Magic the Gathering
Magic the Gathering2920 medlemmer 0 online

Brugernavn:

Password:


Bliv medlem
Glemt password?

Søg DanskMagic
Søg kort:

Søg medlem:

Søg by:
Søg i forummet:

Søg regler:

Søg deck:
Artikler Diverse | Deckanalyse | Strategi | Casual | Deckdoktor | Turnering | Anmeldelse | Drafts | DaM | Judge

Velkommen til DanskMagics artikler. Her finder du mange interessante og sjove artikler omhandlende alle forskellige formater indenfor Magic. Dyk ned i vores arkiv.
Vil du selv skrive en artikel? Vi publicerer og belønner! Klik på linket nederst, så ser vores redaktion artiklen, og de vil herefter afgøre om den vil blive publiceret eller ej.
Vil du måske bidrage med et deck som trænger til en forbedring til vores artikelserie Deckdoktoren? Anvend denne formular!

Tilføj artikel

1895 Artikler
sorter efter: Dato - navn - artikeltype - Forfatter

 

Strategi
Sommarlektyr 4 – Conspiracy, Modern sideboard och M15 Commons
Via svenskamagic.com

Det är alltid lika spännande när ett nytt set är på väg att se dagens ljus. Många följer spoilersäsongen med största intresse och dreglar över massor av mysiga bilder. Då och då släpper Wizards ett fristående set där bilderna som printas inte nödvändigtvis blir legala i Standard och Modern eller något annat format överhuvudtaget. Det senaste fristående setet är ett set helt inriktat på att draftas och spelas i multiplayer. Jag, tillsammans med August ”vampiric_ninja” Undin, ger er en artikel om Conspiracy, setet där spelaren med flest lömska planer står som segrare! Dessutom kompletterar jag några saker från förra artiklarna och ger er mer sideboardkort och mer M15 tankar!

af Binkabi
15:56, 16/7 -14
läst 5014 ggr.
Udskriv artikel
2 kommentarer

Om Conspiracy

Så, det finns många sätt man kan lägga upp en artikel på. Den här gången kommer det inte bli en analys av enskilda bilder, hur man bör ranka kort eller liknande utan i stället kommer det som är speciellt för multiplayer och Conspiracy att diskuteras. Det är nämligen inte bara det att det existerar en massa nya kort, utan för många av oss är multiplayer något okänt och föga utforskat! Det var till och med så att August påstod följande: ”Det är tveklöst så att du (Joakim) har mest erfarenhet av att drafta men det är lika tveklöst att du är minst erfaren av multiplayer”. Detta stämmer givetvis till 100%, jag har väl ungefär 6 EDH-matcher samt någon Planechase-batalj att skryta med. Däremot lär jag mig ofta ganska snabbt och kan vara rätt så slug om det kniper, så vi får väl se hur det går!

Draft matters, alot!

Ni får ursäkta engelskan, men ibland är svenska inte så bra, helt enkelt! I Conspiracy finns det massor av kort som påverkar draften och som kan ge eller tilldela dold information. Bland annat har vi en rad kort som låter dig titta på folks nästa pick eller möjligen något oöppnat booster. Dessa har jag inte fäst så stort värde på faktiskt, visst är det en liten fördel att veta vad man kommer att öppna eller vad ens grannar plockar upp för bilder, men på det stora hela känns dessa inte värda att plocka upp tidigt. Däremot gillar jag de flesta av de andra bilderna som påverkar dradtandet. Hittills har jag spelat en sexmanna-draft och en åttamanna-draft och varit nöjd med alla gånger jag pockat upp dessa kort. Jag tänker främst på bilder som Cogwork Librarian och Canal Dredger vilket båda ger dig en hel del extra value, speciellt om du plockar upp dom tidigt.

Nu är det dock dags att lämna över till experterna!

Ur vampyrisk synvinkel – Draft #1

Wolfbriar ElementalDet var med stor entusiasm som jag mottog Binkabis förslag att medverka i denna artikel. Multiplayer och den tillhörande sociala aspekten är nämligen vad jag gillar bäst med Magic, och vad är då bättre än ett draftset som fokuserar på just dessa bitar?
Både jag och Binkabi är arbetande familjefäder, men två drafter hann vi åtminstone med efter releasen under juni.

Första tillfället var vi sex spelare. Det var ett glatt gäng bestående av bland annat min gamla EDH-ärkefiende makie91 och slivermästaren volmerson. Det rådde en förväntansfull stämning när vi satte oss kring bordet för att drafta. Jag öppnade mitt första booster och prioriterade pengarna framför leken när jag firstpickade en Stifle. Binkabi skickade mig sedan generöst nog en Wolfbriar Elemental som jag genast tog med avsikten att försöka gå GW tokens, något som på förhand kändes starkt i formatet.

Därefter fortsatte jag att picka starka gröna kort samtidigt som de vita lös med sin frånvaro. När jag sedan blev passad en Victimize övergav jag planerna på GW till förmån för BG, och då jag öppnade en Pernicious Deed i andra packet fick jag anstränga mig för att bevara pokeransiktet och inte bara skrika rätt ut. Samtidigt som jag i tankarna lovprisade Magic-gudarna kunde jag lägga vantarna på mängder med starka svarta och gröna bilder.

Eftersom Binkabi hade förberett en imponerande arsenal av extra boosters med bland annat Innistrad och New Phyrexia så hoppades alla på den Lore Seeker som aldrig kom. De draft-påverkande korten gjorde sig dock ändå påminda. Cogwork Librarian hoppade in och ur boosters , volmerson lurade oss andra att välja precis rätt färger med Paliano, the High City och Binkabi snodde åt sig alla lastpicks med Canal Dredger.

Svart-grönt i Conspiracy gör sig bra med sacrifice- och graveyard-synnergier. I slutändan hade jag en lek som exempelvis kunde cycla Elvish Aberration och sedan återuppliva den med Victimize, eller producera en hög självmordsbombare med hjälp av Squirrel Nest och Plagued Rusalka.

Mina tre konspirationer (två Brago's Favor och en Immediate Action) planerade jag att använda tillsammans med mina två Pelakka Wurm.

Efter lottning hamnade jag i en pod tillsammans med makie91 och den musikaliske edeenmango. Endast tre spelare ger ett lite tightare spel med mindre marginaler. edeenmango fick den i särklass bästa starten och hade en hel drös småkillar efter några rundor. Det som höll mig kvar i matchen var makie91s Silent Arbiter och Squirrel Nestsom producerade kanonmat för att kunna blocka den biffiga Custodi Soulbinders som kom varje runda. När jag tyckte det var tillräckligt med skräp på brädet så flashade jag in min Deed via Vedalken Orrery och sweepade. När jag sedan följde upp med Wolfbriar Elemental multikickad x3 så saknade mina motståndare resurser att stå emot. Varglaget som kompletterades av en ensam Howling Wolf gick hela vägen, och jag hade lyckats vända vad som såg ut som ett ganska säkert nederlag till en relativt ohotad seger. På det andra bordet vann multiplayer-nooben Binkabi med en 50-kortslek och en genomgripande låg power level på korten.

Vid andra tillfället hamnade jag och Binkabi i samma pod. Jag hade vad som i mitt tycke var en riktigt stark Grixis-lek, men föll på mållinjen. Denna draft tänkte jag dock låta huvudförfattaren berätta om.

Ur topdeckig synvinkel – Draft #2

Extract from DarknessDet är alltid trevligt att veta att man uppskattas! Inte varje dag man passar bomber, men jag hade verkligen ingen lust att spela grönt! Till den andra draften blev vi som bekant åtta spelare, vilket är en helt annan grej. Jag tvingades att plocka upp en Exploration pack 1 pick 1, eftersom det är ett rätt dyrt kort. Detta följdes upp med ett par Sakura-Tribe Elder tillsammans med en del blåa bilder som Jetting Glasskite. Planerna om en blågrön ramplek smulades dock sönder när två spelare på min vänstra sida och spelaren på min högra sida valde att börja ta blåa kort, vilket tvingade in mig i en tredje färg. Med en stor mängd manafix skulle detta säkert funka och jag började plocka konspirationer eftersom jag endast hade en förra gången och gärna ville testa om dom var något att ha. Mot slutet av pack tre saknade jag playables och i stället hade jag åtta konspirationer i stället. Som ett mirakel fick jag dock min andra Extract from Darkness följt av en Double Stroke vilket förvandlade min mediokra hög med kort till ett totalt monster, om jag fick lite tid. Jag tvingades dock att spela ännu en färg, närmare bestämt två Vent Sentinel, detta var dock inga problem eftersom jag hade en Unexpected Potential.

Jag slog mig ner för att möta självaste August samt två andra respektabla spelare och lustigt nog var det samtliga fyra som draftat blått. Detta gjorde att grupp nummer två var klara efter ungefär 20 minuter, vilket i princip var vår turn fyra. Matchen var väldigt svängig, jag fick tidigt bränna av allt jag hade eftersom jag inledde med Exploration, som i princip är en stor åskledare. När dom andra kommit fram till att mina åtta basics och noll kort på handen inte var ett hot vände sig intresset mot August istället. Jag kunde sakta krypa tillbaka och manipulera folk mot varandra samtidigt som jag bildade en allians med August, som var hårt ansatt. Genom en hög kort med Parley hade Johnny, som satt mitt emot mig, avverkat det mesta av våra bibliotek vilket jag påpekade högt: ”Jaha, jag har bara sex kort kvar! Hur många har ni?”. Detta gav önskad effekt då Johnny, som hade bäst bräde och mest kort i sitt library, blev en gemensam fiende som snabbt besegrades. Allt som behövdes nu var att överleva till min tur, vilket såg mörkt ut när August spelade en 20/20:a samt lite annat bös och Fredrik, min högra motståndare, hade en relativt stark luftstyrka. Turligt nog kunde jag tappa upp och spela min andra Extract from Darkness utan minsta intention att återuppliva något utan kopiera den och milla alla för fyra. Detta avslutade matchen då mina motståndare lämnades utan kort att dra och jag kunde passa turen för vinst!

Avslutande ord om Conspiracy

Det finns massor att prata om när det kommer till set som Conspiracy. Mitt intryck är att formatet är väldigt kul och intressant, färgerna verkar bra balanserade och många kort måste omvärderas för att passa sin nya miljö. Dessutom är det aldrig fel att öppna kort som är värda en slant, men lite udda blir det förståss att korten endast blir legala i Legacy och Vintage. Oavsett vad, om du vill lyckas i Conspiracy, är mitt bästa tips följande: Skaffa dig inga fiender i onödan. Man dör väldigt fort när man har många motståndare och det är ingen hjälp om du råkar bli allas fiende!

Mer sideboard – Färglösa kort

Pithing NeedleDet blev ju ett väldigt liv över att jag valde att lämna färglösa kort utanför förra artikeln. Anledningen är, som jag redan förklarat, att det blir väldigt rörigt att få med så många kort på en gång. Dock tänkte jag gottgöra detta nu och skriva till några tankar om färglösa kort i Modern. Jag kommer begränsa mig till kort som uteslutande eller väldigt ofta finns i just brädan, så kort som Batterskull kommer att utelämnas.

Boseiju, Who Shelters All: Det är sällan man ser detta land, men det är faktiskt väldigt stabilt. Det som krävs är att du spelar många spells och möter någon med kontringar eller att du har en väldigt viktig spell som bara måste resolva. Detta kort återfinns i lekar som Ad Nauseam där just Ad Nauseam är ett kort som måste komma igenom för att man ska vinna matchen.

Crucible of Worlds: Uppenbarligen en bra grej att ha på planen om man räknar med att få sina länder förstörda. Ett stabilt sätt för lekar som Tron att förlora på är just att få sina länder skickade till graven. Att kunna spela dom igen oavsett hur många gånger de blir förstörda kan mycket väl vara nyckeln till att vinna matchen. Dessutom är det inte ett värdelöst kort i matcher som UWx mot UWx, där landövertag och Celestial Colonnade är vinnande koncept.

Damping Matrix: Stoppar allt från Affinity till Splinter Twin. Har du inget vettigt i din leks färger kan detta vara lösningen. Minuset? Den kostar tre mana och är enkelt att hata bort.

Defense Grid: Detta är ingen personlig favorit, men spelar du mot kontringstunga lekar är det verkligen inte dåligt att göra deras kontringar värdelösa. Det är ingen höjdare att spela detta kort om du själv vill använda spells i instant-speed, vilket är något att fundera över när man lägger in kortet i brädan.

Engineered Explosives: En ”färglös” sweeper som kräver färger för att vara bra. Oftast använder man EE för att man har någon synergi med artifact eller för att ens färger saknar ett sätt att döda andra saker än creatures.

Ensnaring Bridge: Ett kort som kan vara helt oslagbart för vissa lekar som inte räknar med det från din bräda. Kort som Emrakul, the Aeons Torn blir värdelöst och räknar du med att endast behöva hantera creatures är det verkligen en stark bild att ha tillgång till.

Grafdigger's Cage: Förutom att vara ett färglöst svar på många gravstrategier (dock inte Living End) är det också ett sätt stoppa djur från att komma in från en spelares library. Inga Chord of Calling här inte!

Phyrexian Revoker/Pithing Needle: Två snarlika kort. Nålen kan ta länder och revokern kan anfalla för två skada. Korten är väldigt flexibla och kan stoppa det mesta och är motståndaren oförsiktig kan man lyckas få ut en nål och namnge ett fetchland vilket alltid är roligt!

Relic of Progenitus: Mer gravhat! Denna gång i form av ett kort som ersätter sig själv om du behöver rensa gravarna men som i gengäld kräver att du har en mana uppe konstant.

Spellskite: Trots att Spellskite syns i mainboards till och från måste han omnämnas här. Han gör allt från att skydda dina killar till att stoppa combos och i princip hela lekar. Splinter Twin och Aura Hexproof är två stora förlorare mot detta kort!

Thorn of Amethyst: Skulle du ha en tagg i sidan vad gäller storm är detta ett rätt stabilt kort. Det förutsätter givetvis att du inte använder dig av mycket annat än creatures själv.

Tormod's Crypt: Gravhat, helt villkorslöst. Kostar ingen mana, kostar inget att aktivera, men gör heller inget extra. Du får precis det du la in bilden för.

Torpor Orb: Ett sätt att stoppa Pod och Splinter Twin är aldrig fel, eftersom båda lekarna råkar vara rätt populära. Kortet är inte direkt värt att plocka in mot några Snapcaster Mage men är verkligen inte fel att ha tillgång till i brädan.

Vedalken Shackles: En solklar matchvinnare om motståndaren vill spela djur och inte har ett svar på bojorna. Kravet är enkelt, spela många Island!

Som ni ser är detta mer en lista på vettiga kort att ha i sin bräda och inte en väldetaljerad beskrivning av vilka lekar som vill spela dem och mot vad. Detta bottnar i att det är väldigt komplicerat. Spelar du en blå tempolek och vill ha ett kort mot gravlekar väljer du kanske Relic of Progenitus eftersom den ersätter sig själv, men å andra sidan vill du kanske ha Tormod's Crypt eftersom den är gratis. Valen är många och det är upp till dig och din lek att komma fram till vad ni behöver!

M15 – Justerade tankar

Triplicate SpiritsSå, min artikel om top commons i M15 har över 3000 klicks för tillfället, så det känns inte mer än rätt att justera mina listor från den artikeln och ge er en rimlig anledning till detta. Efter en del diskuterande och en väl genomförd prerelease finns det en del som måste ändras!

Vitt

1. Triplicate Spirits
2. Razorfoot Griffin
3. Raise the Alarm
4. Heliod's Pilgrim
5. Oreskos Swiftclaw

In: Oreskos Swiftclaw, Heliod's Pilgrim, Razorfoot Griffin
Ut: Kinsbaile Skirmisher, Midnight Guard, Ephemeral Shields

Vad har då ändrats i min mening? Jo, Triplicate Spirits var väldigt mycket bättre än jag hade tänkt mig, även att prereleasen spelades i sealed. Jag kan knappt vänta på att få drafta grönvit convoke och krossa folk med denna bild! Dessutom var Razorfoot Griffin betydligt starkare än väntat, inte bara för att himlen är rätt ohotad utan också för att saker på marken dör konstant, vilket gör det svårt att slå igenom för mer skada än denne griffin. Jag är fortfarande inte såld på Heliod's Pilgrim men i draft lär han bli väldigt stabil för de lekar som vill ha honom. Slutligen plockar jag in Oreskos Swiftclaw trots att han bara tål en skada. Anledningen är att tre power fortfarande är väldigt bra och tillåter honom att slå in i de 2/3:or som finns och antingen rensa vägen för resten av ditt lag eller gå in för mer skada.

De korten som åkte ut är verkligen inga dåliga bilder så jag förväntar mig stora saker från vitt. Hela färgen verkar dra åt samma håll vilket är ett bra tecken. Visst ja, jag gillar fortfarande inte riktigt Sungrace Pegasus, sorry Bea!

Blått

1. Welkin Tern
2. Frost Lynx
3. Peel from Reality
4. Coral Barrier
5. Divination

In: Divination, Peel from Reality
Ut: Encrust, Void Snare

Blått är fortfarande väldigt klurigt. Medan mitt hjärta säger mig att blått ska kontrollera och dra kort skvallrar listan om annat. Frost Lynx var verkligen ruskigt bra och i många lägen bättre än Man-o'-War vilket kan vara vågat att säga, men jag menar det. En stor anledning är lategame-potentialen, när motståndarens hans är tom. Har du ingen attack och studsar deras blocker slår du igenom, sen spelar dom ut sin kille igen och allt är som det var rundan innan. Med Lynx tappar dom sin blocker i två rundor oavsett vad dom hittar på (i princip). Jag tror också att Peel from Reality är grymt mycket bättre än man kan ana, inte bara för att comba med enter the battlefield-effekter.

Korten som åkte ur är verkligen inte dåliga alls, men eftersom blått har en uppsättning defensiva spells och en uppsättning offensiva får allt inte plats. Kanske hade varit bättre att göra en top 5 för varje!

Svart

1. Flesh to Dust
2. Shadowcloak Vampire
3. Rotfeaster Maggot
4. Carrion Crow
5. Sign in Blood

In: Rotfeaster Maggot, Sign in Blood
Ut: Accursed Spirit, Unmake the Graves

Svart ser fortsatt starkt ut. Det är mest småändringar i min bedömning av bilderna förutom för en bild: Rotfeaster Maggot. Jösses vilken bild! Inte nog med att den är större än i princip allt som kommer fram på marken, dessutom gainar du en del liv och kan mixtra med kort som Phytotitan. Inte ofta man blir så imponerad av en Siege Mastodon med upside.

Unmake the Graves var inte speciellt vass och även om Accursed Spirit var helt okej är nuvarande lista inget den tar sig in på.

Rött
Lightning Strike
1. Lightning Strike
2. Scrapyard Mongrel
3. Inferno Fist
4. Goblin Roughrider
5. Borderland Marauder

In: Borderland Marauder, Goblin Roughrider
Ut: Generator Servant, Crowd's Favor

Min mening är fortfarande att rött är den bästa färgen. Allt jobbar åt samma håll (utom Wall of Fire), massor av bra commons och ett bra tempo. In på listan åker Borderland Marauder eftersom den är väldigt bra offensivt och Goblin Roughrider byter antingen med något irriterande på defensiven eller slår in för att byta med deras blocker. Faktum är att en simple 3/2:a gör massor av arbete i detta format och är troligen betydligt bättre än de har varit innan.

Ut åker två bra kort. Crowd's Favor är fortfarande ett bra trick, speciellt för noll mana och Generator Servant ser fortfarande grym ut, men inte riktigt lika stabil som övriga listan. Drömmen är givetvis att ge sig in för lite skada och sen pumpa ut något stort. Dock bör mana-delen av kortet vara en bonus, inte något som du lägger in den i leken för.


Grönt

1. Siege Wurm
2. Netcaster Spider
3. Elvish Mystic
4. Shaman of Spring
5. Living Totem

In: Shaman of Spring
Ut: Hunt the Weak

Jag gillar verkligen grönt i detta set, så här långt i alla fall. Shaman of Spring ser stark ut av två anledningar. Dels drar dig den ett kort och dels är 2/2:an som blir kvar väldigt relevant och kan byta med det mesta som anfaller dig. Som bonus är den en combo med diverse studs och annat som driver omkring. Jag flyttar upp masken till plats ett eftersom den är EnOrm! Elvish Mystic seglar ner lite, mest eftersom Convoke gör allt till manaalver om man skulle behöva det.

Hunt the Weak är inte ett fantastiskt kort och det kommer att krävas en del arbete för att den ska vara bra. Jag är rätt nöjd med listorna som dom ser ut nu!

Avslutning

Jag hoppas att ni gillar dessa artiklar och jag kommer fortsätta att blanda innehållet för att tillfredställa så många som möjligt. Nästa gång planerar jag att ge en avslutande text om Vintage Masters, leverera faktiska Vintage matcher och förhoppningsvis kommer det att finnas med ett litet stycke av något äldre draftformat med lite historier och tips! Till dess, ha det bra!

 

Artikel-feedback


Log ind for at kommentere nyheden.

Binkabi

REDAKTøR
Kalmar
soppanootanten skrev 18:16, 19/7 -14 Väldigt bra skrivet från båda sidor, hoppas på fler liknade artiklar och väntar i spänning på nästa del.

Tackar, det värmer!

Nästa del är precis på gång, får se vad jag hittar på för något att fylla den med, försöker hitta lite olika topics för att underhålla så många som möjligt!

Kanske till och med letar upp ännu en medskribent, eller tar jag samma, vi får se ;)

19:19:37, 19/7 -14
soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Väldigt bra skrivet från båda sidor, hoppas på fler liknade artiklar och väntar i spänning på nästa del.

18:16:51, 19/7 -14
  Outlaws of Thunder Junction Bliv fri for reklamen? Bliv Gullmedlem!