Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Casual [Innistrad-block]
Night Eternal, a fanmade Innistrad block small set
Via svenskamagic.com

2012 så designade jag ett fanset till Magic, komplett med artwork och allt. Det var ett small set som hette Night Eternal det var tänkt som det tredje setet i Innistrad-blocket (det första Innistrad, that is). I den här artikeln tänker jag berätta lite om historien bakom setet, dess mekaniker, samt ge er ett litet smakprov på innehållet.

af Kenji
22:29, 7/7 -16
läst 5974 ggr.
Udskriv artikel
24 kommentarer

Jag har alltså designat ett komplett small set, 66 commons, 40 uncommons, 30 rares och 1 mythic, som jag kommer att presentera för er i den här artikeln. Jag kommer att inleda med en allmän introduktion till setet, och hur det kom till. Sedan kommer vi att ta en titt på flavourn i setet och hur det påverkade designen. Efter det kommer vi att titta på de mekaniker som finns med i setet, vart de kommer ifrån, och hur de är tänkta att bygga vidare på den befintliga Innistradkänslan.


Del 1: Introduktion till Night Eternal

Låt oss börja med ett smakprov på några commons, det är ju trots allt Magic vi pratar om:



Och två frågor och svar:

Varför gjorde du det här?

Till att börja med så har jag har alltid tyckt om design. När Innistrad släpptes så var jag så imponerad av flipkorten och deras design att jag blev seriöst ledsen när jag hörde att de inte skulle vara några flipkort i Avacyn Restored. Jag såg mycket designutrymme i flipkorten och ville testa själv. Jag älskade också flavourn i Innistrad, och den nya take som de hade på Magics tribes: Blå zombies? Röda vampyrer? Jag har aldrig gillat mörker och skräck på film, men i Magic var det en klar hit för mig. Slutligen så gillade jag verkligen limitedformatet, och det är faktiskt den enda gången jag åkt utomlands för att spela på en större Magicturnering: Grand Prix Milano och formatet var Innistrad Limited.

Gjorde du det helt själv?

Ja, och nej. Koncept, designskelett och första utkastet gjorde jag själv. Sommaren 2012 så diskuterade jag mycket balans och finishing touches i designen med Eskil Myrenberg (Cartago) och Patrick Ericsson (Xior), och det är mycket tack vare dom som slutresultatet blev så bra som det blev. All grafisk design har jag gjort själv, och all artwork har jag hittat på olika platser på internet (mestadels olika bilddatabaser och Google).


Del 2: Flavourn bakom setet:

För er som kan er Innistrad-historia så kommer ni ihåg att blockets övergripande story var att i Innistrad så såg det dåligt ut för människorna, för alla zombies, vampyrer, varulvar och spirits höll på att växa i styrka. I Dark Ascension så såg det riktigt, riktigt mörkt ut för mänskligheten, och i Avacyn Restored så löste sig allt i och med att Avacyn kom tillbaka från The Helvault, Liliana dödade Griselbrand, och The Cursemute stoppade alla varulvar från att förvandla sig och fick alla andra mörka krafter att hålla sig lite på avstånd.

Detta fanset, Night Eternal, utspelar sig mellan Dark Ascension och Avacyn Restored, mer precist under de sista veckorna och dagarna innan Avacyn kom tillbaka och ställde allt till rätta. Ett av mina mål med designen var att fånga denna känsla av desperation som människorna måste ha känt under den sista skälvande tiden. Just one more night... Just one more turn...



Ett stort jobb var att sätta sig in i all lore för Innistrad, och bygga vidare på de karaktärer, platser och storylines som etablerades under vår första visit till detta mörka plane. Att förstå skillnaden på en diregraf, en fengraf och en seagraf, att förstå skillnaden i filosofi mellan de tre howlpacks'en Krallenhorde, Leeraug och Mondronen, eller att sätta sig in i de fyra vampyrätterna Markov, Falkenrath, Stromkirk och Voldaren och deras relation till människorna, och sedan försöka omsätta allt detta i kort.



The Bitterheart Witch får mycket tid i rampljuset setets flavour texts. Även Ludevic och Odric, två andra tidigare kända karaktärer från Innistrad, får sin beskärda del uppmärksamhet. Jag tog också chansen att bygga ett par egna historier med några nya karaktärer. Bonn, lieutenant of Hanweir City Watch är en av mina personliga favoriter - titta runt lite på korten jag visar upp i den här artikeln och försök få en känsla för vem han är och vad som är viktigt för honom.

Sen hade vi en annan typ av callbacks, den som är av en mer subtil natur likt vad Wizards gjorde i Khans och Dragons of Tarkir med Tormenting Voice (Khans Dragons), Naturalize (Khans Dragons) och Summit Prowler (Khans Dragons) förra året.



Men den kanske den största utmaningen att ge liv åt dessa två underbara karaktärer:



Och ja, ni har rätt, idag finns det redan två kort för detta syskonpar:



Men så vara inte fallet 2012 när allt det här begav sig. I did this in the dark, so to speak. Som ni kan se så är det en tydlig skillnad i fokus på de olika designerna - jag föreställde mig mer Gisa och Geralf som två personer som håller sig i bakgrunden (varav lägre P/T) och låter de döene och döda göra jobbet åt dom. Grafiskt var jag inte helt off heller, även om det inte är någon diskussion att Karla Ortiz original art är så mycket bättre.

And that's that för flavourn. Nu vidare till...


Del 3: Setets mechanics:

Många med mig, däribland Jon Finkel, hävdar att Innistrad kan vara ett av de bästa limitedformaten någonsin. Det fanns mycket utrymme att spela både klassisk magi och att bygga riktigt konstiga lekar som dessutom kunde vinna, tänk bara på Spider Spawning leken!

Vad var det där? Har du inte hört talas om Spider Spawning leken? Då kan jag varmt rekommendera Marshall Sutcliffes blast from the past artikel där han berättar om den och flera andra som man draftade när det begav sig: Länk.

Vad var det där? Du kände redan till Spider Spawning leken? Gå till Wizards hemsida och läs artikeln ändå, det är en mysig resa down memory lane. Jag väntar här så länge.


...


Välkommen tillbaka!

Innistradlimited hade, som sagt, någonting för alla. Ett av målen med Night Eternal var att fortsätta på denna bana och inte döda någon av de etablerade lekarna genom att låta kortpoolen bli för urvattnad på relevanta kort för arketyperna. Och som Maro brukar säga: "If your theme isn't at common, it's not your theme."



Disclaimer: Det var alltså tanken och målet. You can be the judge huruvida jag lyckades eller inte, men det var vad jag aspirerade mot när det begav sig.

Vitt fick små djur och trix för att stödja GW, flyers för UW, sac-effekter för BW och pump för hela laget för RW. Blått fick flyers för att stödja UW, zombies för UB, flashback och trix för UR och selfmill och millkort för UG. Svart fick sac-effekter och morbid för BG och BW, zombies för UB och vampyrer för BR. Rött fick vampyrer för BR, varulvar och effekter för att förhindra blockers för RG, sac-effekter och för hela laget för RW och massor med instants och sorceries för UR. Grönt fick trix för GW, varulvar och kort som hjälper med transform för RG, djur med undying för att stödja BG och spells och stadiga blockers för att stödja UG.

Utöver de tio färgparen så fanns det ju andra återkommande teman och mekaniker som var tvungna att vara med. Flipkort var en nobrainer (och jag har redan skrivit om dom i ett av de första styckena) och med dom så kom också varulvarna. Talet 13 var ständigt återkommande tidigare i blocket och jag försökte få med det på så många ställen som möjligt. Det fanns också många Curses i Innistrad och Dark Ascension, men de fick aldrig något riktigt genomslag i limited så jag pushade dom lite mer i Night Eternal, framför allt genom att designa fler med lägre casting cost och som påverkade battlefield i lite större utsträckning.

Samtliga keyword mechanics från Innistrad och Dark Ascension återvänder: Flashback, Morbid, Fateful Hour och Undying. För att morbid ska vara bra och intressant att spela med så krävs det att saker dör, så de flesta creatures har lägre toughness än power eller lika hög toughness som power, men sällan högre toughness än power. Undying är i sig en lite småtråkig mekanik kan jag tycka, så jag försökte i största möjliga mån kombinera den med olika former av sac- eller enters the battlefield effekter. Flashback var förmodligen den mest naturliga förmågan att designa, då jag redan när jag designade skelettet bestämde vilka offcolor Flashback-cycles som skulle vara på vilken raritet. Faithful Hour kändes också som en ability som inte fick tillräckligt mycket utrymme i Dark Ascension, och flavourmässigt så passar den ju verkligen in i stämningen som jag ville ha för det här setet.

Istället för att hitta på en helt ny förmåga till setet så valde jag att plocka upp en gammal favorit: Suspend (jag förstår fortfarande inte varför de inte reprintat Suspend, okej att den är lite wordy but by the gods is it flavourful, and it plays like no other mechanic!) På common så har vi flera suspendkort som inte har någon manakostnad, utan bara en suspendkostnad. Speltekniskt så är de intressanta, eftersom de tvingar spelarna att planera sitt spel, och låter motståndarna förbereda sig och lägga om sitt spel för att möte korten som de vet kommer. Dessutom så är de underkostade och extra starka tidigt i matchen, men väldigt mycket sämre ju längre matchen går. Även flavourmässigt så passar de in i setets tema: Just one more turn!



Inget magicset är dock komplett utan sina "build around" uncommons och rares som går att basera en draftlek på, och som kanske (men inte alls nödvändigtvis) går att basera standardlekar på. Här har vi allt från millfokus till Cursefokus till flashbackfokus till recursionfokus. Flera av de här korten var bland de sista att hitta in i setet, i ett försök att ge ett lite längre liv åt det eventuella draftformatet Night Eternal x Dark Ascension x Innistrad.



Sådär, det var allt om mekanikerna.

Och detta var allt för den här gången. Är man intresserad av att se hela setet i sin helhet så har jag laddat upp en textspoiler här.


Som avslutning tänkte jag ta några fler frågor och svar:

Varför väntade du så länge med att skriva artikeln?

Jag började faktiskt skriva på en artikel redan 2012 men var sedan med om ett uppbrott med min dåvarande partner, som fick mig att skifta fokus från Magic ett tag till andra saker som dans, studier och jobb. Sedan gick tiden och en artikel kändes mindre och mindre relevant. Nu i år så släpptes Shadows over Innistrad och det fick mig att rycka mig i kragen: Nu eller aldrig.

Varför visade du typ bara upp commons i artikeln?

Jag är huvudsakligen en limitedspelare och designade det här setet med limited i åtanke. Jag tycker att commons säger mer om ett set än uncommons och rares ur en flavoursynvinkel, och det skulle nog kunna vara min mest skarpa kritik mot Wizards och deras design de senaste åren: Vart är alla unika commons? Vart är våra Bonds of Faith, Makeshift Mauler, Ghoulcaller's Chant, Bloodcrazed Neonate och Moonmist? Det här skulle kunna bli en hel artikel, så jag ska sluta min rant nu, but there you have it.

Vissa av namnen är riktigt dumma...

Ja, jag vet. Jag googlade och använde synonymordböcker för att undvika att vissa ord skulle återkomma för många gånger i kortnamn. När det begav sig så kände jag mig förhållandevis nöjd med resultatet, men såhär fyra år efteråt så ser jag att det är en av de svagare sidorna med setet.

Du designade ett mythic? Vilket?



Bear in mind att detta var innan Conspiracy, alltså innan vi hade en första officiell version av Dack. Jag ville verkligen ge det en chans, men såhär fyra år senare så är det här nog det kort jag är mest missnöjd med i hela setet, av flera anledningar. Oh, well, you can't win them all.

Varför laddar du inte upp hela setet här på SVM?

Nu är jag absolut ingen mästare på Copyright, men jag har inte den minsta lust att trampa någon på tårna och hamna i någon tvist med vare sig Wizards eller några av konstnärerna vars konst jag har använt för setet. Om det är någon här på SVM som är väldigt intresserad av att se den kompletta visuella spoilern så är ni välkomna att internposta mig.

Tack för mig!


Props:

Eskil och Patrick, tack för all hjälpen när det begav sig
Svm, för att det är typ världens bästa Magicsida

Slops:

Jag, för att det tog mig så många år att skriva den här artikeln
Wizards, för att de slopade Makeshift Mauler mekaniken i Shadows over Innistrad :(

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Kenji

MEDLEM
Tyresö
Scouten89 skrev 15:25, 20/7 -16 Vilken mjukvara har du använt för att generera korten?
Photoshop? Magic Set Editor? Någon annan?

Jag började med designskelettet i excel, och gick över till Magic Set Editor så fort jag var nöjd med mitt första skelett. Jag fortsatte dock hålla mitt skelett uppdaterat i excel för överblickbarhet under hela projektet. (det är mycket mer inspirerande att arbeta i MSE där man konkret ser hur korten och setet tar form, men det är lite svårt att få en bra överblick, där är excel/motsv bättre)

03:13:49, 21/7 -16
Scouten89

MEDLEM
Vilken mjukvara har du använt för att generera korten?
Photoshop? Magic Set Editor? Någon annan?

15:25:36, 20/7 -16
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Kenji skrev 04:46, 18/7 -16
latsblaster skrev 00:00, 13/7 -16 Kul artikel, men fy fan att man ens får använda argumentet spider spawning jämnt om innistrad-draft, aldrig något annat argument. Ditt set var säkert djupare än bara ett kort!

Jo, jag försökte göra setet djupare än ett kort iaf! Jag var aldrig själv ett fan av Spider Spawning leken, men den är ju så ikonisk för formatet (och en pet peeve för så många) att den blir en bra utgångspunkt för diskussion. Själv har jag alltid velat få curse-leken att funka...

Tanken att få en lek bestående av uncommons är på sin höjd söt, men föga realistisk.

08:46:05, 18/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
latsblaster skrev 00:00, 13/7 -16 Kul artikel, men fy fan att man ens får använda argumentet spider spawning jämnt om innistrad-draft, aldrig något annat argument. Ditt set var säkert djupare än bara ett kort!

Jo, jag försökte göra setet djupare än ett kort iaf! Jag var aldrig själv ett fan av Spider Spawning leken, men den är ju så ikonisk för formatet (och en pet peeve för så många) att den blir en bra utgångspunkt för diskussion. Själv har jag alltid velat få curse-leken att funka...

04:46:29, 18/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
ozckarr skrev 05:36, 13/7 -16
mindtrix skrev 20:48, 8/7 -16
Fritteman skrev 10:17, 8/7 -16 Din Stitcher Geralf är lite lik Thomas Dileva, har du utgått från ett foto på honom?
Snyggt och välarbetat. Jag är imponerad!

Haha, det var precis min tanke! Kanske därför du lyckats så bra med den obehagliga känslan i bilden..

Taget ifrån vampyrfilmen 30 Days of Night.

Jag visste inte att det fanns en film också, jag har bara läsa seriealbumet...

04:43:36, 18/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
HeroBean skrev 22:13, 13/7 -16 Nice set! Är kortet A Feast for Crows en GoT referens?

You betcha'! Hade även med ett kort som hette a storm of swords i den första versionen, men det överlevde inte alla cuts.

Finns även lite andra hintar, ex så är flavourtexten till Sudden Transformation en referens till Gevalia...

04:41:50, 18/7 -16
HeroBean

MEDLEM
Arvika
Nice set! Är kortet A Feast for Crows en GoT referens?

22:13:18, 13/7 -16
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Kombat_Burpo skrev 09:03, 13/7 -16 Det här var riktigt rolig läsning! Mycket skoj att se andra människors kreativitet. Själv var jag inne på ett "karneval"-set med cirkusdjur, freaks, illusionister, clowner mm men kom inte längre än att ha letat upp bilder jag ville ha och gjort olika namn på dem. Hade en idé om en "Grand Master Illusionist" som gav ALLA varelser på din hand Ninjutsu t ex. Kanske kan ladda upp den som verkstadskort...

Bra artikel hursom! :)

Det Låter rätt underbart och rakdos, jag är väldigt för!

09:34:47, 13/7 -16
Kombat_Burpo

MEDLEM
Solna
Det här var riktigt rolig läsning! Mycket skoj att se andra människors kreativitet. Själv var jag inne på ett "karneval"-set med cirkusdjur, freaks, illusionister, clowner mm men kom inte längre än att ha letat upp bilder jag ville ha och gjort olika namn på dem. Hade en idé om en "Grand Master Illusionist" som gav ALLA varelser på din hand Ninjutsu t ex. Kanske kan ladda upp den som verkstadskort...

Bra artikel hursom! :)

09:03:42, 13/7 -16
ozckarr

MEDLEM
Göteborg
mindtrix skrev 20:48, 8/7 -16
Fritteman skrev 10:17, 8/7 -16 Din Stitcher Geralf är lite lik Thomas Dileva, har du utgått från ett foto på honom?
Snyggt och välarbetat. Jag är imponerad!

Haha, det var precis min tanke! Kanske därför du lyckats så bra med den obehagliga känslan i bilden..

Taget ifrån vampyrfilmen 30 Days of Night.

05:36:04, 13/7 -16
latsblaster

ÆRESMEDLEM
Kul artikel, men fy fan att man ens får använda argumentet spider spawning jämnt om innistrad-draft, aldrig något annat argument. Ditt set var säkert djupare än bara ett kort!

00:00:56, 13/7 -16
mabe

MEDLEM
Västerås
Fantastiskt, Marcus! Vilket jobb! Väldigt imponerad! Tack! Hoppas för övrigt att du har en toppsommar! / Mats

13:34:00, 12/7 -16
molgan

MEDLEM
Uppsala
Vilket jobb! Mäktigt imponerad:)

12:44:16, 9/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
jarger skrev 08:19, 9/7 -16 Jag kollade igenom din textspoiler och hittade mitt favoritkort:
Fauchard Dispatcher 2WW
Creature — Human Soldier (U)
When Fauchard Dispatcher enters the battlefield, you may exile the top ten cards of your library. If you do, exile target non-human creature.
The Fauchard are highly disciplined vampire hunters, but that doesn’t stop them form vanquishing other evils as well.
2/2

Tycker det hade så galet skön flavour. Hänsynslösa vampyrjägare som visserligen tar ner ett monster men också tar ihjäl 10 oskyldiga kort i sin jakt på det. Var det din tanke eller är det jag som hittat min egen tolkning? :)

Det började som en mekanisk cykel där jag ville ha bra uncommons med starka effekter, men med en lite alternativ och potentiellt kännbar kostnad. Dels så finns risken att du exile:ar en av dina bomber (vilket inte borde påverka dig egentligen, då bomben lika gärna hade kunna ligga underst i leken), dels så ger du bort information om din lek till motståndaren, och dels så ökar du markant risken att dö på milling, vilket var en viable deck type i formatet.

Jag har alltid sett milling och self milling som att man som spelare drivs till galenskap, och med den tolkningen så skulle en deal med Fauchard Dispatcher vara mer av en deal with the devil än en faktiskt tillåtelse att hen får röja tio oskyldiga innan hen hittar monstret den letar efter...

...men jag gillar helt klart din tolkning bättre, så vi kör på den!

10:25:03, 9/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Rebellious skrev 08:14, 9/7 -16 Riktigt spännande och på de korten du postat ser det väldigt välgjort ut... kul!

Har du själv draftat med setet tillsammans med Innistrad och Dark Ascension? Hur har resultatet blivit?

Yes, har draftat en gång och det gick på det stora hela bra: Vi hittade ett par nice combos (ex Sudden Transformation och Leeraug Emissary) samt ett par kort som var underkostade som vi såg till att ändra på (ex Mark of Ludevic kostade 2BB i första versionen).

Det största problemet var dock att få i korten i plastfickorna... För alla Night Eternal kort så har jag använt ett en utskrift (vanligt printerpapper) och ett proxykort (för stadga) i en perfect fit sleeve. Detta visade sig dock vara på gränsen till för tjockt för vissa märken av vanliga sleeves, så att sleeve upp sin lek inför första matchen var ett riktigt mödojobb för vissa inblandade :(

Som jag skrev i artikeln så skiftade jag fokus i mitt liv strax efter att jag blev klar med setet och det är därför som jag bara har draftat en gång. Nu bor jag i Tokyo och jag har nyligen hittat en spelgrupp så chansen finns att det blir mer spel framöver, men det återstår ju att se.

10:13:13, 9/7 -16
jarger

MEDLEM
Göteborg
Jag kollade igenom din textspoiler och hittade mitt favoritkort:
Fauchard Dispatcher 2WW
Creature — Human Soldier (U)
When Fauchard Dispatcher enters the battlefield, you may exile the top ten cards of your library. If you do, exile target non-human creature.
The Fauchard are highly disciplined vampire hunters, but that doesn’t stop them form vanquishing other evils as well.
2/2

Tycker det hade så galet skön flavour. Hänsynslösa vampyrjägare som visserligen tar ner ett monster men också tar ihjäl 10 oskyldiga kort i sin jakt på det. Var det din tanke eller är det jag som hittat min egen tolkning? :)

08:19:22, 9/7 -16
Rebellious

MEDLEM
Helsingborg
Riktigt spännande och på de korten du postat ser det väldigt välgjort ut... kul!

Har du själv draftat med setet tillsammans med Innistrad och Dark Ascension? Hur har resultatet blivit?

08:14:18, 9/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Kan för övrigt tillkännage att jag skrev den här artikeln innan spoilersäsongen för Eldritch Moon började, men det tog lite tid för den att bli publicerad här på Svm.

Hade jag väntat tills efter att alla spoilers vara klara så hade jag exempelvis kunnat kommentera på den nya Gisa and Geralf eller Hanweirs öde, men men.

00:11:42, 9/7 -16
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Tack för alla fina kommentarer!

@Fritteman: Jag har hittat all artwork online, så nej. Men likheten är slående, och det kan ju bidra lite till obehagskänslan, som Mindtrix säger :)

00:06:52, 9/7 -16
TobiasKullberg

MEDLEM
Växjö
Riktigt bra jobbat med flavor-texterna!

22:26:04, 8/7 -16
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!