:
1. Deadly Alliance
2. Kor Celebrant
3. Malakir Blood-Priest
4. Shepherd of Heroes
5. Marauding Blight-Priest
6. Expedition Healer

Boros
När du kombinerar vitt med rött i ZR vill du köra all in på Warrior-tribal med lite partyperks. Som vanligt är Rödvit inriktad på att kurva ut och vara en av de mest aggressiva lektyperna. För att göra detta på bästa sätt ska man eventuellt försöka att få med equipments på något sätt också. Nyckelcommons:
1. Farsight Adept
2. Resolute Strike
3. Expedition Champion
4. Grotag Bug-Catcher
5. Roil Eruption
6. Kabira Outrider

Gruul
Rödgrön utgör den aggressiva landfall-leken där Steppe Lynx numera skiftat till rött i form av Akoum Hellhound. Har väl egentligen inte så mycket pay-off på commonsloten och är nog i likhet med Simics ramp-kickerlek svår att få en riktigt bra version av. Men med rätt rares och uncommons kan leken bli ett monster. Nyckelcommons:
1. Akoum Hellhound
2. Canopy Baloth
3. Spitfire Lagac
4. Pyroclastic Hellion
5. Territorial Scythecat
6. Rabid Bite

Izzet
Blåröd är platsen i Zendikar där Wizards skiner som allra mest såklart. Intressant att de saker som i vanliga fall bara triggar på instants och sorcerys i detta format även triggar på dina Wizards. I vanliga fall har man mycket sällan mer än 7-8 instants och sorcerys i en limitedlek. Men med triggers från dina Wizards också kan du räkna med att trigga dessa effekter mycket mycket oftare och kan därför skulptera leken runt dessa triggers enklare och mer effektivt. Nyckelcommons:
1. Into the Roil
2. Tazeem Roilmage
3. Expedition Diviner
4. Roil Eruption
5. Cunning Geysermage
6. Chilling Trap

Simic
Blått och grönt i ZR innebär fokus på att rampa in i kickrade spells. Två teman som uppenbarligen passar ihop eftersom det ofta kostar massor av mana att just kicka spells. Mycket av payoffen i leken kommer dock från rares och uncommons så leken lär vara svårare att få ihop en hyffsad version av ofta än andra. Nyckelcommons:
1. Into the Roil
2. Cunning Geysermage
3. Risen Riptide
4. Reclaim the Wastes
5. Scale the Heights
6. Tazeem Roilmage

Rakdos
Svartröd i ZR är rätt enkelt i grunden. Det är motsatsen till blåvita lekens partytribal-value. Istället är det partytribal balls to the wall-aggro med låg manakurva och bra removals. Sannolikt en högvarianslek. Ibland kommer Grotag Bug-catcher sitta som en 1/2a och titta på motståndarens 2/3a. I andra fall kan den teoretiskt anfalla som en 5/2 trample för 2 mana runda i 3. Inte illa för ett common. Nyckelcommons:
1. Grotag Bug-Catcher
2. Ardent Electromancer
3. Roil Eruption
4. Feed the Swarm
5. Vanquish the Weak
6. Expedition Champion

Selesnya
Grönvit har liksom rödgrön huvudfokus på landfall. Men den grönvita leken är mer midrange än den rödgröna. Det märks tydligt genom att de vita landfallgubbarna inte är lika aggressivt kostade som de röda. De vita landfallgubbarna på common kostar 4 respektive 5 mana. Rött börjar sitt landfallutbud på 1 ynka mana. Nyckelcommons i grönvit:
1. Canopy Baloth
2. Prowling Felidar
3. Territorial Scythecat
4. Rabid Bite
5. Nahiri's Binding
6. Tazeem Raptor

Dimir
Blåsvart är Rogues med mill. Mill som innebär att man lägger kort rakt från libraryt till graveyarden för någon. Denna mekanik har förövrigt kallats för mill sedan den så ikoniska Millstone trycktes i Alpha 1993. Från Zendikar Rising såhär endast 27 år senare, så är att milla x kort för spelare Y = put X cards from Ys library into Ys graveyard och därmed numera ett formellt keyword. Gamla staples som t.ex. Mind Rot och Flying Men har i ZR uppdaterats och blivit strikt bättre pga adderad milleffekt vilket man klart och tydligt ser på Mind Drain och Zulaport Duelist som hjälper Rogues att göra grovjobbet. Nyckelcommons i blåsvart:
1. Nimana Skitter-Sneak
2. Nimana Skydancer
3. Deadly Alliance
4. Seafloor Stalker
5. Zulaport Duelist
6. Glacial Grasp

Golgari
You guessed it! Som så många gånger förr handlar grönsvart om reanimation och counters. Golgaris signpost uncommons är så förutsägbart och tråkigt så jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Nej den kommer inte dyka upp i någon ny hypad och felbenämnd "dredgelek" i constructed utanför standard. Moss-Pit Skeleton är gjord för limited. Dock vill jag lämna en brasklapp för jag har väldigt lite erfarenhet av denna arketyp. Här följer Golgaris nyckelcommons:
1. Guul Draz Mucklord
2. Hagra Constrictor
3. Gnarlid Colony
4. Dauntless Survivor
5. Subtle Strike
6. Territorial Scythecat

Har jag fel om allt och endast vilseleder nybörjarna med strikt felaktiga tips? Vad tycker du? Skriv en kommentar vettja. Men glöm inte att ha kul! Det är ju prerelease.

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Shagrat

MEDLEM
Hässelby
Snyggt, tack!

11:26:48, 3/10 -20
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Det här var välbehövligt. Och nu är standard-rotationen ett faktum.

09:43:16, 27/9 -20
Butiken

REDAKTøR
Göteborg
Alltid lika kul att läsa någon av dina artiklar

Butiken // Flax

11:11:09, 25/9 -20
tompaguden

MEDLEM
Hässelby
Toppen läsning, uppskattas!

16:49:23, 22/9 -20
Beakid

ADMIN
REDAKTøR
MODERATOR
GULDMEDLEM
Lyckeby
Skallen skrev 15:13, 22/9 -20 Liten petighet: Sea Gate Colossus har felaktigt länkats till Gate Colossus, sen vet jag inte om det bara är jag, men bilderna inkluderade i artikeln visas som cardback med frågetecken.

Det är mitt fel mer än Sajkobeers :) Fixat!

15:28:02, 22/9 -20
Skallen

MEDLEM
Luleå
Liten petighet: Sea Gate Colossus har felaktigt länkats till Gate Colossus, sen vet jag inte om det bara är jag, men bilderna inkluderade i artikeln visas som cardback med frågetecken.

15:13:58, 22/9 -20
Beakid

ADMIN
REDAKTøR
MODERATOR
GULDMEDLEM
Lyckeby
Snyggt jobbat! Uppskattas <3

12:19:05, 21/9 -20
FantasticFreddie

MEDLEM
Stockholm
Grymt jobbat!

09:32:01, 20/9 -20
tonedown

REDAKTøR
DOMMER L1
Malmö
Nice! Nu har jag inga ursäkter när jag går 0-3 drop idag. Väl skrivet, som alltid.

08:36:16, 19/9 -20
  Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!