Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 1 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Deckanalyse
Tiny Leaders - Sydri, Galvanic Genius
Via svenskamagic.com

Vanligtvis håller jag mig till lekar som inte direkt har någon plan, förutom att ta kontroll och vinna genom diverse övertag. Möjligen försöker jag mig på att få igång ett skapligt wincon, som Entreat the Angels eller en planeswalker. Denna gång valde jag dock att försöka mig på en synergibaserad lek som kretsar kring artefakter. Som ledare valde jag Sydri, Galvanic Genius och tillsammans skulle vi ge oss på att antingen vinna genom artefakter eller vinna genom att transformera motståndet till artefakter!

af Binkabi
10:24, 7/4 -17
läst 2528 ggr.
Udskriv artikel
3 Kommentarer

Introduktion

Precis som i samtliga commanders fall kan man mycket väl välja att ignorera eventuella förmågor och gå helt på de färger som ledaren för med sig. I vissa fall, som Tetsuo Umezawa, kan detta vara ett klokt val eftersom förmågorna är svaga och svåra att bygga runt. Med Sydri, Galvanic Genius är det dock ett helt annat läge. Sydri har en mycket speciell förmåga som definitivt är mödan värd att försöka utnyttja och designar man sin lek väl kan man snabbt få ett bra övertag i strid. Den som kan förvandla livlösa manastenar och förlagda vapen kontrollerar ett stort övertag över sin motståndare, men det är inte där som Sydris verkliga kraft ligger. Tillsammans med Liquimetal Coating kan man överträffa Sydris storhet och omvandla olika saker till creatures, det allra vanligaste target man kommer ha är motståndarens länder. Eftersom Sydri plockar fram styrkan hos en artefakt baserat på dess manakostnad kommer länder att gå direkt till graven eftersom de kommer att vara 0/0:or. På detta sätt har man ett mycket farligt verktyg att ta kommando över en match med som generellt är svårt att stoppa. Så länge Sydri, Coating och åtminstone en blå mana finns tillgänglig krossar du ett land per runda. Kasta in en Voltaic Key så kan du förstöra två saker per tur. Det faktum att du kan generera ett stort manaövertag räcker förvånansvärt ofta för att ta hem ett game!

Exempellista
Tiny Sydri

Booster Draft / Turneringsspil

Af: Binkabi
18:27, 22/11 -15

Binkabi kommentarer:
- ingenting :( -
Kategori: Turneringsspil
Format: Booster DraftStørrelse: 50 kort
Farver:
Eksporter til Magic Online
Eksporter til Apprentice
Eksporter til Magic Workstation
Skriv ud
12499,-
Manakurve
Farvefordeling
Guldfisk! [lek]192802[/lek]
Køb decket! Proxy decket!


Leken ovan spelade jag i en lokal turnering och var generellt mycket nöjd med hur den fungerade! Överlag gick matcherna ut på att jag fick fram ett manaövertag, utplånade motståndarens bräde på ett eller annat sätt och sedan promenerade in i mål. Nu låter detta givetvis betydligt enklare än vad det faktiskt var, men överlag är det enklare att vinna matcher om man kan göra mer än vad motståndaren kan. Speciellt när man har många sätt att leta upp sina starkaste kort och många sätt att svara på det motståndaren pysslar med.

Gömmer man sig bakom Ensnaring Bridge samt sina removals och samtidigt jobbar fram sina winconditions som Thopter Foundry/Sword of the Meek eller Ashiok, Nightmare Weaver har man det generellt ganska bra!. Den skarpögde ser dock att leken har ytterst få sätt att vinna matchen på, vilket gör att man måste planera varje steg noggrant. Detta är dock petitesser om motståndaren står utan länder, vilket gör att man kan vinna men enbart en Baleful Strix om man känner för det. Det enda jag faktiskt saknar och som helt enkelt inte fick plats är kontringar. Man kan säkerligen göra meta-val som gör att en Counterspell kan få plats, men för just detta tillfälle var det inte lämpligt!

Styrkor och svagheter - leken

Nyckeln till lekens styrka ligger i dess synergi och i sina många sätt att hämta och använda sig av artefakter. Däri ligger också lekens svaghet: krossa synergin och leken är blott en hög med kort som var för sig inte räcker för att vinna en match. Med detta sagt räcker det dock inte med en futtig Naturalize för att sätta leken ur spel.

Styrkor
  • Bra på att generera manaövertag
  • Många sätt att hantera besvärligheter
  • Möjlighet att återvinna förlorade kort
  • Flera sätt att söka upp nyckelkort


Svagheter
  • Få wincons
  • Svag mot hat
  • Dåligt med verktyg mot spells (burn, exempelvis)


Överlag kräver leken en hel del planering för att leverera. Med så få wincons till sitt förfogande och många olika bitar som behöver kombineras för att nå stora resultat är det lätt att slinta och göra ett misstag, vilket leken inte har råd med. Det är också enkelt att slå in på en bana för att sedan överge den om situationen ser mörk ut, när man i själva verket borde stå fast. Så, en svårspelad lek som belönar den som bemästrar den!

Styrkor och svagheter - commander

I sig själv gör Sydri onekligen mycket lite. Hon kräver artefakter för att överhuvudtaget tillföra något, men det är en relativt enkelt sak att åtgärda. Man ska heller inte underskatta hennes andra förmåga, att ge saker lifelink kan vara direkt avgörande i många situationer. Det är också en svårberäknad förmåga från motståndarens sida, vågar man anfalla in i en Dimir Signet?

Styrkor
  • Starka och flexibla förmågor
  • Bra färger


Svagheter
  • Oduglig i strid
  • Gör inget på egen hand
  • Försämras kraftigt vid högre kostnad


Onekligen är Sydri, Galvanic Genius i princip värdelös på egen hand. Dåliga stats, obrukbara förmågor och en hög kostnad på det. Hennes sanna styrka är enbart synlig om du lyckas backa upp henne med en bra mix artefakter!

Betyg: 1/5

Obs! Betyget reflekterar enbart ledarens styrka på egen hand. Hur dedikerad leken är att stödja commandern räknas alltså inte med. Det baseras heller inte på hur bra lekar man kan konstruera utifrån de färger och förmågor som commandern har!



Diskussion - Kortval

Sydri kräver en hel del kort dedikerade åt sig själv för att fungera bra. Därav valde jag att trycka in en hel del manastenar i form av Signets och Moxar, vilket för övrigt gör leken rätt fuskig. Det är inte alls omöjligt att ha tillgång till 5 mana turn 2, vilket är rätt svårt att slå om man har minsta grej att spendera manan på. Detta är också en av två anledningar till att spela Tinker, Enlightened Tutor och Transmute Artifact, då man enkelt har mana för dom och verkligen behöver ett payoff kort. Den andra anledningen är att vi siktar på att para ihop olika kort och där lyser tutor-effekter extra mycket. Har du Sword of the Meek vill du gärna hämta Thopter Foundry, har du Wasteland kan Crucible of Worlds vara ett trevligt tillskott till brädet. Det som saknas i listan är kort som jag inte insåg var legala, som Ancient Tomb, City of Traitors och Chalice of the Void. Visst behöver man bygga om leken en aning för att få in dessa kort men powerleveln skulle gå upp mycket, så det är ett starkt tips!

Lekens starkaste kombinationer av kort är Thopter Foundry+Sword of the Meek, Crucible of Worlds+Wasteland och Sydri, Galvanic Genius+Liquimetal Coating som alla mer eller mindre vinner matchen och som är rätt enkla att sätta ihop. Enskilda kort som behöver omnämnas är Ensnaring Bridge och Sands of Delirium som angriper två helt olika vinklar. Bron stoppar onekligen djur från att anfalla, vilket ger dig goda chanser att vinna en match. Även om motståndaren kan få bort den tillfälligt kan Academy Ruins plocka upp den igen och förr eller senare kan motståndaren aldrig mer anfalla. Sands of Delirium är tänkt att täcka upp matcher där motståndaren dödar och kontrar allt du gör. Långsam mill har fällt mer än en kontrollek under Magics tid och Tiny Leaders är inget undantag.

Manabasen är relativt enkel i sin design, bra mana kan man aldrig vara ledsen över. Minskar man färgkraven bland lekens spells kan man få in ovan nämnda Ancient Tomb och City of Traitors och dra iväg ännu mer mana ännu snabbare!

Erfarenheter från matcher

Match 1 - Anax and Cymede

Så, i skrivandets stund är det ungefär 1 år sedan jag spelade dessa matcher, men minnet är bra! Första motståndaren var Fredrik som pilotade Anax and Cymede, en aggressiv boros-variant med mycket starka hot. Game 1 gick dock exakt som jag hade hoppats med turn 1 Liquimetal Coating in i turn 2 Sydri, Galvanic Genius med mana för att aktivera. Fredrik spelade inga spells detta game, 1-0.

Efter brädan blir det givetvis aningen tuffare, men trots att jag var on the draw fick jag ett stort manaövertag och landade Thopter Foundry + Sword of the Meek. Fredrik försökte försvara sig men Mental Misstep och Vindicate tog hand om hans svar och sedan var vägen till seger rätt smärtfri, 2-0 och en grym start!

Match 2 - Grenzo, Dungeon Warden

Nästa motståndare spelade en aggressiv goblinlista kapabel till att slå in vilket pannben som helst. Han gick 1-drop in i 2-drop medan jag la land-go. Efter att ha landat ett 3-drop gick jag end of turn för Enlightened Tutor för att hämta en combobit. Jag insåg att Ensnaring Bridge troligen var bättre så turn 3 spenderade jag genom att tömma handen på manastenar och la en Bridge med 2 kort kvar. Efter att ha tagit några poäng skada till tömde jag handen helt och hade sedan inga problem att hålla lite burn borta innan jag fick ihop en combo och vann, 1-0.

Game 2 gick jag turbo-Bridge och hann svarar uppgivet att han inte har något svar på den i sina 60 kort och scoopar, 2-0 till Sydri!

Match 3 - Maga, Traitor to Mortals

Match 3 var det August som stod för motståndet med sin monosvarta lek. Jag visste att detta skulle bli tufft men så länge jag fick ihop någon av mina combos skulle jag ha en chans. Game 1 börjar underbart när jag måste spela ut en Executioner's Capsule mot en monosvart lek, men för att få ihop metalcraft är det ett måste. Mitt mål är att få ihop Coating+Sydri combon och krossa hans länder, men detta är givetvis riskfyllt mot en lek full med removal. Combon går i lås men August har, som väntat, svar på Sydri och följande rundor handlar mest om mig som drar länder och försöker få combon att stanna kvar i spel medan August fiskar upp nya removals från leken. Slutligen kan jag inte längre hålla kvar Sydri i spel och går på plan B med Sands of Delirium. Mitt hopp nu står till att August inte kan pumpa ut massor av mana för sin commander, men det hoppet släcks relativt snabbt och game 1 går till Maga, 0-1.

Game 2 försöker jag att få ihop Thopter+Sword och med flera tutors plus filtrering känns detta som en god möjlighet. En stor fördel med Sydri är att jag knappt spelar några creatures, vilket gör att motståndaren antingen strandar massa removal i handen eller tar ut den och riskerar att Sydri knäcker gamet. Tyvärr drar jag en hel hög med länder och kan inte hålla stånd i det långa loppet. En tutor, lite filtrering eller vad som helst som liknar action hade varit tillräckligt för att ge mig en chans, men nu fick jag nöja mig med att räcka fram handen, 0-2.

Matchen finns för övrigt på youtube, länken kan du hitta här.

Match 4 - Yasova Dragonclaw

Avslutningsvis fick jag möta en Infect-lek vilket jag antog skulle vara en bra matchup. Game 1 handlade mycket om att gå ihop Thopter-combon och börja producera tokens turn 3, något infect har väldigt svårt att ta sig igenom. Utan vettiga vägar igenom mitt enorma bräde får infect snällt ge upp och gå till game 2, 1-0.

Game 2 sitter min motståndare och ler lite finurligt och jag antar att han har en snabb kill på hand. Jag lägger därför ut turn 1 Spellskite med Sudden Death på hand ifall jag får tappa upp. Detta var nog inte riktigt vad min motståndare hade räknat med och medan han grävde efter ett svar på Spellskite satte jag ihop Sydri+Coating och förstörde hans manabas. När hans sista land gick i graven var det dags att ge upp, 2-0.



Avslutning

Jag var relativt nöjd med Sydri som general och leken som helhelt. Massor av kraftfulla kombinationer av kort och snabb mana räcker väldigt långt om man vill vinna matcher, helt enkelt! Jag hade definitivt försökt att få in Ancient Tomb, City of Traitors och Chalice of the Void och det finns säkert en hel del andra kort som också borde övervägas!

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

mindtrix

MEDLEM
Tiny borde vara formatet för mig. Som en korsning mellan legacy och edh. Låg kurva, hög powerlevel men saker går inte helt överstyr som de lätt gör i EDH (därav att jag ofta panikspelar stax och annat skoj i det formatet..).

Länge sneglat på Sydri i EDH men min förkärlek till sphinxar med hög manakostnad har alltid konkurrerat Sydri i mina byggen. Dock passar hon nog bättre i tiny leaders, tack för denna inspirerande artikeln!

09:54:39, 9/4 -17
vampiric_ninja

REDAKTøR
Kalmar
Maga! <3

min lek

09:02:27, 8/4 -17
Kyouki

MEDLEM
Lund
Längtat efter fler TL-artiklar. Var trevlig läsning.

13:13:49, 7/4 -17
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!