Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Anmeldelse [EDH]
Commander Top 15: Shadows over Innistrad
Via svenskamagic.com

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass intressanta att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

af Vindhjaerta
15:26, 10/6 -16
läst 3401 ggr.
Udskriv artikel
7 kommentarer




Shadows over Innistrad




Topplistan, generaler:




5.

Sigarda, Heron


Sigarda 2.0 är en Ant Queen som har offrat flexibilitet och uthållighet i lategame för några extra keywords. Inte ospelbar på något sätt, i synnerhet när man betänker att hon ger tillgång till två färger, men om du är ute efter en general i som producerar tokens så finns det bättre generaler än så här.
Det stora problemet med henne är att du måste exila ett helt kort för varje token du producerar; Inte nog med att du först måste ha fått ner sagda kort i graven innan du kan börja aktivera förmågan, du missar dessutom sedan chansen att kunna återanvända korten från graven efteråt. En av styrkorna med är just återanvändning av kort (specifikt varelser), så det tar verkligen emot att sabotera den sidan av leken.
Men om man är lite förtänksam och selektiv med vad man exilar så kan generalen som sagt vara fullt spelbar. Man kan ju exempelvis först fokusera sig på att exila länder och ramp-spells, och endast i nödfall exila varelser.

I den här leken vill du dra tonvis med kort, då alla kort du discardar ger bränsle till hennes förmåga, så snåla inte på kortdraget när du bygger leken.
Vidare fungerar hon alldeles förträffligt som general i en human tribal-lek, då hexproof för dina humans är en stark förmåga.

Som en av de 99 kan hon vara en tokenproducent i valfri casual-lek, men ärligt talat så skulle jag hellre spela med Ant Queen på den kortplatsen.

4.

Olivia, Mobilized for War


Det första man osökt kommer att tänka på när man ser ordet "discard" är reanimator, men den här generalen passar faktiskt bättre i en aggressiv lek. Anledningen är att hennes ability kräver att en annan varelse kommer i spel för att kunna aktiveras, och om du ändå har råd att spela ut stora varelser att använda hennes ability på så finns det ju ingen anledning till att försöka fuska ut dem med reanimate-effekter längre. Istället är det bättre att fokusera mer på att bygga en lek med låg manakurva och aggressiva varelser, så att du kan utnyttja hennes buff och haste för att synergera med leken . Svart kan kompensera för kortförlusten med kortdrag, alternativt kan man spela varelser som kommer tillbaka till handen från graven såsom Squee, Goblin Nabob, Pyre Zombie, Shard Phoenix eller Sanitarium Skeleton. Kort man har slängt i graven kan sedan reanimeras i vanlig ordning med Living Death.
Olivia passar givetvis utmärkt i en aggressiv vampire tribal-lek.

Som en av de 99 passar Olivia bra i aggressiva lekar som kan utnyttja graven, exempelvis Alesha, Who Smiles at Death. Hon passar även fantastiskt i Marchesa, the Black Rose då haste och +1/+1-counters är något man aldrig kan få för mycket av i den leken (se bara till att kompensera med extra kortdrag).

3.

Odric, Lunarch Marshal


Odric har potential till att bli en riktigt aggressiv general som utnyttjar vitts starka sidor väldigt väl. Ett vanligt problem för vitt är att när man väl har spelat ut sin Hero of Bladehold så kommer det förr eller senare att stå större (gröna) saker i vägen, vilket hindrar dig från att göra mer skada och förbättra din position med mer tokens. Med Odric kan du i det läget enkelt spela ut valfri stark vit flygare (säg... Angel of Jubilation) och till din motståndares förtret helt enkelt flyga över deras tjockis med hela laget istället.
En av de starkare synergierna med Odric är indestructible och sweepers. 1) Spela ut Kytheon, Hero of Akros 2) ge Kytheon och hela ditt lag indestructible 3) spela Wrath of God i din andra main phase 4) njut när dina motståndare gråter.
(...Jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle hitta en lek i commander där Kytheon faktiskt är spelbar)

Något att tänka på i den här leken är att inte klämma in en massa mediokra varelser bara för att de har coola keywords som Odric kan ge till hela laget. Spela istället starka varelser som vanligt och utnyttja några få specifika keywords som verkligen gör skillnad. Det du behöver är främst flying för evasion, indestructible för skydd, double strike för skada, lifelink och haste. Ett bra tips är att använda equipments, då vitt redan har en massa bra sätt att leta upp dem på, på så sätt kan du ge dina varelser de keywords du behöver utan att behöva spela dåliga varelser bara för att få tillgång till rätt keywords. Bra targets är Sword of Vengeance, Fleetfeather Sandals, Darksteel Plate och Batterskull.
Det här kommer även vara en av få lekar där Ranger of Eos faktiskt kan tänkas vara spelbar, då du får tillgång till främst Kytheon, Hero of Akros och Serra Ascendant för keywords men även Mother of Runes, Mikaeus, the Lunarch, Salvage Scout, m.fl. för utility.

Notera även att Odric triggar i början av varje combat, vilket gör att vigilance och indestructible är en trevlig synergi som gör att du alltid kommer att ha upptappade indestructible-varelser att blocka med.

Som en av de 99 kan Odric passa i valfri varelsebaserad lek där generalen har ett eller fler starka keywords, så att du kan ge det till resten av dina varelser. Han passar synnerligen bra i soldier tribal, exempelvis med Tajic, Blade of the Legion eller Kalemne, Disciple of Iroas i spetsen.

2.

Archangel Avacyn


Avacyn's tranform-förmåga ger dig i princip tre val:

1) Du bygger leken som Angel tribal, så att Avacyn aldrig transformar och därmed inte skadar dina egna varelser alls.
2) Du bygger leken med varelser som har minst 4 toughness, så att de klarar av åtminstone en transform-trigger. Alternativt lägger in saker som skyddar varelserna helt, exempelvis Akroma's Memorial (Avacyn är röd när hon har transformat), Eldrazi Monument, Circle of Protection: Red, Light of Sanction, Mark of Asylum, osv.
3) Du omfamnar Avacyns vrede i all dess härlighet och bygger en kombolek med tokens och sacrifice-effekter. Transform-triggern kan nämligen stacka sig själv, så om du har 20 tokens som dör och Avacyn själv överlever till end step, så läggs 20 transform triggers på stacken som sedan flippar henne lika många gånger, vilket visar hennes röda sida hälften så många gånger. I fallet 20 tokens så gör du alltså 10*3 skada på alla varelser och spelare! Så du behöver alltså "bara" offra 28 tokens för att göra 42 skada på alla motståndare. Eftersom Avacyn inte själv skadas av sin egen förmåga så kan man spela ut tokens i omgångar och offra dem när det passar, se bara till att nollställa henne till hennes vita sida med den sista transform-triggern, eller blinka henne.

Och apropå blink-effekter så passar sådana helt förträffligt i den här leken, oavsett vilken variant du bygger, då dessa ger dig skydd mot sweepers. Eldrazi Displacer är helt fantastisk här.
Vidare kan det vara en bra idé att lägga på lite lifelink på henne, en Basilisk Collar eller Loxodon Warhammer kan ge dig bokstavligen hundratals med liv.
Det kan även vara bra att equippa henne med en Darksteel Plate, vilket då gör att om någon spelar en sweeper så överlever hon till end step och kan därmed pinga motståndarna för alla övriga varelser som dog på din sida av spelplanen.

Som en av de 99 så passar hon in i praktiskt taget vilken varelsebaserad lek som helst, främst för indestructible-triggern. Det är inte helt lätt att ha 5 mana uppe om man spelar enbart dock, så se henne mer som ett lategame-skydd mot sweepers i de färgerna. Om du spelar så är det dock mycket lättare med manan. Oavsett om du vill använda henne som ett combat trick eller inte så är hon alltid en ilsken liten 4/4 med vigilance och flying, som pingar dina motståndare i ansiktet och blir ännu argare om de får för sig att mucka gräl med någon av dina andra varelser. Om du kan skydda henne med ett par Swiftfoot Boots eller dylikt så kan hon helt säkert motivera dina motståndare till att använda sin removal någon annanstans, i synnerhet om de spelar tokenlekar.

Noteras att Avacyn's color identity är då hennes baksida är röd

1.

The Gitrog Monster


Alla generaler som det går att bygga en kombolek av kommer alltid att hamna högt på topplistan, så det här var en given kandidat för förstaplatsen. Nyckeln till kombon ligger i orden "from anywhere". Du drar alltså kort inte bara om ett land förstörs eller offras, utan även om det hamnar i graven från handen eller biblioteket. Om du har en discard-outlet utan manakostnad i aktiveringen på spelplanen (exempelvis Skirge Familiar) och Dakmor Salvage på handen, så kan du discarda Dakmor Salvage och ersätta kortdraget med att dredge:a tillbaka Dakmor Salvage till handen igen, vilket ger slutresultatet att du lägger ner två kort i graven för varje gång du aktiverar discard-kortet. När sen hela din lek är i graven så kan du använda dig av Dread Return in i valfri kombo såsom Necrotic Ooze och vinna därifrån. Exakt hur snabb kombon går att bygga återstår att se, men den kommer utan tvekan att vara stark.

Om man inte känner för att spela kombo utan istället vill ha en mer rättvis lek så finns det en hel drös med synergier för monstergrodan att utnyttja. Det första du behöver är något sätt att kompensera för länderna du måste offra, Life from the Loam, Crucible of Worlds, Groundskeeper och det nya Drownyard Temple är uppenbara autoincludes där. Gröna kort som plockar tillbaka kort till handen igen, exempelvis Creeping Renaissance, är även de väldigt bra här. Kort som accelererar antalet länder du kan spela ut per tur kan även de hjälpa, så kort såsom Oracle of Mul Daya och Walking Atlas lär vara bra att ha.
Nästa sak du behöver är lite extra saker som offrar länder, då detta drar dig kort. Constant Mists, Zuran Orb, Sylvan Safekeeper, Lake of the Dead, Squandered Resources, World Breaker, m.fl. är bra exempel.
En till sak man kan utnyttja är massdiscard, då varje land du discardar gör effekten asymmetrisk i och med att du får dra ett nytt kort och därmed går +/- 0 medans dina motståndare går back ett kort vardera. Kort som kan vara lämpliga här är Stronghold Rats, Cunning Lethemancer och Oppression.
Nästa steg är att hitta fler saker som utnyttjar antingen att många länder kommer i spel eller att de offras. Landfall är fantastiskt här, så kort såsom Rampaging Baloths, Ob Nixilis, the Fallen och Avenger of Zendikar kommer vara jättebra. Titania, Protector of Argoth är också väldigt stark. Du kan även utnyttja det faktum att du kommer ha drösvis med länder i graven med kort såsom Worm Harvest eller Centaur Vinecrasher.

En annan synergi man kan leka med är det faktum att grodan själv har deathtouch. Lägg på trample och first strike på den så kommer väldigt få varelser att kunna stå i vägen. Rancor, Chariot of Victory eller Sword of Vengeance passar bra där. Eller bara sitta på en Thornbite Staff och pinga ihjäl allt på spelplanen.

Som en av de 99 går grodan teoretiskt sett att stoppa in i precis vilken lek som helst, men jag skulle personligen endast överväga det om jag redan spelar recursion-kort såsom Life from the Loam eller Creeping Renaissance
Specifika lekar som kan tycka om grodan är Mazirek, Kraul Death Priest.



Topplistan, spells:




10.

Descend upon the Sinful


Att missbruka graven genom att reanimera starka ETB-varelser om och om igen är vanligt förekommande i Commander, vilket gör att spells som exilar dem istället och därmed sätter stopp för eländet permanent är väldigt starka. Att få en ängel på köpet ibland är inget som bryter kortet, men det är utan tvekan en trevlig bonus. Detta är en strikt bättre Final Judgment helt enkelt.

Kortet är extra spelbart i Trostani, Selesnya's Voice.

9.

Eerie Interlude


Ny variant av Ghostway med skillnaden att denna kan blinka "any number of target creatures you control". Detta är en enorm fördel över Ghostway då du helt plötsligt kan välja att bara blinka de varelser som är non-tokens. Ghostway tenderar ju annars till att döda alla dina viktiga tokens, ibland måste man till och med göra det hårda valet att välja mellan att få behålla sina tokens eller återanvända några specifika ETB-effekter. Om du exempelvis har en kopia av Avenger of Zendikar från Rite of Replication men vill blinka din Duplicant så kommer du att förlora både Avengern och dess plantor om du använder Ghostway. Med Eerie Interlude däremot så kan du välja att bara blinka Duplicant, vilket är en enorm fördel.
Jag ser Eerie interlude som en direkt uppgradering av Ghostway och är helt säker på att den kommer att se mycket spel framöver i formatet.

Brago, King Eternal, Roon of the Hidden Realm och General Tazri kommer att vilja spela det här kortet.

8.

Anguished Unmaking


3 liv i kostnaden är praktiskt taget irrelevant i Commander, vilket gör detta till en 1 mana billigare Utter End. Enda anledningen att spela Utter End över Anguished Unmaking är om du har Dimir House Guard i leken, annars är Anguished Unmaking alltid att föredra. När du bygger en lek med så bör detta vara ett av de första korten du överväger när du lägger in removal.

7.

Seasons Past


Det här är en mycket stark Regrowth-effekt. Kortet kan jämföras med Praetor's Counsel, där jag personligen i de flesta fall skulle föredra det här kortet då manakostnaden är mycket lägre. Saken är den att oftast så behöver du inte få tillbaka precis hela graven för att kunna göra brutna saker, det räcker egentligen med några få specifika nyckelkort för att gå loss igen efter en sweeper.
Förutom manakostnaden så är det faktum att du får lägga Seasons Past i botten av biblioteket efter resolv mycket bra, då du kan använda detta för en mycket stark synergi med tutors; Spela Demonic Tutor, leta upp det här kortet. Spela Seasons Past, plocka tillbaka valfritt antal kort från graven, men se till att ett av dem är Demonic Tutor. Tuta upp Seasons Past igen och repetera processen när du känner att det är lämpligt.
Detta kommer att vara en väldigt stark synergi i , få motståndare kommer att kunna stå emot kortövertaget i matchernas senare skede.

6.

Tireless Tracker


Det här är ett kort du kan slänga in i praktiskt taget vilken grön lek som helst och vara nöjd med det valet. Gröna lekar älskar att spela ut länder, så i genomsnitt så har du väldigt hög chans att få ut mer än en Clue token per tur. Och framför allt så kan du spela ut kortet och följa upp med ett land drop direkt för garanterad utdelning. Att kortet dessutom bara kostar 3 mana är fantastiskt då du lite senare i spelet kan följa upp med ett billigt rampkort samma tur.
Den stora fördelen med det här kortet är du bara behöver investera 3 mana till en början, sedan sköter kortet sig självt. Länder kommer du ändå att vilja spela varje tur, så du kommer att sakta men säkert ackumulera fler och fler Clue tokens.

2 mana per kort kan tyckas vara aningens suboptimalt jämfört med andra kortdrag, jämförelsevis så spelas t.ex. inte Seer's Sundial alls i formatet annat än i budgetlekar, men det är en enorm skillnad på att tvingas betala 2 mana direkt och 2 mana när du känner för det. Med Seer's Sundial måste du välja mellan att ha två mana mindre per tur eller missa ditt kortdrag, vilket framför allt är jobbigt under de tidiga rundorna i spelet. Med Tireless Tracker kan du istället glatt se dina Clue tokens skapas varje tur och använda all din mana till att spela dina kort som vanligt. När du sen har tömt handen eller har 2 mana till övers så kan du offra några av dina Clues som nu ligger i en prydlig liten hög och bara väntar på att få offras.
Men artefakthat då, kanske du tänker? Ingen spelare kommer att slösa en Acidic Slime på en enstaka Clue token, det enda du behöver oroa dig för är massförstörelse i stil med Austere Command eller Akroma's Vengeance.

Kortet kommer passa extra bra i de dedikerade landfall-lekarna, såsom The Gitrog Monster, Mina and Denn, Wildborn och Karametra, God of Harvests. Även de gröna Warp World-lekarna såsom Wort, the Raidmother och Riku of Two Reflections kommer utan tvekan att vilja spela det här kortet.
Mazirek, Kraul Death Priest älskar att strössla Clue tokens på frukostfilmjölken.

5.

Open the Armory


Autoinclude i alla former av vita voltron- och equipment-lekar.
I equipmentlekar skulle jag klassa det här kortet som den fjärde bästa tutorn efter Stoneforge Mystic, Stonehewer Giant och Steelshaper's Gift. I aura-baserade voltron-lekar så skulle jag klassa det som den andra bästa tutorn efter Heliod's Pilgrim.

Autoinclude i Kemba, Kha Regent, Uril, the Miststalker och Nahiri, the Lithomancer.

4.

Altered Ego


Som allra sämst är detta en Clone som inte går att kontra, vilket bara det direkt gör att kortet hamnar på topplistan. Att du sen även kan pumpa kortet med överbliven mana är en helt fantastisk bonus.
Det faktum att kortet kostar grön mana gör även att det liksom Progenitor Mimic går att hämta med Green Sun's Zenith eller Natural Order.
Idag finns det rätt många brutna kloner, främst Phyrexian Metamorph, Progenitor Mimic, Dack's Duplicate och Clever Impersonator, så det kan vara svårt att hitta en plats för det här kortet. Men om du har en plats över så bör du utan tvekan lägga in det i leken.

Kortet är extra bra i Animar, Soul of Elements, Prime Speaker Zegana och Surrak Dragonclaw.

3.

Traverse the Ulvenwald


Det här är inte ett helt lätt kort att betygsätta, då det är så många faktorer som påverkar det. Din leks sammansättning, hur många sweepers ni spelar i er spelgrupp, hur mycket gravhat din spelgrupp använder sig av, hur många kort du har dragit i matchen... allt påverkar delirium och kan därmed antingen helt aktivera eller avaktivera det här kortet. Kortet kan på sätt och vis jämföras med Gamble, då båda är tutors för 1 mana som under vissa omständigheter inte gör något. Traverse the Ulvenwald är dock ett mycket stabilare kort som bara riskerar att vara värdelöst om någon får en väldigt aggressiv start och hotar att ha ihjäl dig precis i de där känsliga rundorna där du rampar och bygger upp din position på spelplanen. Men sådant kan hända vilken lek som helst. En klar fördel med kortet är att det kan hämta ett basic-land utan delirium aktivt, vilket gör att det fyller en viktig funktion även i de första rundorna av matchen.
När du väl har delirium aktivt så är Traverse the Ulvenwald praktiskt taget en Green Sun's Zenith, fast för vilken varelse eller land som helst.

Det man måste tänka på när man lägger in det här kortet i sin lek är att åtminstone försöka fördela korttyperna någorlunda väl; Man har alltid ca 40 länder i leken, vilket ger dig ca 60 kort kvar att fördela minst 3 korttyper på. Större delen av din lek består antagligen av ett antal sorceries i form av ramp, sweepers och dylikt, samt en hel del varelser då det är dessa som grönt hanterar bäst, så utöver dessa två behöver man bara en korttyp till. Du kan ta praktiskt taget vilken blandning av instants, artefakter eller enchantments som du vill, och ju fler du lyckas klämma in i leken desto snabbare aktiverar du delirium. Kort med flera korttyper, exempelvis Solemn Simulacrum, Whip of Erebos eller Karametra, God of Harvests är väldigt bra här.
Det absolut viktigaste för att aktivera delirium är dock kortdraget; Ju mer kortdrag du har desto fortare kommer du att hitta korttyperna du behöver och du kommer även att få möjligheten att discarda vilka kort du vill i slutet av turen. Sen underlättar det givetvis om du spelar en lek som har kort såsom Fact or Fiction eller Mad Prophet, men sådana kort är inte nödvändiga för att få Traverse the Ulvenwald att fungera i en lek. Så länge du inte snålar med kortdraget i leken så kommer Traverse the Ulvenwald att fungera bra ändå.

Specifika lekar som kommer att vilja spela det här kortet är Riku of Two Reflections, då manaeffektiviteten gör att man lätt kan leta upp och spela ut flera varelser under samma runda.

Notera att när delirium är aktivt så får du hämta valfritt land, inte bara ett basic.

2.

Cryptolith Rite


Praktiskt taget en andra kopia av Earthcraft. Om du inte har haste så kommer du givetvis inte att kunna gå loss lika hårt som med Earthcraft, men bara det faktum att din tokenarmé nu helt plötsligt genererar mana är så extremt kraftfullt att kortet inte kan göra annat än att hamna på topplistan. Och lyckas du ge dina varelser haste så det här kortet rakt av bättre än Earthcraft, allt du behöver något i stil med en Anger i graven, eller bara ett par Lightning Greaves.

Rakt av en autoinclude i alla gröna tokenlekar.

1.

Ulvenwald Hydra


Ända sedan Primeval Titan blev bannad så har grönt saknat en varelse som kan leta upp valfritt land. Sylvan Scrying eller Tempt with Discovery är inte riktigt samma sak, då de framför allt inte kan missbrukas på samma sätt som en varelse kan genom blink och reanimering. Dessutom går det inte att leta upp instants och sorceries i grönt, vilket gör att man inte kan använda sina andra tutors för att få fram länderna man behöver lika regelbundet. Men nu blir det ändring på det! Kort såsom Natural Order, Green Sun's Zenith och dylikt ser till att du hittar hydran i de tidiga rundorna i spelet, vilket regelbundet kommer att ge dig tillgång till saker såsom Gaea's Cradle eller Nykthos, Shrine to Nyx och därifrån accelerera dig förbi dina motståndare snabbare än de hinner blinka. Equippa Blade of Selves eller sitt och mysa med en Conjurer's Closet varje runda och resursövertaget blir oöverstigligt.
Med rätt länder i leken så kan Ulvenwald Hydra vara precis det du behöver; Har du ont om liv? Hämta Miren, the Moaning Well och offra hydran. Har du ont om kort? Hämta Sea Gate Wreckage. Har du ont om hot och vill döda någon? Hämta Rogue's Passage och använd din 20/20 hydra för att lösa problemet.

Men det slutar inte där! Inte nog med att kortet är gröna toolbox-lekars våta dröm, det fyller dessutom ett andra hål som gröna lekar ofta har problem med, nämligen skydd mot flygare. Bortsett från en galen start med Sol Ring så kommer du att ha 6 länder i spel när du spelar ut det här kortet, vilket gör det till en 7/7 med landet du letar upp. Det innebär att det sätter totalstopp för praktiskt taget allt farligt i luften (och på marken också för den delen) och gör att du sitter säkert och kan rampa/dra kort i fred tills någon drar en removal. Och även om du möter exempelvis Sigarda, Host of Herons med några auror på sig så är allt du behöver göra att rampa ännu mer, tills hydran blir tillräckligt stor igen för att kunna blocka ihjäl henne. Det här är en subtil men enormt kraftfull förmåga; Alla gröna lekars spelplan är alltid att rampa in i stora saker, men så snart ett för stort hot dyker upp så måste de sluta rampa och istället lägga fokus på att hantera hotet, vilket segar ner deras spelplan. Det faktum att hydran är en kombination av ramp och en stoppkloss gör att du slipper välja mellan de båda.

Praktiskt taget alla gröna lekar någonsin att ha som högsta prioritet att få in det här kortet på spelplanen så fort de bara kan, det finns verkligen ytterst få anledningar till att inte spela det här kortet i leken.

Specifika lekar som har extra stark synergi med kortet är Kresh the Bloodbraided, Prime Speaker Zegana och Surrak Dragonclaw.
Trostani, Selesnya's Voice villa gärna leta upp Mirrorpool med hydran (som givetvis kopierar sig själv!).



Hedersomnämnanden:





Precis som Tireless Tracker så kommer det här kortet att sitta där i ett hörn och producera Clue tokens åt dig varje tur, tills du har manan till övers för att offra dem.
Tutor-förmågan är inte jättestark i och med att du måste vänta minst tre turer innan du kan använda den, men bara det faktum att den finns där gör kortet väldigt spelbart. I synnerhet röda, vita och färglösa lekar behöver alla tutors de kan få. Och skulle någon spränga Tamiyo's Journal innan du hinner aktivera tutor-förmågan så har du förhoppningsvis fått åtminstone en eller två Clue tokens som plåster på såret.

Lekar som kan tänkas uppskatta det här kortet är främst de icke-blå artefaktlekarna, såsom Daretti, Scrap Savant och Karn, Silver Golem. I synnerhet då de lekarna antagligen redan spelar med Rings of Brighthearth och/eller Strionic Resonator, som båda synergerar väldigt väl med det här kortet.


Uppenbart bra i tokenlekar. Just för tillfället finns det inte många bra non-creature tokens att kopiera förutom Clues, men jag är säker på att det kommer kort i framtiden som den här kommer att synergera väl med.


Utan tvekan en autoinclude i zombie tribal! Med en sacrifice-effekt och tillräckligt mycket svart mana så är det här ett kort som kommer att ta dig tillbaka i matchen igen efter att kontrollspelaren har fått slut på sweepers.
Se bara till att alltid ha en svart mana tillgänglig så att du alltid kan få tillbaka den till handen om något oväntat händer.


För att vara en planeswalker så är det här kortet förvånansvärt spelbart. Kortet är praktiskt taget den blå motsvarigheten till Ob Nixilis Reignited då plusabilityn ger kortövertag, minusabilityn tar bort en varelse och sista ability kan vinna spelet åt dig. Tråkig design, men effektiv.


Alla lekar som gillar tokens kommer utan tvekan att tillräckligt många varelser i spel för att regelbundet kunna trigga transformeringen. Därefter är kortet en Bitterblossom rakt av, bortsett från att du slipper livkostnaden till priset av att dina tokens inte har flying.
En klar fördel med det här kortet är att det är en varelse och därför går att reanimera lättare än just Bitterblossom.
Teysa, Orzhov Scion kommer att älska det här kortet då dess tokens är både vita och svarta. Offra tre tokens för att exila en varelse och få tre nya tokens på köpet, inte helt fel!


2 skada är inte mycket att hänga i julgranen, men att ha en Twincast tillgänglig från graven kan absolut göra nytta. I synnerhet då detta kort även kan agera wincon i storm-lekar (genom att man kopierar det med Reiterate), så slipper man spela Lightning Bolt i leken.
Helt klart ett kort som -spelare kan tänkas överväga.


Billig blå sweeper. Den är dålig mot lekar som fuskar ut stora varelser snabbt, men blir bättre ju längre in i matchen du kommer. Om man känner att Wash Out inte gör tillräckligt mycket så är det här kortet ett mycket bra alternativ.


Om du kan discarda det här kortet på något annat sätt än att ha för mycket kort på handen i slutet av turen så är det utan tvekan värt att spela. X zombies och X liv är helt klart starkt.
Även om du inte lyckas discarda kortet så är 5 mana för 3 zombies helt okej, så om du desperat måste ha några zombies på spelplanen men inte har hunnit hitta ditt discard-kort än så är kortet värt att spela ut även utan madness-kostnaden.


Kortet är "bara" en flygande 6/6 utan delirium aktivt, men med delirium så är det å andra sidan väldigt starkt. Notera att effekten säger "deals damage", inte bara combat damage, så om du equippar henne med en Thornbite Staff så kan du exila varelser hela eftermiddagen om du känner för det. Tack vare att hon är en 6/6 så är hon kapabel att blocka det mesta i luften, inklusive de flesta flygande generaler, vilket är en klar fördel.


Fem mana är lite mycket för en kontring, men du får å andra sidan potentiellt tre kort för den vilket gör den fullt spelbar.
Kortet är extra bra i blå artefaktlekar.


Inte nog med att kortet kan döda indestructible-varelser, det exilar dessutom det som det dödar och kan ovanpå det även agera finisher för x skada i någons ansikte. Ett helt fantastiskt kort väl värt att överväga i många röda lekar.


Tokenlekar avskyr när någon spelar en sweeper, så varje gång de kan få tag på ett kort som kan garantera skada för varje token som dör så kastar de sig över det. Det blir extra roligt om du har grönt i leken och kan duplicera dina tokens. Lekar såsom Wort, the Raidmother och Purphoros, God of the Forge kommer att älska det här kortet.


Voltron är en stark arketyp i Commander och alla voltron-lekar någonsin som använder sig av enchantments och som inte har en general som flyger kommer att vilja spela det här kortet. Evasion genom flying för bara en mana är riktigt bra, men det är det faktum att du kan få tillbaka kortet från graven om och om igen som gör det till en instant staple i formatet.
I synnerhet Uril, the Miststalker kommer att kasta sig över det här kortet.


storm-lekar älskar kort som drar fler kort och tappar upp länder, då de tillsammans med manadubblare inte bara kan betala tillbaka manakostnaden utan ibland även gå plus i mana. Kortet kommer helt säkert att se spel där.


Perfekt för discard-lekarna. Skadan är mest en bonus.
The Gitrog Monster kan tänkas uppskatta det här kortet, då du gör effekten asymmetrisk om du discardar länder. Likaså Nath of the Gilt-Leaf.


Kort med flera modes har alltid varit bra i Commander, och det här kortet är inget undantag. Som allra minst så exilar hon en enchantment för fyra mana med chansen att exila en till rundan efter, vilket bara det faktiskt är värt 4 mana. Att du dessutom har möjlighet att exila vissa varelser och vissa artefakter är en mycket bra bonus. Hennes loot-förmåga kan absolut vara användbar, även om den inte är jättestark. Hennes sista förmåga är dock helt brutalt bra i formatet, i synnerhet för att vara i , men jag skulle personligen aldrig räkna med att få aktivera den annat än under väldigt speciella omständigheter då planeswalkers som bekant tenderar till att dö väldigt lätt i multiplayer.

Specifika lekar som kan tycka om kortet är de lekar i som gillar att lägga saker i graven. Alesha, Who Smiles At Death kan tänkas vara en bra kandidat.


Blå storm-lekar har mycket bättre kortdrag än detta, men det som gör kortet spelbart är att du får dina Clue tokens bara genom att spela kort som vanligt utan någon extra investering. När du sedan har fått ut dina manadubblare och ska börja gå loss så finns dina Clues där tillgängliga och kan vara skillnaden mellan att dra några länder och fizzla eller dra förbi länderna och in i kombodelarna.
Talrand, Sky Summoner kan eventuellt tänkas uppskatta det här kortet.


Det här kortet kan eventuellt vara spelbart i gravkombolekar såsom Sidisi, Brood Tyrant, Sedris, the Traitor King eller Jarad, Golgari Lich Lord, då sådana lekar verkligen tycker om kort som fyller upp graven. Skadan på en motståndare är mest en bonus.


En mycket trevlig finisher för spellslinger-lekarna. Det lär inte vara något problem att få ut 10-20 zombies på spelplanen, kortet kan lätt skapa mer power på spelplanen än dess släktning Army of the Damned.


Ett riktigt bra kort för gröna sacrifice-lekar. En Clue och en 1/1:a varje gång du offrar Bloodghast eller Nether Traitor är inte fy skam någonstans. Lekar såsom Sek'Kuar, Deathkeeper eller Mazirek, Kraul Death Priest kommer lätt att överväga det här kortet.


Det här kortet har både för- och nackdelar. Fördelen är att hans första ability är väldigt stark, nackdelen är att den är politiskt självmord. Hade det bara handlat om att dra ett kort varje runda så kanske dina motståndare hade kunnat se mellan fingrarna med det, men en förmåga som kan skada dem baserat på ett korts CMC går inte att ignorera, de kommer att slänga allt de har mot Sorin och du kommer inte få ha honom i spel särskilt länge. Folk tenderar dessutom att bli väldigt nervösa av sig av effekter som skadar alla motståndare samtidigt, så i värsta fall så kan de få för sig att det är bäst att slå ihjäl dig först.
Hans -X är inte jättebra i formatet, men om du absolut inte kan hantera motståndarens Riku of Two Reflections eller Mayael the Anima på något annat sätt så är det praktiskt att kunna ha möjligheten att döda dem.
Hans sista ability är lite skum då den är väldigt win-more. Om du har aktiverat den första abilityn några gånger redan så är du redan på väg att döda dina motståndare, så det enda tillfället jag ser då du skulle vilja använda den sista abilityn är om du ser att dina motståndare nästa tur ändå kommer att slå ihjäl Sorin (eller dig) och du behöver blockers för att stabilisera.

Om du spelar Sorin så kommer du att få kämpa för att få ha honom kvar på spelplanen. Spela honom främst som ett wincon när du kan skydda honom och se kortdraget mest som en bonus.


Sacrifice-lekar kan tänkas uppskatta denna, i synnerhet då den är i instant speed. Mycket bra kort för vad det gör.


Den här kommer att användas på samma sätt som Wall of Omens för vitt kortövertag, om än lite annorlunda. Att du måste betala 2 för varje kort är givetvis sämre, men å andra sidan ligger din Clue token där och bara chillar tills du känner för att aktivera den, så man har ingen brådska med att ha manan tillgänglig. CMC 1 gör att den går att hämta med Ranger of Eos, vilket är en klar fördel. I övrigt är detta din andra Wall of Omens i leken om du känner att du behöver en.


Effekter som dessa har tidigare varit alldeles för dyra att aktivera eller för begränsade i aktiveringen. Två mana är däremot perfekt.
Kortet kan passa bra i Grenzo, Dungeon Warden, eller -lekar som vill missbruka Sunforger.


Bra CMC, låg equip-kostnad och väldigt starka keywords. Kortet kommer definitivt att se spel framöver, i synnerhet i equipmentlekar såsom Nahiri, the Lithomancer och Kemba, Kha Regent.


Fyra plus två mana för att dra ett kort är egentligen alldeles för dyrt, men då effekten sitter som en bonus på en manasten så är det en no-brainer att lägga in kortet i leken om du har en plats över för en manasten på CMC 3. Någon dag kommer du att sitta där med 20 länder i spel och inga kort på handen, och då kommer du att önska att du hade det här kortet tillgängligt.
Kortet synergerar fint med effekter såsom Seedborn Muse och Unwinding Clock, då du med dem kan få ut en Clue token under varje motståndares tur. Lekar såsom Daretti, Scrap Savant kan mycket väl tänkas vilja spela det här kortet.


Vi börjar se mer och mer lekar som offrar länder, exempelvis ovan nämnda The Gitrog Monster eller Titania, Protector of Argoth, och ju fler sådana effekter som släpps desto starkare kommer det här landet att bli. Jag skulle absolut investera i en kopia för framtiden.


Om det är något som svarta lekar älskar så är det att offra saker, så sacrifice-effekter är något de aldrig kan få för många av. Och ju fler av dem som ligger på ett land och därmed inte tar upp en spell slot desto bättre. Dessvärre kommer du antagligen bara att aktivera det här landet en gång i och med att det transformar till en varelse, men det är helt okej då du kan använda landet som en finisher. Det faktum att du offrar 5 varelser på en gång och får en flygande 9/7 med haste understryker verkligen rollen som finisher.
Och för er som aldrig har spelat eller mött en sacrifice-lek förut så kanske det låter märkligt att man kan offra 5 av sina egna varelser och därmed få ett övertag, men betänk då att kort såsom Kokusho, the Evening Star och Zulaport Cutthroat existerar, vilket förändrar ekvationen rätt markant.

Att skapa en token för fem mana är inte ens i närheten av effektivt och därmed inte den huvudsakliga anledningen till att du spelar kortet. Det är en trevlig bonus dock och det är inte helt omöjligt att det kan rädda dig i någon enstaka match här och där.


Röda reanimator-lekar kommer att älska det här kortet. Inte nog med att du får dumpa en stor varelse i graven som du senare kan reanimera, du får även döda en varelse på köpet! Mycket effektivt kort.
Specifika lekar som kan tänkas uppskatta det är Horde of Notions, Sedris, the Traitor King och Feldon of the Third Path.


6 mana för två varelser in i spel utan andra krav i kostnaden är absolut manaeffektivt, men det som gör kortet riktigt starkt är det faktum att det läggs i botten av biblioteket. Monosvart har ytterst få kort som kan ta tillbaka non-creature spells från graven till handen, så i vanliga fall så är instants och sorceries fire-and-forget i sådana lekar. Tack vare att Ever After läggs i botten av biblioteket så kan du hämta det med valfri tutor, vilket praktiskt sett förvandlar din Demonic Tutor till en Regrowth.
Hade det inte funnits så många andra bra kort i det här setet så hade det här kortet hamnat på topplistan.


Hade det här kortet haft någon sorts billig aktiveringskostnad, end step-trigger eller dylikt som hade fått dig att discarda under samma tur som du spelade ut den så hade den varit topplistematerial, men tack vare att du måste vänta till nästa upkeep så ställer jag mig lite mer tveksam till den. Det bör dock påpekas att det är ett väldigt starkt kort i blå lekar som vill fylla graven, exempelvis Sidisi, Brood Tyrant.


Att discarda sin hand kan absolut vara önskvärt i vissa lekar, men över lag så är Diabolic Revelation strikt bättre vilket gör att det här kortet kommer att se väldigt lite spel i formatet. En tutor är dock alltid en tutor, så kortet är absolut inte dåligt på något sätt bör tilläggas.


Kort som skalar i power brukar oftast vara bra i det här formatet, och som minst så ersätter det här kortet sig självt. Räkna dock inte med att någonsin få transformera det till sin varulvsform, utan se det mer som en bonus om det skulle råka hända av misstag.
Det här kortet kan absolut övervägas i lekar som gillar hög power, exempelvis Kresh the Bloodbraided, Prime Speaker Zegana och Surrak Dragonclaw



It’s a trap!





Jag spelar inte med Gravecrawler i min Ghoulcaller Gisa-lek, trots att den till synes bör vara en autoinclude. Anledningen till detta är att Gisa själv inte är en zombie, vilket innebär att om jag bara har henne på spelplanen så kan jag inte spela ut Gravecrawler och offra den till henne, hur mycket jag än önskar att det gick.
Av precis samma anledning är Prized Amalgam dålig i lekar där den till synes borde passa jättebra i; Om jag ändå måste ha en annan varelse som jag kan spela ut från graven, vad ska jag då ha denna till? Dessutom kan du bara få ut det här kortet en gång per tur, då det bara kommer tillbaka i end step, vilket även det gör att det inte är värt att spela över kort såsom Reassembling Skeleton eller Bloodsoaked Champion.


Den enda anledningen att spela en manasten på 2 CMC som producerar 1 mana är för att spela ut den så tidigt du bara kan i matchen, vilket olyckligtvis är tillfället då det här kortet inte producerar någon mana. Kör med Fellwar Stone eller Coldsteel Heart istället.



Slutord:




Ett mycket trevligt set för oss Commander-spelare, det har varit väldigt hög kvalité på korten den här gången. Många framtida staples för formatet och många starka kort för en hel hög med specifika strategier (sacrifice, spellslinger, voltron, reanimator, osv). Det var ärligt talat riktigt svårt för mig att välja korten till topplistan, hade den varit längre så hade jag utan tvekan lagt till kort såsom Tamiyo's Journal, Westvale Abbey och Ever After då de är riktigt starka kort som utan tvekan kommer att se spel framöver.
Sist vill jag nämna att jag är väldigt nöjd med komplexiteten i det här setet; Många av korten har subtila användningsområden och de antigen ingår i eller själva skapar intressanta interaktioner med andra kort.



 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Bakemono8666

MEDLEM
Skövde
Klart att vi läser ^^ detta är en av dom få typer av artiklar jag personligen finner intressanta och läsvärda :)

Tack för klar görandet med Thornbite Staff

21:32:42, 21/6 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Btw så måste jag säga att det är lite kul när folk på pekar sådana här små missar, det visar ju att ni faktiskt läser igenom det jag skriver ^_^

13:02:11, 21/6 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Kul att artiklarna uppskattas! ^_^

Untap-effekten på Thornbite Staff triggar inte då varelserna exilas, men det är fortfarande repeterbar removal :) Du kan exila en varelse varje runda.
Jag kanske borde ha använt Viridian Longbow som exempel för att undvika missförstånd där.

12:59:33, 21/6 -16
Bakemono8666

MEDLEM
Skövde
Underbart, älskar sådana här artiklar ^^ och missar kan man göra, men nu undar jag om jg har missat något med Angel of Deliverance och Thornbite Staff. Triggar Thornbite när hon Exile:ar gubbarna? Eller hur var tänken där *confused*

09:00:50, 21/6 -16
Opdateret: 09:01:51, 21/6 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Efter att ha läst era kommentarer så gav jag mig ut på regeljakt, och mycket riktigt så har det skett en förändring med regel 701.25f. Det står till och med uttryckligen "This is a change from previous rules".
Oh well, sånt händer. Ni får helt enkelt bortse från den delen av recensionen. Det tar mig oftast några veckor att skriva artikeln och sedan tar SvM några veckor på sig att publicera den, så det lär inte vara sista gången artikeln baseras på utdaterade regler tyvärr.

15:15:56, 20/6 -16
Bjorn

MEDLEM
Linköping
Alla transformkort transformar bara en gång om det finns flera transform från samma förmåga på stacken.

13:51:21, 13/6 -16
Iniovan

MEDLEM
Skövde
Avacyn's ability stackar inte, det har väl redan förklaratss att SoI-kort bara transformar en gång?

01:15:44, 13/6 -16
Opdateret: 01:17:42, 13/6 -16
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!