Diverse
Årskrönikan 2017
Via svenskamagic.com

Lite senare än vad jag hade önskat mig men ändå. Här är min sammanfattning av året 2017 stort som smått ur en turneringsmagicintresserad persons perspektiv. Samt givetvis det alla väntar på Sverigerankingen för Sveriges bästa spelare under 2017! Det är bara att dyka in!

af Sajkobeer
14:57, 29/1 -18
läst 4957 ggr.

Tidigare sammanfattningar på samma tema finns för 2016 och för 2015. Bakgrunden till mitt fina rankningsindex som jag presenterar nederst i artikeln finns att givetvis också att läsa, klicka bara här. Om jag missat något viktigt under 2017 som du tycker borde varit med så kanske du bara rapporterat och dokumenterat det för dåligt. I Sverige tycker jag att vi numera är på att komma ut med info tidigt för events, men inte så bra på att dokumentera vad som hände på sagda events, ur ett allmänt perspektiv då. Antalet Magicbloggar i Sverige ökar ju stadigt och linjärt i takt med att intresset för formatet 93/94 har jag märkt. Jag menar säg vad du vill om Champ men BSK2003-artikeln är straxt 15 år gammal. Kolla vilken enorm jävla kvalitet och precision den håller och det är trots alla stavfel! Det är inte många sammanfattningar av events som håller den kvaliteten på senare år om ens någon. En sådan text borde verkligen vara obligatorisk efter varje större konvent/spelhelg om du frågar mig. Vet hut och tag lärdom konventsansvariga alltså! Så med dessa saker ur vägen nu börjar vi äntligen med vad som hände av vikt under 2017!




Januari
I limited-GPn i Prag så blir Joacim Sjöberg bäste svensk av de åtta deltagarna med en fin 12:e-plats.

Februari
På PT Aether Revolt så blir återigen Joel Larsson bäste svensk av de fyra som spelade. Dock först på 119:e plats. 119:e plats på en PT är en helt ok placering för de flesta, men antagligen en besvikelse om man heter Joel Larsson.

På GP Utrecht i formatet Standard blir Joel Larsson återigen bäste svensk på en GP med sin 43:e-plats. Det var 23 svenskar som tävlade i Standard denna gång.

Två svenskar Maximilian Hagelberg och Christoffer Åhlström kvalar till PT Amonkhet via T4-placering i RPTQn på Dragons Lair i Stockholm. Åhlström kunde dock inte åka så hans invite fick en dispens och användes på PT Hour of Devastation istället.

På spelkonventet Calcon i Kalmar så hölls mainevents i följande format med respektive vinnare Modern: Alexander Holm, Pauper: August Undin samt det att Legacyn splittades mellan Robin Ohlsson och Jonas Eigert.

Mars
I Standard-GPn i Barcelona så började Angelin 9-0 men failade dag 2 och slutade bara 11-4, vilket gjorde att återigen kunde Joel Larsson ta platsen som bästa svensk. Joel slutade på en 50:e-plats. Angelin slutade 54:a.

Elias thivingmagpie Melin kvalar till PT Hour of Devastation via en RPTQ på Magic Online.

Wizards avslöjar att från 2018 så får Channel-Fireball ensamrätt på att arrangera Grand Prixer.

På GP Orlando så var alltså återigen Joel Larsson bäste svensk. Vilket givetvis är mer regel än undantag när han väl deltar. Denna gång så ville det sig dock så väl att Joel inte var bästa svensk utan även bästa deltagare alla kategorier! Vinsten i Orlando innebar Joels sjätte GP-t8a.

April
På GothCon så vann JonasFriberg Magic-SM genom att i finalen besegra Elias Watsfeldt. Totalt var det 154 deltagare i SM.

Team Dragon's Lair vann samma helg butiksmästerskapet, och det för fjärde året i rad! Men nu med följande laguppställning: Jonas Friberg, Romis Åsbrink, Love Rask och Rasmus Enegren. Vinsten i Vintage-SM togs hem av Mikael Aeraphiel Gyhagen som besegrade tidigare vinnaren Joakim jockeman Almelund i finalen. Videocoverage från SM-helgen kan ses här.

Kristoffer Hashi Arlefur vinner n00bcon nr 9, även känt som Världsmästerkapen i formatet i 93/94 med en oerhört svart lek som bara splashade blått för P9-kort och Energy Flux. Deltagarunderlaget i år utgjordes av 102 spelare fördelade på mer än 30 olika länder.

Den 24:e April så restrictas Gitaxian Probe och Gush i Vintage och Sensei's Divining Top bannas i Legacy. Men endast två dagar senare så panikbannas också Felidar Guardian i standard från och med den 28:e April. Detta på grund av standardkattens intrikata interaktioner med planeswalkern Saheeli Rai.

Maj
I Magic Cardmarket-Series i Frankfurt så gick Hannes Blutmond Eriksson och Mikael Placebo_blue Lindén bra i Vintagen och gick till semi- respektive kvartsfinal med sina Oath-lekar. Samma helg på samma site gick även Superfinals av stapeln, där de bäst placerade i de olika formaten under hela förra säsongen gjorde upp om ära och ytterligare prispengar. Herr Lindén var kvalad i två av formaten i kraft av goda resultat under säsongen i både Legacy och Vintage. I Vintage-turneringen föll Mikael i finalen, medan han fick nöja sig med semi i legacyn. Bra helg ändå för Mikael!

Som ensam svensk i Richmond var givetvis Joel även bäste svensk trots sin 338:e plats.

På GP Bologna så var nyblivne svenska mästare Jonas Friberg bäst av de 21 svenskarna med sin 58:e-plats. Joel var inte på plats i Bologna, då GP Richmond och GP Bologna spelades exakt samma helg.

På Pro Tour Amonkhet så blev Magnus Lantto bäste svensk av tre deltagare med sin 89:e-plats.

Bara en månad efter att SM gått av stapeln i Göteborg så avslöjas det att Wizards ska börja hålla i Nationals igen (senaste var 2011) och att nästa Nationals går av stapeln redan senare under hösten 2017.

På GP Köpenhamn så deltar hela 267 (det bara måste ju vara rekord för antalet svenskar på en GP utomlands?) svenskar och bäst av dem blir Nathan Forslin först på 24:e plats.

Lincon hölls tyvärr samtidigt som GP Köpenhamn och hade därför istället mest fokus på yngre spelare och nybörjare.

Juni
Mats Törnros bäste svensk i GP Amsterdam med en 38:e-plats. Sex svenskar totalt deltog.

Via Magic Onlines RPTQ så kvalar Daniel nisantha Friberg till PT Hour of Devastation. Senare samma dag kvalar Markus Jonsson, Elias Watsfeldt och Martin Lindström till samma PT via RPTQn i Köpenhamn.

Aetherworks Marvel bannas i Standard den 13 juni.

I Las Vegas hölls samma helg tre Grand Prixer i tre olika format. Av 16 svenskar på GP Las Vegas i Legacy på blir Christopher Liewendahl bäste svensk först på 180:e plats. I Limited GPn så blir Daniel Israelsson bäste svensk på 98:e plats. 11 svenska deltog i Limited. Slutligen i Modern blev Johan Disenborg bäste svensk på 342:a plats, där deltog 10 svenskar.

Juli
Niklas Smash Dahlquist vinner en Magic Online Championship Series-tävling på Magic Online och kvalar dels till årsfinalen av MOCS och kvalar dessutom till PT Ixalan!

Av sex svenskar på GP Kyoto så blir Conn Desax bäste svensk med en 43:e-plats.

Plötsligt en PT med 8 svenskar på plats! Det var riktigt många år sedan sist moder Svea representeras av så många bildvridare på en PT. Resultaten var väl inget direkt att hurra över generellt, men Elias Watsfeldt blev iaf bäste svensk placerad som 22:a. Den bästa svenska enskilda PT-placeringen på rätt länge.

Augusti
Thorn of Amethyst och Monastery Mentor restrictas i Vintage samtidigt som Yawgmoth's Bargain unrestricas.

På GP Birmingham blir Markus Ekström bäste svensk av 28 de svenskarna, dock först på 213:e plats.

Fredrik Runelöv kvalar till PT Ixalan via en PTQ på Magic Online.

På GP Metz så blir återigen Joel Larsson bäste svensk på en GP. Denna gång bäst av de 9 tappra svenska deltagarna. Denna gång slutade Joel på en 14:e-plats.

September
Wizards of the Coast visar upp Magic the Gathering - Arena för första gången. Det ser onekligen ut att vara en Hearthstone-utmanare och ska mer vara en uppföljning av Magic Duels än en ersättare till Magic Online. T.ex. så kommer spelet bara innehålla Standard-legala kort inledningsvis.

I GP Turin så deltar sex stycken svenskar och bäst av dem blir Marcus Angelin, dock först på 219:e plats.

Wizards håller i det första Nationals sedan 2011 och vinnare blir Mathias Thorgren. Som tillsammans med finalisten Joakim Heining utgör Sveriges landslag på World Magic Cup tillsammans med Joel Larsson senare under året.

Oktober
I GP Phoenix så blir inte Joel Larsson bästa svensk! Men det var bara för att Sveriges bästa GP-spelare genom tiderna Anton AntonJ Jonsson gjorde en tillfällig comeback inför Ixalan-PTn. Med sin 8:e-plats så blev Anton såklart bästa svensk. Joel blev bara näst bäst av svenskarna med sin 213:e-plats. Fem svenskar deltog totalt.

I GP Liverpool deltog hela 13 svenskar. Bäst av dem blev Marcus Angelin. Denna gången placerad som nummer 73 i final standings.

På Spelens hus i Malmö hålls en välgörenhetsturnering i formatet Gentry där all vinst oavkortat går till att hjälpa till i arbetet med suicidprevention. Turneringen blev en succé och över 16 000 SEK samlades in till det välgörande ändamålet.

November
På GPn i Warzawa så blir återigen Joel Larsson bäste svensk, denna gången placerad som nr 27. Hela 67 svenskar deltog.

Olle Råde är återigen vinnare på BSKs 93/94-turnering med sin UR-burn-lek. Detta året med 38 deltagare. Olle utnämns därmed till skandinavisk mästare i 93/94.

Svante Landgraf vinner 97 man starka Legacy-SM med sin Ad Nauseam-Tendrils.

På PT Ixalan så deltar sex svenskar och faktist 3st av dem kommer i topp 67. Bästa svensk blir Elias Watsfeldt för andra PTn i rad, denna gången som 32:a.

December
På Team Modern-GPn i Madrid så kom bästa svenska lag Londos/Lindström/Nyström på 50:e plats.

Wuwwy vinner årets PT-picks för 2017.

Thomas Rosholm vinner nystartade den nya Malmöbutiken Green Factions Modernliga som under hösten haft hela 67 deltagare.

Det svenska landslaget med Joel Larsson, Mathias Thorgren och Joakim Heining slutar 42:a i World Magic Cup. Både Mathias och Joakim hintade om att de skulle skriva en turneringsrapport men resultatet var nog för nedslående för att de skulle orka detta, tyvärr.


Här är listan för året 2017 som alla väntat på:

Sveriges bästa magicspelare 2017





Vad finns då att säga om turneringsåret 2017? Ett helt vanligt svenskt magicår om du frågar mig. Joel har inte direkt rosat marknaden som har brukar göra, förutom sin GP-vinst, men inhämtar ändå flest nya rankingpoäng av alla i Sverige. Joels status är dock lite som Zlatans, de spelar liksom lite i en egen liga när de jämförs med andra svenskar inom samma gebit. Jag tror i princip alla andra i Sverige utom möjligtvis en handfull andra hade varit nöjda med de resultat som Joel presterat under året.

Mest inspelade poäng renodlat från Pro Touren under året hade Elias Watsfeldt som kom t32 två PTs i rad. Kombinera det med andraplatsen från SM på Gothcon så är det givetvis en mycket stark prestation från honom. Watsfeldt avancerar till andra plats från en fjortondeplats i rankingen för året 2016.

Årets klättrare på listan är nygamle Anton Jonsson som legat t8 i motsvarande ranking för åren 2001-2008 och 2010-2012. Hans GP t4 som enda starka resultat räcker till att gå rakt in på femte plats.

Jonas Friberg har inte kunnat följa upp sitt fantastiska år 2016 med motsvarande reslutat under 2017. Semifinal i SM på Gothcon är hans enda poänggivande resultat under året i denna sammanställning. Han har dock visat fina resultat från de GPs han spelat under året utan att nå t8.

Lantto har inte haft något stort flyt under året. Men han har endast spelat 2 GPs och 3 PTs. Han är en av dem som hänger i på meriterna från tidigare år här. Trenden är tyvärr på nedåtgående för honom.

Den som klättrat mest på listan utan att va varit med tidigare år är Mathias Thorgren som vann Nationals på Dragons Lair i september. Vinsten från Nationals räcker till en 8:e-plats.
De senaste säsongerna har antalet personer i listan sakta sjunkit. Det betyder att de framstående resultaten helt enkelt fördelats på färre spelare. Effekten av att tre WMC-qualifiers ersatts av ett enda Nationals kan också vara en förklaring. Om inga andra ändringar sker kommer nog antalet sjunka ytterligare de kommande åren.

2018 har knappt börjat och redan har en svensk kommit i t8 på en GP. I år har vi även två nordiska GPs med både Stockholm och Köpenhamn. Så året 2018 kan bli mycket spännande och givande ur svenskt perspektiv.

Källor
MTG ELO-project
SvM
Wizards
Oldschool-mtg

 

Artikel-feedback